În trecut ți s-a reproșat că ești prea dramatică, că ești furioasă și nu mai raționezi corect la momentul respectiv. Pentru partener a fost dificil, sau este, să se confrunte cu izbucnirile tale, iar tu în aceeași măsură te simți neînțeleasă. Căci furia ascunde în spatele ei tristețe sau frică, și e de fapt un copil interior care nu știe să își facă auzite altfel nevoile. Din păcate ele nici nu vor fi percepute corect de către partenerul tău, dacă nu le comunici dintr-o zonă de adult sănătos. Prin urmare este necesar să te temperezi, iar ulterior să ceri ce ai nevoie într-un mod mai asertiv și funcțional.
Respiră sau numără
Când știi că te apropii de zona de explozie pur și simplu fă câteva exerciții de respirație care să îți scadă activarea emoțională. Inspiri lent pe nas, expiri lent pe gură timp de câteva minute. Alternativ poți număra până la 10 și după să te gândești la o modalitate mai bună de a formula răspunsul pe care vrei să îl dai.
Etapele la nivel corporal
Nu ai un acces de furie din prima. Această emoție crește treptat, iar strâns legate de ea sunt și manifestări somatice, corporale, pe care le poți folosi drept ghid. Desenează pe o foaie de hârtie o linie orizontală. Gradează linia cu liniuțe mai mici (ca la termometru) și în dreptul fiecărei liniuțe notează ce simți în corp pe măsură ce furia se dezvoltă în intensitate, de la disconfort, frustrare, la furie pură. Identifică ce simți în corp atunci când efectiv nu te mai poți controla și care este etapa anterioară unde poți interveni, având un grad total de control. În felul acesta corpul devine un reper, un prieten important.
Time out
Când știi că te afli în punctul de a erupe, conform graficului prezentat anterior, cere o pauză. Îi explici partenerului că în curând nu te mai poți controla, nu vrei să faci asta, și ca atare ai nevoie de 20-30 de minute ca să te calmezi. Că vrei să ieși puțin afară, să te duci în altă cameră, dar vei reveni în timpul menționat și veți relua discuția.
Atenție la stilul de viață
Este cunoscut faptul că somnul insuficient afectează starea de spirit. Nu doar că memoria, atenția, concentrarea au de suferit, dar ești mult mai iritabilă decât de obicei. Prin urmare fii foarte atentă la rutina de somn, să te odihnești suficient, dar și la alimentație.
Ce te declanșează
Aici nu mai ține doar de tine, ci va fi implicat și partenerul. E necesar ca el să fie dispus să își vadă și partea lui de responsabilitate și să fie dispus să controleze ce reprezintă un trigger pentru tine. Aveți o discuție și te scoate din minți când ia telefonul și începe să dea scroll pe social media? Sau dă drumul televizorului, iar telecomanda parcă i se lipește de mână, și tu ai senzația că vorbești singură? Practic care sunt acele comportamente la care el să renunțe…
Eliberare funcțională
La furie unele persoane aruncă cu lucruri, le sparg, dau pumni în pereți. Toată energia aceea negativă are nevoie să iasă afară și o poți consuma mai sănătos. Țipat în pernă, lovit perna, genuflexiuni, fandări, alergat sau un scurt antrenament, dar foarte solicitant, pot fi de folos.