Cum să nu te cerți dacă vrei să îți protejezi relația de cuplu

Conflictul în cuplu este imposibil de evitat. Dar contează și cum te cerți, deoarece asta poate avea impact asupra sănătății și deznodământului relației.

În cuplu te mai și cerți, nimic nou sub soare. Și ar fi mai indicat să ai un conflict decât să ții toată frustrarea în tine și să nu îi comunici partenerului nimic. Aceasta este o extremă. Cealaltă este reprezentată de explozii de furie dese și zgomotoase, care au potențial devastator. Între ele e zona gri, sau de mijloc, însă și aici, deși nu vorbim de o furtună emoțională, contează foarte mult cum interacționezi cu celălalt. Da, există un ghid de bune maniere sau bună practică și în ceea ce privește conflictul.


Vorbești numai tu

Ai un monolog ce pare că nu se mai termină. Partenerul nu are nicio șansă să spună ceva, când încearcă să intervină îi spui să tacă din gură sau să aștepte. Este ok să aștepte să îi vină rândul, însă… să vină. Dacă tu spui tot ceea ce ai avut de zis, iar el nu apucă devine frustrant. Cu atât mai mult dacă la final pleci furtunos trântind ușa.

Vorbești peste el

Îl întrerupi constant, vorbești peste el, nu îl lași să termine aproape nicio propoziție. Iar dacă te întreabă ceva nu răspunzi punctual la întrebarea respectivă, ci în continuare vorbești peste el aducând diverse acuze. E o luptă pentru putere și un concurs al lui cine țipă mai tare. Desigur acest comportament nu este nicicum o carte câștigătoare.


Arunci cu pietre

Unele verbale, evident. Se pierde din vedere faptul că rolul conflictului este acela de a semnaliza o problemă și a găsi soluții pentru ea. Îl denigrezi, îl acuzi, iar totul se transformă într-o ventilare a ta, fără să te uiți la ce ai tu nevoie cu adevărat și evident ce ar fi util și sănătos pentru relație.

Te detașezi

El vorbește cu tine, iar tu ești… inertă emoțional. Înghețarea te poate menține blocată atunci când te temi să nu răbufnească, să nu te părăsească, să nu îl provoci că va deveni agresiv. Pe de altă parte, detașarea este o rupere la nivel emoțional. Nu mai simți nimic, nu te mai afectează, nu te mai interesează. Se pierde conexiunea emoțională, iar de aici un lung șir de probleme.

Nu crezi în ceea ce spui

Faci promisiuni pe care știi că nu le vei păstra. Îi dai dreptate pe moment ca să terminați mai repede cu cearta. Îți ceri scuze, deși consideri că nu ai greșit cu nimic. Te gândești că e un compromis pe care poate reușești să îl duci, deși știi cât se poate de clar în adâncul inimii tale că nu este cazul.


Ai un limbaj corporal nepotrivit

Poate că nu spui mare lucru, dar corpul tău, fața ta transmit tot. Ai o poziție închisă, poate că stai cu spatele la el, ești mereu cu mâna pe clanță, îți dai ochii peste cap etc.

Citește și:
Ești furioasă că partenerul nu te ajută la treburile casnice? Cum să abordezi problema într-un mod constructiv

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle