Te simți neajutorată? Că ți-ai pierdut puterea în relația ta de cuplu? O poți recâștiga fără agresivitate sau alte comportamente distructive.
Da, se poate întâmpla să simți că puterea ta în cuplu a dispărut. Nu știi când s-a întâmplat asta sau de ce. Pe de-o parte poate că ai abordat o perpetuă capitulare. Te-ai supus ca să nu vă certați, să nu vă despărțiți, să nu îți superi sau rănești partenerul. Ori i-ai delegat lui atâtea responsabilități încât tu aproape că nu mai ai niciuna. Această putere nu se referă la supremație, cine domină, conduce, un display al superiorității, ci la a fi văzută, auzită, luată în considerare. Înseamnă și să ceri ceea ce ai nevoie sau să pui limita când ceva nu este în regulă pentru tine.
Ca să îți recâștigi puterea e necesar să știi că ai tot dreptul să fii supărată, furioasă, dezamăgită, frustrată, temătoare sau ce mai poți include în paletarul de emoții care nu sunt confortabile. Toate aceste emoții poartă și anumite mesaje, semnalează ce fel de nevoi emoționale nu sunt împlinite.
Roagă cinci prieteni să îți facă fiecare o listă cu cinci calități pe care ei consideră că le posezi. Fă-ți tu un inventar al realizărilor din ultimii ani. Ce situații dificile ai depășit cu succes, care au fost resursele pe care le-ai utilizat? Ce calități consideri tu că ai?
Tocmai pentru a proceda diferit, fii onestă cu tine și uită-te cu ochi limpezi și cu blândețe la acel mod de a face față, de a ceda. Ce beneficii a avut el? Dar ce costuri implică? De la cine sau în relație cu cine l-ai învățat? Când anume s-a format el în viața ta? Ce rol avea atunci? Acum acest scop îți mai este cu adevărat de folos?
Ce impact are asupra lui această responsabilitate de a deține frâiele? Cum se simte? De ce anume ar avea nevoie din partea ta? Negociați o împărțire echitabilă a acestor responsabilități. Nu este dispus să împartă puterea? Ce crede că va câștiga astfel? Ce se teme că va pierde dacă pune în act ceea ce îl rogi, îți respectă limitele?
O relație înseamnă două persoane și o dinamică în doi. Iar fiecare are partea sa de contribuție în desfășurarea poveștii, nu este doar unul responsabil. Dând vina pe el din nou plasezi puterea în exterior. Ca și cum el trebuie să remedieze, iar tu aștepți rezolvarea lucrurilor, omițând aportul tău personal. De asemenea nu aștepta ca el să ia inițiativa să facă ceva diferit, fiind oricum obișnuit cu acest tipar care probabil are ceva vechime în relația voastră.
Cedarea puterii, capitularea, ar putea avea ca efect secundar scăderea stimei de sine. Deci e nevoie să întreprinzi diferite acțiuni punctuale, sănătoase, funcționale, în viața ta care să te ajute să îți crești încrederea în tine și să îți schimbi percepția despre sine. Nu e nevoie de activități fantastice, ci chiar și de unele mici, dar constante. Fă sport, înscrie-te la anumite cursuri pe domenii care îți plac, reia contactul mai des, întâlnirile, cu prietenii cu care te simți în siguranță și apreciată.
Foto: PR