Nu e ușor să porți o conversație dificilă în cuplu, și în același timp nu e indicat să o ocolești. Iată câteva sugestii.
Indiferent cât de roz par lucrurile, la un moment dat tot vor apărea teme delicate ce trebuie abordate. Sau deja te-ai confruntat cu o conversație dificilă (sau mai multe) și nu ești convinsă că s-a derulat adecvat. E important să gestionezi corect astfel de situații în cuplu și să nu le eviți, deoarece vor veni din spate cu un puternic efect de recul. Există câteva elemente de care este bine să ții cont și pe care le vei descoperi ca fiind utile în viitor.
Simți că fierbi pe dinăuntru și ți-ai dori enorm să dai afară toate emoțiile, să spui ceea ce îți trece prin minte și să lămurești aici și acum ce te supără. Însă asta nu e mereu posibil. Căci o conversație dificilă presupune deschidere, calm, bunăvoință, înțelegere, răbdare, și nu mereu ești capabilă să le oferi. Lucru valabil și pentru partenerul tău. Deci vorbim de un timp potrivit și o stare potrivită ce permite conectarea reciprocă. Timpul se referă la context – nu discutați când trebuie în 5 minute să plecați într-o vizită, este seara foarte târziu și sunteți obosiți, copiii sunt în jur etc. Poți anunța partenerul că ai ceva important de vorbit cu el, și să îți comunice când crede că ar fi optim pentru el să faceți asta.
E necesar să te rezumi fix la subiectul discutat și să nu deraiezi în alte direcții, care poate te deranjează și acelea. Se va isca o ceartă, partenerul poate deveni defensiv și în final e doar o ventilare cu apărare și nu o modalitate de a găsi soluții punctuale pentru problema concretă.
Adică opriți televizorul sau boxa cu muzică, lăsați telefoanele pe masă sau în altă cameră, închideți laptopurile și orice altceva ar putea să vă distragă atenția. Ea trebuie să fie concentrată 100% asupra partenerului, chiar dacă uneori conversația devine incomodă și vă vine să evadați cumva, inclusiv în puțin scroll pe social media în timp ce celălalt vorbește.
Da, nu toate problemele au rezolvare, și e ok să înțelegi și să îți asumi asta, fără a trăi în iluzia relației perfecte. Căci e posibil multă vreme de acum înainte să vă certați că vrea prea des la țară la părinții lui pe care tu nu îi agreezi foarte tare. Sau își cheamă prietenii la seri de fotbal sau jocuri de cărți, iar casa parcă e explodată a doua zi. Când nu găsiți soluții pentru ceva ce nu este cu adevărat decisiv, uită-te la ce e cu adevărat important și hrănitor în cuplul vostru.
O conversație dificilă nu este olimpiada la ceartă și nicio o modalitate de a arăta cine este șeful. Chiar și în astfel de momente este esențial să acționați ca o echipă, indiferent cât de greu vă vine. Partenerul nu este dușmanul tău, deci nu-l trata ca atare.
Cheia este să vă temperați reciproc, astfel încât situația să nu degenereze. Iar asta puteți stabili în prealabil. Când unul dintre voi nu se mai poate controla și ridică vocea, celălalt să vorbească mai calm. Vei observa că nu se poate ca unul să țipe și celălalt să vorbească normal. Se va produce automat o recalibrare. Iar respectul reciproc este o regulă de bază. Jignind nu te vei face mai bine înțeleasă, iar uneori puteți amâna discuția dacă pe moment v-ați poticnit.
Foto: PR