Daca in familie exista un regim nutritional echilibrat, ca parinte iti va fi mai usor sa-i conturezi celui mic obiceiuri alimentare sanatoase si o dieta bogata in legume si fructe. Desi la inceputul diversificarii cei mai multi copii refuza consumul acestora, exista mereu solutii!
Alimentatia sanatoasa nu inseamna doar o combinatie ideala de nutrienti, ci si crearea unor obiceiuri alimentare bune, lucru care tine exclusiv de parinti. Odata ce copilul intra in faza de diversificare, trebuie introduse, rand pe rand, alimente pline de nutrienti pentru a-i oferi proteinele, calciul, fierul si restul substantelor de care are nevoie pentru o crestere optima. Multi copii ajunsi la varsta de un an sunt mancaciosi, asa ca parintii trebuie sa profite de aceasta perioada si sa initieze un plan alimentar cat mai sanatos si variat, pana devin mofturosi.
Astfel, copiii se pot obisnui cu legumele, de exemplu. In afara consumului de legume, la felul principal (piureurile, de exemplu), i se pot servi si gustari care sa le includa, de exemplu, bucatele de morcov, broccoli sau avocado. Bineinteles, exista si copii care refuza sa manance fructe sau legume, dandu-le mari batai de cap parintilor, insa cheia succesului este perseverenta. Conform studiilor, trebuie insistat cu rabdare, fiind mai multe sanse ca cei mici sa accepte un aliment nou daca li se ofera in mod repetat. Exista si o categorie aparte de copii neofobici, care refuza sa experimenteze feluri noi de mancare si isi sustin dezaprobarea fata de alimentele pe care nu le cunosc, in special fructele sau legumele.
Aici intervine rabdarea, creativitatea si inteligenta mamei de a-l convinge sa incerce, chiar daca la inceput pare o lupta pierduta! „Alimentatia sanatoasa a unui copil de peste un an difera de cea a unui adult prin faptul ca este mai saraca in alimente grele, bogate in fibre. Stomacul unui copil mic nu digera usor alimente precum pastele integrale sau orezul brun. In plus, o dieta bogata in fibre ii poate da rapid copilului senzatia de satietate si poate reduce cantitatea de fier si calciu pe care o absoarbe. Cu toate acestea, este o idee buna sa ii oferiti paine integrala in loc de paine alba, deoarece copiii mici au, totusi, nevoie de fibre, iar daca sunt obisnuiti sa manance paine alba, mai tarziu le va fi greu sa treaca pe varianta integrala, spune dr. Rana Conway, autor, cercetator si nutritionist. Asa ii educi obiceiurile alimentare!
Gustarile joaca si ele un rol esential cand vrei sa introduci mai multe alimente sanatoase in alimentatia zilnica si reprezinta momentul potrivit pentru ca cel mic sa primeasca ceea ce nu a primit suficient la mesele principale. In loc de biscuiti, prajiturele sau pufuleti, ofera-i cateva bucatele de legume fierte, legume cu putin humus, iaurt, stafide sau fructe. Consumul de fructe compenseaza doar partial lipsa legumelor din alimentatie, deoarece fructele nu detin toate substantele sanatoase care se gasesc in legume. Este recomandat sa fii atenta la proportii.
Consumul mare de legume in copilarie este asociat cu un risc scazut de atac cerebral, la maturitate, in vreme ce un consum mare de fructe nu ofera aceeasi protectie si, in plus, legumele au mai putine calorii ca fructele, fiind necesare pentru mentinerea unei greutati optime. Exista o piramida alimentara care trebuie respectata si care vizeaza cele mai mari grupe de alimente pentru a acoperi toate nevoile nutritionale, astfel dezvoltand si gustul celui mic, prin diverse arome si diferite consistente. Treptat si cu rabdare, educa-i copilului tau papilele gustative pentru a creste mare si sanatos!
Foto: blond pretty blue eyed girl eats strawberries from Shutterstock