Daca iti doresti sa te implici in ameliorarea acestora, iata cativa pasi mici pentru a incepe sa iti construiesti o garderoba etica.
Industria modei este un gigant, construit pe numeroase niveluri si trecand printr-o varietate de aspecte ale societatii, de la plantatiile de bumbac pana la modelele de pe catwalk. Pe langa faptul ca milioane de oameni sunt angajati si implicati in aceasta industrie, de multe ori avand salarii care nu le reflecta munca, moda are un impact negativ major asupra mediului.
Iata cateva moduri prin care poti evita sa fii parte din problema si cum poti sa iti construiesti o garderoba etica.
Moda rapida (fast fashion) inseamna ca hainele au devenit mult mai usor de aruncat si de „consumat'. Acest lucru si preturile foarte scazute la produsele de proasta calitate, menite a fi purtate doar de cateva ori, au pus o presiune foarte mare pe producatorii de haine din tarile din lumea a treia si a condus la tragedii, precum incediul din 2012 din capitala Bangladesh-ului, care a mistuit o fabrica de haine si a ucis mai mult de o suta de persoane.
Sezoanele traditionale de primavara-vara si toamna-iarna ale saptamanilor modei internationale sunt create doar pentru spectacol. Un an are, in mod normal, aproape 100 de microsezoane. Incetineste ciclul modei si cumpara haine care poti fi purtate mai mult de cateva luni pe an.
Moda este a doua cea mai poluanta industrie a lumii, dupa cea a petrolului. De asemenea, vopselurile toxice sunt cele mai folosite vopseluri sintetice din lume. 10% din cele mai mari branduri ale lumii s-au angajat sa elimine din procesul lor de productie substantele toxice. Ceea ce poti face este sa iti faci curat in garderoba, sa reciclezi si sa ai grija ce cumperi de acum incolo. Ceea ce ne aduce la pasul urmator.
Documenteaza-te despre magazinele tale preferate si afla daca s-au aliniat la moda etica sau nu. De asemenea, fa un research ca sa afli unde si cum sunt fabricate hainele din magazine. Apoi, investeste in piese basic sau statement de calitate pe care sa le poti purta un timp mai indelungat. Poti incerca sa iti cumperi haine si din magazinele vintage sau second hand. Repara hainele care s-au stricat (daca mai pot fi reparate), iar daca ai in garderoba ceva care nu iti mai place, dar este intr-o conditie buna, daruieste piesa altcuiva.
Foto: PR