Să îți vezi zilnic la birou fostul iubit nu e prea mare bucurie. Poți simți un anumit grad de confort dacă nu mai ai sentimente pentru el și ești cu adevărat detașată, povestea încheiată sufletește. Dar și așa poate că ai vrea inclusiv o distanță fizică. Ce a fost să lași în urmă și să îți vezi de viața ta, fără să te confrunți zilnic cu reminiscențe din trecut. Lucrurile sunt cu atât mai complexe dacă relația nu s-a încheiat în termeni buni, ai resentimente față de el sau sunteți obligați din punct de vedere profesional să colaborați îndeaproape.
E în regulă să te muți
Până la urmă este vorba despre protecția ta, ce te ajută pe tine să depășești momentul. Chiar dacă asta înseamnă să te muți în alt departament sau chiar să îți găsești un alt job. Ai depus foarte mult efort și nu ți se pare corect să îți părăsești locul de muncă? Poți discuta cu personalul administrativ să îți mute biroul în altă zonă a companiei, la nivel activ să eviți contactul cu fostul iubit.
Limite
În același timp, la momentul separării sau după puteți stabili împreună un cod de conduită. Cum agreați voi să vă duceți interacțiunea astfel încât fiecare să se simtă confortabil, fără să apară momente tensionate sau ciudate. De asemenea ce anume și cât le spuneți colegilor dacă relația voastră era una publică și știa toată lumea că sunteți împreună. Observă care e perspectiva lui, cât rezonează cu a ta și cum armonizați punctele de vedere.
Gelozia
Să încerci să îl faci gelos cu un alt coleg n-ar fi neapărat o idee bună și nici o modalitate de a-l aduce înapoi dacă îți dorești împăcarea. Mediul profesional ar căpăta note de telenovelă și chiar ar putea fi afectată colaborarea în cadrul echipei.
Confruntarea
Mici ironii, înțepături, sarcasm? Atitudine seducătoare în ideea unei aventuri împreună, de dragul vremurilor trecute? Răbufniri ce clar au un fundal personal, deși se petrec în context de muncă? Se răzbună pe tine și îți pune bețe în roate la diferite proiecte pentru că tu ai fost cea care a încheiat relația? Toate trebuie adresate ferm dacă fostul iubit are un comportament ce iese din tiparele profesionale.
Discreția
Cât timp ați fost împreună cel mai probabil ai aflat diferite lucruri sensibile despre fostul partener la nivel personal. Probleme cu părinții, copilărie cu greutăți, adicții, toate e important să rămână la tine și să nu le transmiți mai departe. Nici celor cu care ai o relație bună, apropiată la serviciu și ai zice că sunt persoane de încredere. Desigur, reciproca este valabilă. Acasă mai discuți și despre muncă, despre faptul că șeful ți se pare incompetent, colegii neimplicați, clienții cu așteptări nerealiste. O ventilare și o bucătărie profesională care nu e treaba ta. Nici să o dezvălui, nici să o rezolvi.
Vinovăția…
… te poate împinge spre diferite comportamente care nu îți fac nici ție bine și nici celuilalt. Poate că te simți vinovată că i-ai greșit, i-ai frânt inima. Și ca atare vrei să te absolvi de această vină ajutându-l excesiv la serviciu, făcând în locul lui diferite sarcini, acoperindu-l când greșește. Poți face asta și în speranța că veți reîncepe relația dacă el a fost cel care a pus punct. Doar că amesteci lucrurile, te suprasoliciți și nu așa îl recâștigi.
Citește și:
Ce să faceți în mod uzual în cuplu pentru o conexiune emoțională mai puternică
Foto: PR