Cum să restabiliți conexiunea emoțională în cuplu atunci când vă îndepărtați unul de celălalt

Certuri dese? Treceți printr-o perioadă grea? Conexiunea emoțională dintre voi poate fi în pericol și e necesar să aveți grijă de ea.

Cum să restabiliți conexiunea emoțională în cuplu atunci când vă îndepărtați unul de celălalt

Viața de cuplu poate fi cu suișuri și coborâșuri. Perioade lungi când relația decurge bine și momente când parcă nu reușiți să ajungeți la niciun consens, iar ideea despărțirii este din ce în ce mai seducătoare. O ruptură oficială poate fi calea cea mai ușoară sau decizia înțeleaptă când cu adevărat nu mai este nimic de făcut și practic sunteți doi străini pe care nu îi mai leagă nimic. Dar vă aflați cu adevărat în acel punct? Să vă îndepărtați temporar unul de celălalt după un conflict cu scântei nu este de mirare și nici neobișnuit. Uneori o detașare sănătoasă se manifestă prin time out, ca să vă calmați și să discutați ulterior cu o mai mică activare emoțională și să găsiți soluții pentru ce vă preocupă. Detașarea nesănătoasă, ce întrerupe conexiunea emoțională, poate fi un mod disfuncțional de autoprotecție ce va măcina legătura dintre voi. Ca atare reapropierea este esențială.

Fiți conștienți de procesul personal

Ca să puteți repara și interveni în această dinamică, ce lucrează împotriva voastră la nivel personal și de cuplu, este necesar în primul rând să identificați ce se întâmplă. Cum știți că vă detașați emoțional și conexiunea emoțională e întreruptă? Ce declanșează asta? Cum vă comportați atunci? Ce emoții aveți? Dar gânduri? Ce simțiți în corp? Cu ce amintiri vechi se asociază această formă de detașare? Care sunt de fapt nevoile voastre emoționale? Detașarea vă ajută să împliniți aceste nevoi?

Utilitatea

Oare ce rol îndeplinea această detașare în copilărie? Acum la maturitate ce câștig obții de pe urma ei? Dar ce costuri apar, ce pierzi? Îți mai este cu adevărat utilă detașarea emoțională din moment ce îți dorești iubire, stabilitate, siguranță, protecție, să te simți văzută și auzită?

Revenirea…

este un act conștient, asumat, ce nu lasă loc orgoliilor, mândriei. Lupta pentru putere, competitivitatea, supremația nu își au loc aici deoarece și ele sunt dușmanii conexiunii emoționale. Puteți discuta în cuplu despre ce simțiți și cum fiecare dintre voi se detașează. E important să vă conștientizați detașarea tocmai pentru a vă reîntoarce sufletește unul la celălalt.

Comunicarea

Este un prim pas. Ea implică intimitatea emoțională, căci din detașați vă arătați vulnerabili, vorbind despre experiența proprie. Empatia, să te pui în papucii celuilalt ca și cum ai fi el, duce la apropiere, căci ajută la înțelegerea perspectivei partenerului. Verbalizați și arătați aprecierea pentru dorința și efortul reapropierii.

Gesturile de tandrețe

Intimitatea fizică implică și ea conectare. Iar o simplă îmbrățișare susține producerea oxitocinei, hormonul legat de încredere și atașament. Deci dormiți împreună, luați-vă în brațe, simțiți-vă corpurile, mângâiați-vă fără să fie la mijloc o componentă sexuală.

Activități în doi

Detașarea câteodată se traduce și prin însingurare, independență excesivă, excluderea partenerului din anumite activități. Ceea ce desigur va produce și mai multă frustrare, furie și distanțare. E necesar să cultivați acele activități care v-ar putea apropia, bucura, entuziasma pe amândoi. Fie că sunt lucruri noi de explorat sau reeditarea a ceea ce știți că a funcționat de minune pentru ambii în trecut.

Citește și:
Crezi că bărbatul cu care te întâlnești este un mare mincinos? Semne mai clare sau subtile că ai dreptate

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle