Cum să iubești un bărbat nesigur pe el

Încrederea în propria persoană este un proiect la care noi toți muncim în permanență (uneori cu ajutor din cărți de dezvoltare personală sau de la terapeuți). Însă, dacă în viața ta a apărut un bărbat care are nevoie de validarea ta în permanență și de sprijinul tău emoțional constant, iată cum poți gestiona problema.

În viața oricărei femei, apare, la un moment dat, un „artist’. Adică genul de bărbat excesiv de sensibil, care scrie o poezie pesimistă, despre cât de mult își urăște viața și pe sine. Din fericire, prezența lui în viața ta este doar o fază (trecătoare). Pentru că, de obicei, femeilor nu le ia prea mult până să-și dea seama că astfel de bărbați, care au nevoie de o femeie pentru a fi validați în permanență și pentru a-și clădi respectul de sine, nu sunt capabili de o relație sănătoasă și nu sunt maturi din punct de vedere emoțional. Nu spun că ar trebui să excluzi din viața ta un bărbat, doar pentru că am fost educați în spiritul „boys dont cry’. Plus că încrederea în propria persoană este un proiect la care noi toți muncim în permanență (uneori cu ajutor din cărți de dezvoltare personală sau de la terapeuți). Cred însă că bărbații care au nevoie de o femeie și de o relație doar pentru a-și hrăni orgoliul, pentru a le da un vector în viață, trebuie treziți la realitate.


Așadar, dacă ți-a picat cu tronc un astfel de bărbat, iată ce trebuie să știe (de la tine, bineînțeles):

1. „Nu mă întâlnesc cu tine doar ca să te simți tu împlinit!’

Da, poate că în filme sună foarte romantic o replică de genul „tu ești cea care mă completezi!’. Dar acelea sunt doar filme! În viața reală trebuie să-ți dai seama că nu e treaba ta „să repari’ pe nimeni, că fiecare individ este responsabil pentru propriul sentiment de împlinire. Ești o persoană întreagă, unică, complexă – și așa ar trebui să se simtă și partenerul tău (până la urmă de asta sunteți împreună!). Dacă el se simte gol pe dinăuntru sau incomplet, nu ești tu răspunsul problemelor sale. Nu ești într-o relație cu el ca să fii terapeuta lui, ci ca să fiți pe poziții egale, cu o dinamică și o interacțiune sănătoasă.


2. Acesta este un parteneriat egal!

Imaginează-ți cum ar fi ca, de fiecare dată când intri într-o relație romantică, partenerul tău să-ți dea să cari un bolovan zicându-ți: „Dacă vrei să fii cu mine, am nevoie ca tu să cari pietroiul ăsta mereu!’. Într-o relație sănătoasă, greutatea este împărțită între cei doi, iar interacțiunea ar trebui să fie de genul: „Te iubesc, prin urmare vreau să te susțin și să-ți ridic moralul atunci când ai nevoie! Dar nu sunt responsabilă integral pentru fericirea ta și nici nu tu nu ar trebui să mă consideri așa. Singurul care are responsabilitatea asta ești chiar tu! Și trebuie să muncești tu însuți la asta în permanență și nimeni altcineva în locul tău! Pot să-ți fiu alături, dar nu pot să construiesc în locul tău!’.

3. Îmi pui la îndoială gusturile!

De fiecare dată când partenerul tău se află într-o criză de auto-devalorizare, îți spune că ar fi mai bine pentru tine să-l părăsești. Iar atunci când îți repetă: „Nu știu de ce stai cu mine! Nu te merit! Sunt sărac, sunt neatrăgător, nu sunt pe cât de inteligent ți-ai dori să fiu, nu te fac să râzi suficient, nu mă bucur de succes!’, practic ceea ce-ți transmite este: „Meriți mai mult, ai putea mai mult!’. Iar asta este dureros pentru voi amândoi. Poate că și tu suferi la rândul tău, dar ceea ce trebuie să-i spui în astfel de momente este: „Am deci să fiu cu tine din motivele mele, motive care nu au nimic de-a face cu lipsa ta de încredere în propria persoană. Te iubesc așa cum ești și sper ca asta să fie suficient pentru tine!’.


4. Nu trebuie să „te repar’ ca să te iubesc!

Bărbații nesiguri pe ei sunt convoinși că femeilor din viața lor le place rolul de salvatoare. Dar asta poate se aplică în cazul pisicilor pe care le găsim pe stradă sau a unui dulap superb dintr-un târg de vechituri pe care hotărâm să-l recondiționăm, dar nu și bărbaților cu care decidem să avem o relație. Așadar poți să-i spui partenerului tău: „Poți fi un individ împlinit și fericit și să te iubesc pentru asta. De fapt, aș prefer să fii așa, dar asta nu înseamnă că te iubesc mai puțin. Fericirea este o călătorie și un proces, și nu trebuie să te simți mizerabil în permanență ca să-mi meriți dragostea’.


5. Dacă nu poți fi în echilibru cu tine însuți, cum aș putea să cred că ai putea fi vreodată într-o relație sănătoasă cu mine?

Cu siguranță nu suntem tot timpul indulgenți și înțelegători cu noi înșine. Ba chiar avem zile când ne suntem cei mai aprigi dușmani și cei mai neîndurători critici. Dar este important să avem o relație sănătoasă cu propria persoană, pentru că doar așa putem avea relații sănătoase cu cei din jurul nostru. Dacă nu poți gestiona o relație cu tine, cum ai putea gestiona o relație cu un partener, cu tot ce implică asta?


Așa că îi poți spune-i partenerului tău: „Nu-ți cer să fii perfect, dar dacă intri într-o relație având așteptări nerealiste în legătură cu rolurile pe care ar trebui să ni le asumăm fiecare dintre noi, asta nu ne va face fericiți pe nici unul dintre noi pe termen lung.’

Citește și:
Relații sănătoase vs. relații toxice: 13 diferențe pe care ar trebui să le cunoști

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle