O lectură recomandată indiferent de sezon, fie că vrei să stai relaxată la plajă și să citești o carte, ori ești cuibărită în pat sau pe canapea și fugi de vremea rea, este Inteligența emoțională a lui Daniel Goleman. De ce este atât de importantă această noțiune și merită să luptăm în mod conștient cu propriile tipare de relaționare defectuoase? Cu modurile de a face față care ne împiedică să ne satisfacem real nevoile emoționale? Beneficiile cumva le intuim din definiția inteligenței emoționale, și anume capacitatea de a percepe și opera propriile emoții dar și pe ale celorlalți, folosind informațiile de natură emoțională astfel culese cu scopul de a ne gestiona relațiile eficient și empatic.
Cum ne ajută în cuplu?
Ne identificăm emoția, nevoia emoțională din spatele ei și putem cere astfel încât nevoia noastră să fie împlinită. Ne punem în papucii partenerului pentru a înțelege ce se petrece în universul său interior. Avem mai multă încredere în propria persoană, în partener și în relație. Comunicăm mai bine, gestionăm conflictele eficient, găsim soluții pentru problemele din cuplu. Practic ne raportăm mai sănătos la relație și calitatea acesteia crește. Ne împlinim partea noastră de responsabilitate în cuplu.
De ce trebuie cultivată oricând?
Fie că suntem la început de relație sau cuplul nostru este unul cu vechime, relația nu merge de la sine. E nevoie de efort conștient pentru ca aceasta să crească frumos, să fie reparată când contexte de viață sau comportamente anume produc o fisură în conexiunea emoțională.
Ce compune inteligența emoțională
Prima sa componentă este autocunoașterea sau capacitatea de a ne identifica propriile emoții, valori și aspirații. Prin aceasta poți să îți dai seama ce impact are asupra ta felul cum se poartă partenerul, dar și cum îl afectează faptele tale. Stăpânirea de sine nu este doar gestionarea emoțiilor negative, ci și recunoașterea și asumarea greșelilor pe care le faci. Motivația te ajută să te ocupi de nevoile și obiectivele tale, fără să fii dependentă de validările din exterior. Empatia te face să înțelegi emoțiile sau reacțiile partenerului dar și să răspunzi într-un mod sănătos. Iar ultima componentă, abilitățile sociale, se referă la cum comunici și interacționezi.
Antrenarea inteligenței emoționale
Partenerul nu îți poate citi gândurile și nu este sănătos să îl lași să tragă el concluzii sau să îți interpreteze limbajul non-verbal, comportamentul. Deci spune-i ce se petrece cu tine, ce simți. În același timp și emoțiile lui sunt valide și trebuie tratate cu respect. Oare cum comunicați? Vă întrerupeți, vorbiți unul peste altul? Ascultarea se antrenează și ea. Vrei să spui ceva și ți-e teamă că uiți? Notează pe o foaie sau în telefon astfel încât să ai gândul la îndemână când urmează să te exprimi. De asemenea pune întrebări, fii curioasă să îl descoperi. Nu doar în timpul conversației respective, ci în mod uzual. Să îți cunoști continuu partenerul, cum gândește, ce îi place, ce îl preocupă, cum și-a petrecut ziua. Furia poate apărea oricând, dar poate fi și distructivă. Descărcările violente emoțional macină relația și un time out este instrumentul la îndemână pentru a vă calma și a relua discuția cu altă intensitate emoțională. Să nu dai vina pe partener, să îți asumi greșeala și să faci tot posibilul să o îndrepți crește capitalul de încredere și apropierea în cuplu. La fel și să înțelegi că este necesar un efort comun pentru cuplu și să acționezi ca atare.
Citește și:
Semne că ești în relație cu un partener indisponibil emoțional și ce să faci înainte să te gândești la despărțire
Foto: PR