Cum să reacționezi pe moment când cineva are un comportament egoist față de tine

Simți furie, frustrare, deznădejde? Îți vine să rupi relația de tot? Ești atât de tristă încât nu vezi și lucrurile frumoase pe care le-a făcut? Cum gestionezi pe moment un comportament egoist.

Cum să reacționezi pe moment când cineva are un comportament egoist față de tine

Poți avea multiple reacții atunci când ești pusă față în față cu un comportament egoist. Teoretic rana poate fi activată și de cineva cu care nu ai o relație profuundă, iar când discutăm de implicații emoționale puternice poți fi cu atât mai reactivă. Îngheți și cedezi, deși pe interior ești torturată de frustrare. Eviți și ca atare nu confrunți. Ori ai o izbucnire cu accente de violență verbală, ironii, sarcasm sau te poziționezi narcisic gonflându-te tocmai pentru că te simți lipsită de valoare în contextul dat. Toate acestea sunt mecanisme de apărare ce încearcă să protejeze partea ta vulnerabilă rănită. Evident, există și un alt tip de răspuns, din partea ta sănătoasă, care poate contura și un deznodământ diferit al interacțiunii.

Nu intra în victimizare

Nu este despre tine, ci despre nevoia celuilalt. Egoismul înseamnă și nevoie de atenție, așadar este indicat să nu intri în această buclă. Atenția negativă, izbucnirile nervoase în speță, reprezintă tot o formă de atenție. Celălalt nu știe să ceară în mod sănătos, așadar o face disfuncțional, cum probabil că a procedat o viață întreagă. Încearcă să înțelegi ce se află în spatele comportamentului egoist, respectiv ce tip de nevoie este nesatisfăcută. Fă un pas în spate, păstrează-ți cumpătul, observă, pune întrebări care te ajută să te clarifici.

Atenție la propria ta subjugare

Chiar dacă nu te simți confortabil, cedezi. Intri în capitulare și tinzi să faci ca celălalt, numai ca să fie bine. Desigur, asta este în teribilă contradicție cu propriile tale nevoi emoționale. Încerci astfel să eviți un conflict, critica, judecata sau pedeapsa celuilalt. Însă dinamica nu este utilă nici pentru tine și nici pentru relația pe care o aveți.

Pune reflectorul și pe tine

Nu este ok pentru tine ce se întâmplă? Reflectă asta! Într-un mod asertiv prezintă ceea ce simți, ce anume din comportamentul respectiv te-a rănit și care este nevoia ta din partea interlocutorului. Nu îi pui etichete, nu îl ataci. Arăți comportamentul, nu pui la zid omul spunându-i că este insensibil sau egoist. Iar monologului persoanei din fața ta poate fi transformat în dialog, dacă te implici și treptat îndrepți discuția și către tine. Până la urmă relaționarea este despre doi oameni, nu despre unul singur. Nivelul de activare al celuilalt poate fi însă atât de ridicat încât nu te aștepta întotdeauna la o trezire emoțională și crâmpeie de empatie. Poți discuta despre asta altădată, în momentul prezent fiind necesar să setezi limitele de care tu ai nevoie.

Citește și:
Cum te păcălești să nu te desparți și rămâi blocată în relație

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle