Cu totii am trecut prin momentele jenante de la sfarsitul unei cine, in care nu am stiut exact cum sa impartim nota de plata; sau, cu siguranta, fiecare dintre noi are acel prieten care imprumuta bani si uita sa ii returneze.
Cum te descurci in aceste situatii? Iti spunem noi, cu 7 exemple concrete.
Unul dintre cele mai groaznice momente in viata este acela cand faci cumparaturi si, odata ajunsa la casa, ti se spune calm ca tranzactia nu poate fi procesata. Incerci din nou, acelasi rezultat. Ce faci in momentele acestea? In primul rand nu trebuie sa te sperii: roaga-l pe casier sa dea un telefon la banca si afla care este problema. In cazul in care ai depasit limita de credit, roaga-i sa o extinda, in masura in care iti permiti costurile suplimentare. Alternativ, te poti intoarce la magazin si cumpara produsele.. cu alta ocazie!
Probabil ai si tu, ca si mine, un coleg de munca sau o matusa mai curioasa care trebuie mereu sa fie la curent cu situatia ta financiara si pune cele mai nepotrivite intrebari. Desi probabil nu au intentii ascunse, uneori pur si simplu simti ca nu ar trebui sa impartasesti informatii precum ce salariu ai, si asta este perfect in regula. In astfel de situatii, incearca fie sa dai un raspuns ambiguu, fie unul amuzant, cum ar fi De ce intrebi, ai vrea cumva sa faci o donatie?' Rezultatul? Nu vei mai fi deranjata cu intrebari agasante.
Esti la birou, ti-e foame si comanzi ceva impreuna cu o colega. Cand vine timpul pentru plata, te gandesti ca e mai usor sa folositi doar cardul tau, oricum iti va da ea banii inapoi mai tarziu. Suna cunoscut? De multe ori oamenii uita pur si simplu ca iti datoreaza ceva, asa ca nu trebuie sa interpretezi asta intr-un mod neaparat negativ. Fii directa si spune-i ca a uitat sa isi plateasca pranzul – cu siguranta va fi mai atenta si data viitoare.
Mai ales in situatii in care tu nu bei alcool, de exemplu, sau ai sarit peste desert si aperitive, probabil ca nu consideri ok sa platesti la fel de mult ca ceilalti. Sigur, daca ai bani cash la tine, este foarte usor pur si simplu sa lasi cat datorezi. Alternativ, poti sugera intr-un mod relaxat ca nu crezi ca ar trebui sa platesti pentru vinul pe care nu l-ai consumat, de exemplu.
Se poate intampla oriunde, de la salonul de manichiura si pana la o terasa. Nu te panica: incearca mai intai sa afli daca exista vreun bancomat in apropiere. Daca nu, asigura-i pe cei de acolo ca te vei intoarce in curand cu bacsisul, sau intreaba-i daca pot cumva sa ti-l treaca pe nota finala de plata.
… pentru tot grupul, dar ai platit singura benzina. Daca este vorba de o calatorie scurta, asigura-te ca, data viitoare, prietenii tai vor fi cei care conduc si care suporta costurile. Daca, in schimb, esti singura care are o masina disponibila si te oferi constant sa conduci, sugereaza pur si simplu sa incepeti un fond comun in care fiecare sa contribuie in mod egal.
Cu siguranta ca iti doresti sa faci o bucurie prietenilor tai, mai ales la ocaziile speciale, insa cu toate zilele de nastere si sarbatorile, ai inceput sa resimti costurile. In cazul in care este vorba de o cunostinta indepartata care iti tot trimite mailuri de grup, este OK sa le ignori si sa nu te gandesti prea mult la asta. In cazul in care, dimpotriva, este vorba de un coleg sau o prietena apropiata, explica-i situatia ta cu sinceritate, si ofera-i ajutorul in alte moduri. Ai putea, de exemplu, sa te ocupi de ridicarea cadoului, de impachetare, de felicitare sau de un buchet cu flori.
Text: Bianca Mihaela Barsan
Foto: Imaxtree