Dacă oricare dintre propozițiile de mai sus îți sună familiar, acest articol e pentru tine. A rămas mai puțin de o săptămână până la Crăciun, zilele acelea minunate când se adună toată familia laolaltă, care de multe ori se simt ca o binecuvântare, iar la fel de multe ori le simți ca un blestem.
Cu toții avem rude care ne plac și rude care ne plac mai puțin, dar tradiția spune că e frumos să se adune toată lumea, așa că invitațiile nu discriminează. Eu nu sunt o susținătoare vehementă a tradițiilor de nici un fel, dar poate unele dintre voi sunteți (sau nu aveți de ales). Și trebuie să supraviețuiți și voi cumva fără să clacați psihic după 4 zile de și totuși când faci copii’?
Așadar, am pus laolaltă un mic ghid de supraviețuire.
1. Fă în așa fel încât să nu se adune lumea la tine acasă
În momentul în care toți invitații se strâng la tine, asta invită la comentarii cât mai multe și mai diverse, de la cum ai ales să îți decorezi casa, la cât de curată e, știi și tu. Așa că, pentru a evita toate discuțiile pe tema asta, spune-i mamei tale că ți s-au spart 7 țevi și că nu poți găzdui tu nici o masă.
2. Divaghează și cucerește
În alte cuvinte, mută mereu discuția de pe tine. Răspunde politicos, dar scurt, la orice întrebare despre tine, apoi întoarce-o rapid către interlocutorul tău și mai pune-le încă vreo 12. Când nu mai are ce să-ți povestească despre viața lui, încearcă să ții conversația cel mult la nivel de small talk.
3. Fii sinceră
De obicei când esti bombardată cu comentariile legate de statul marital sau greutate, bănuiesc că te simți prost și te fofilezi, sau mai rău, începi să te cerți. Anul asta îți propun să fii sinceră și să ii explici oricui pune genul ăsta de întrebări că te rănesc sau te fac să te simți prost și că ai aprecia extrem de mult dacă nu ar mai face-o. Nu cred că există multe lume care ar avea ceva de obiectat.
4. Lipește-te de oamenii potriviți
Dacă te înțelegi bine cu mama ta, stai pe lângă ea. Dacă te înțelegi mai bine cu tatăl decât mama, lipește-te de el. Minimizează potențialul de dramă și certuri prin a-ți petrece timpul cu oamenii cu care ai cel mai mic potențial de a le genera.
5. Ia-ți momente de respiro
Dacă simți că oamenii din jurul tău încep să te enerveze sau te simți coplesită de situație, du-te până la baie sau într-o cameră goală și stai acolo câteva minute bune. Ia-ți cu tine telefonul și ascultă muzică, citește un articol, uită-te la video-uri cu pisici pe internet, fă orice ce te ajută să te deconectezi și să te simți mai bine. Și nu uita să inspiri și să expiri încet și adânc.
6. Du-te cu povești gata construite
Ca să eviți o grămadă de întrebări care s-ar putea să ducă în alte locuri decât cele despre care vrei să vorbești, gândește-te din timp ce le răspunzi tuturor rudelor când te întreabă ce faci (și ar fi bine să fie un răspuns mai complex decât bine’). Dacă ai o poveste de câteva minute, probabil majoritatea mătușilor vor fi mulțumite. Dacă ai o poveste atât de lungă încât ajungi să plictisești și mătușile, atunci ai câștigat.
7. Încearcă să înțelegi și să nu pui la suflet
Știu cum e să ai familie enervantă. Bunicul meu, spre exemplu, este o persoană extrem de dificilă, extrem de căpoasă. Luăm masa cu bunicii în fiecare duminică, iar deși bunicul e deja perfect conștient că și eu, și mama avem păreri politice complet diferite de ale lui, aproape la fiecare masă aduce subiectul în discuție și ajungem să ne certăm și să urlăm unii la alții la fiecare masă. Încerc să nu mă enervez, dar mi-e foarte greu și de cele mai multe ori, recunosc că nu îmi iese.
Ceea ce mă rănește cel mai tare nu e faptul că pur și simplu avem opinii diferite, ci că opiniile lui sunt strict formate de televizor – și sincer nu știu la ce posturi se uită, pentru că vine câteodată cu niște povești atât de departe de adevăr de mi se ridică părul pe ceafă. Iar de fiecare dată când deschid și eu gura are un stil extrem de enervant de a râde, apoi spune ceva care mai mult sau mai puțin înseamnă că ma face proastă pe față. Să zicem că înțeleg, vine din altă generație și cred că îi e imposibil să accepte ca o fată de 22 de ani poate fi mai informată ca el. Dar la fel face și cu mama. Mama care a construit tot ce are de la 0, mama care ne crește pe mine și pe fratele meu singură de aproape 10 ani. Mama în a cărui apartament locuiește bunicul, și a cărui mașina o conduce. Pentru că și pe bunici tot ea îi întreține. Așa că ar avea toate motivele să creadă în ea, pentru că a dovedit de foarte multe ori că e o femeie extraordinară.
Având în vedere tot acest context, știu că e greu. Dar majoritatea rudelor care ne supără sunt bătrâni și nu mai înțeleg lumea, nu ne mai înțeleg pe noi. Nu spun că le datorăm respect doar pentru că sunt mai bătrâni, nu cred în asta, dar ne datorăm nouă respect – să nu ne enervam din nimic, să inspirăm adânc și să îi lăsăm să vorbească.
8. Nu te duce
Dacă situația cu familia ta e gravă și te rănește sau afectează psihic pe bune, nu te duce niciunde de Crăciun. Invocă orice tip de scuză și stai acasă, stai cu prieteni care te fac să te simți bine, ia-ți niște zile pentru tine. Pentru unii dintre noi, familia e doar enervantă, în schimb pentru alții, produc adevărate răni. Iar în primul și în primul rând, trebuie să ai grija și de sănătatea ta psihică, iar dacă familia e prea mult, spune pas. Nu meriți să treci prin scandaluri și drame doar pentru că așa dictează tradiția. Alege mereu ce e mai bun pentru tine, fără să te simți vinovată.