Cum sa iti construiesti increderea in propria persoana – sase sfaturi esentiale

Una dintre cele mai comune dorinte ale oricarei persoane e cea de a se simti increzatoare in propriile forte, indiferent de situatie.

Cum sa iti construiesti increderea in propria persoana - sase sfaturi esentiale

Exista insa cateva ponturi testate de-a lungul timpului, sfaturi care s-au dovedit a fi bune pentru toate tipurile de oameni. Si ele se refera la:

1. Ia initiativa. Termina ce ai de facut

Cea mai importanta etapa in a construi increderea de sine e pur simplu sa treci la actiune. Sa lucrezi la un proiect si sa il finalizezi. Sa stai acasa si sa te gandesti la el nu va face altceva decat sa agraveze tot. E simplu. Dar nu intotdeauna usor de facut. Pentru a-ti usura situatia, iata trei modalitati prin care iti va fi mai usor sa treci la treaba:

Fii prezenta. Asta te va ajuta sa depasesti orice moment in care alegi sa analizezi fiecare detaliu in parte si sa mergi sa faci tot ce trebuie facut. E un sfat care nu iti va testa neaparat rezistenta emotionala si presupune sa realizezi lucrurile fiind concentrata, dar relaxata. Una dintre cele mai simple modalitati prin care te poti conecta cu momentele prezente este sa te concentrezi timp de un minut sau doua asupra respiratiei tale.

Relaxeaza-te. Una dintre modalitatile care te pot descuraja in a trece la actiune e sa iei mult prea in serios ceea ce urmeaza sa faci. Astfel ca sarcina pe care o ai de indeplinit va parea mult prea grea, prea mare si prea infricosatoare. Pe de alta parte, daca alegi sa te relaxezi putin, vei realiza ca acele probleme si sentimente negative sunt, de fapt, lucruri create de tine in propria-ti minte. Cu o minte luminata', sarcinile tale vor deveni mult mai usor de realizat si iti va fi mai usor sa le incepi.

Doreste-ti cu adevarat. Pentru ca apoi nu va mai trebui sa te impingi de la spate ca sa treci la treaba. A lua atitudine va deveni un lucru natural. E ceva ce abia astepti sa faci.

2. Confrunta-ti fricile

Castigi putere, curaj si incredere in urma fiecarei experiente in care tu chiar te opresti din a privi cu teama tot ce vine din fata. Esti capabila sa-ti spui tie insati: Am mai trecut prin teroarea asta. Pot sa depasesc orice urmeaza sa vina'.

Experimentand situatii in care te confrunti cu lucrurile de care ti-e teama iti vor construi, de fapt, increderea. Iata doua moduri care iti vor facilita procesul:

Fii curioasa. Cand te-ai blocat in frica, nu se mai poate atinge nimeni de tine. Tinzi sa trasezi o linie in lumea si in mintea ta. Creezi bariere intre tine si alti oameni/alte lucruri. Cand faci un schimb si alegi sa devii curioasa, perceptiile tale se schimba. Cum devii mai curioasa? Una dintre modalitati este de a-ti aminti cum viata era mai vesela in trecut datorita curiozitatii tale si sa iti aduci aminte de toate lucrurile pozitive ce te-au ajutat sa descoperi si sa experimentezi.

Realizeaza faptul ca teama este deseori bazata pe interpretari care nu te ajuta. Ca oameni, noi cautam modele. Problema este ca gasim destul de des modele negative sau nu chiar atat de pozitive bazate pe una sau doua experiente. Sau prin intermediul prejudecatilor, discutii caraghioase si exemplele continua. Cand te identifici mult prea mult cu gandurile tale, nu vei mai crede nimic din ce ti se va spune. O practica mai ajutatoare ar putea fi sa nu crezi chiar tot ce gandesti. Nu de putine ori, gandurile si memoria ta nu detin foarte multa acuratete.

3. Intelege ordinea lucrurilor

Ideea este ca, in momentul in care faci lucruri, tu nu doar ca iti construiesti increderea in tine, in a faptului ca te poti descurca in diferite situatii. Mai mult decat atat, experimentezi o desensibilizare progresiva. Vorbim despre situatiile in care (de exemplu, vorbitul in fata unui public sau poate doar sa relatezi detalii despre ultimul ta postare) te-a facut sa ai vocea tremuranda si sa fii plin de emotii deja devine ceva din ce in mai normal in viata ta. Nu mai este ceva fata de care tu sa ai emotii, face parte din viata ta. Asa cum iti legi sireturile, sa iesi cu prietenii sau sa faci un dus.

Ti se poate parea de-a dreptul infricosator momentan. Dar, dupa ce deja vei fi facut de multe ori lucrurile de care iti era teama, te vei gandi: Atat? Despre asta era vorba?' Ba chiar e posibil sa te enervezi putin pe tine si sa te intrebi cum de ai omis sa faci asa ceva pentru atat de mult timp.

4. Pregateste-te

Cand nu stii nimic din ceea ce esti pe cale sa faci e foarte usor sa te pierzi in teama si ceata si uite cum deja ai inceput sa iti construiesti scenarii de groaza in minte despre ce s-ar putea intampla daca doar ai incerca.

Sa te pregatesti, sa te educi poate fi un mare ajutor aici. De exemplu, prin repetarea si rescrierea discursului pe care trebuie sa il sustii, vei vedea ca deja l-ai invatat. Fa o mica cercetare despre tehnicile de respiratie care te pot ajuta sa fii mai calma. Sau prin tehnicile simple de vizualizare care te fac sa te simti mai increzatoare si mai pozitiva de indata ce iesi de pe scena.

E bine sa incerci sa faci toate aceste lucru in loc sa te plangi. Vei simti o mare diferenta la nivelul tau de incredere daca iti vei face timp de pregatire. Sa nu mai mentionez ca, desigur, discursul si livrarea mesajului pe care vrei sa il transmiti va mult mai bun! Asadar, pregateste-te si simte-te mai confortabil si increzatoare. Ai grija insa de a nu face greseala sa te blochezi in faza de pregatire folosind-o ulterior drept justificare in a lua actiune si posibila durere ce poate rezulta de aici.

5. Constientizeaza ca esecul nu este o tragedie

 

Va trebui din nou sa faci fata temerilor tale Pentru ca numai atunci vei descoperi lucrurile pe care miliarde de oameni le-au descoperit de-a lungul istoriei inaintea ta. Esecul nu te va distruge. Nici sa n-ai dreptate n-o va face. Cerul nu se va prabusi. Astea sunt lucrurile pe care oamenii care inca nu si-au invins fricile le cred.

Iata cateva lucruri pe care le poti invata de pe urma esecului:

Inveti. In loc sa consideri esecul ca fiind ceva oribil, poti sa incepi sa-l vezi ca pe o experienta din care ai de invatat. Cand stai in mijlocul esecului, iti poti pune astfel de intrebari: Ce face situatia asta atat de speciala? Ce am de invatat de pe urma ei?'

Capeti o experienta pe care nu ai cum sa o dobandesti din alte parti. Ideal ar fi sa inveti din greselile si esecurile altora. Asta nu e mereu un lucru usor de facut. Uneori trebuie sa te lovesti tu insati de esec pentru a invata o lectie si pentru a castiga o experienta pe care nimeni nu ti-o poate relata in cuvinte.

Devii mai puternica. Cu fiecare esec prin care treci, acomodarea isi va face loc. Vei realiza din ce in ce mai mult ca nu e sfarsitul lumii. Te vei descurca in a rezolva lucruri pe care inainte nu puteai. A avea parte de esec poate fi, de altfel, o componenta pozitiva intrucat, desi nu ai reusit, macar ti-ai acordat o sansa. Nu ai stat cu bratele in san nefacand nimic. Iar la asta au contribuit curajul si determinarea ta.

Sansele tale de succes cresc. De fiecare data cand esuezi, poti invata si iti poti creste puterea interioara. Asadar, fiecare esec te poate conduce si mai mult inspre succes.

Si adu-ti aminte, lumea nu se invarte in jurul tau. Ti-ar placea sa fie asa, dar nu este. Oamenilor chiar nu le pasa prea mult de lucrurile pe care le faci. Au propriile vieti, probleme si ingrijorari asupra carora lumea ii directioneaza sa se indrepte. Ei nu se gandesc la tine foarte mult si nici nu iti contorizeaza greselile sau esecurile.

6. Cunoaste-te mai bine pe tine si ce vrei de la viata

Pentru a construi si a gasi mai multa incredere in tine trebuie sa te cunosti foarte bine. Exploreaza. Confrunta-te cu temerile tale. Esec dupa esec, nu-i nimic, vei intelege ca, de fapt, nu e mare lucru. Devii din ce in ce mai puternic dupa astfel de experiente si totodata, interiorul rau va deveni mai relaxat. Afla ce te pasioneaza si te incanta cu adevarat prin incercarea a multe lucruri interesante.

Cand stii mai multe despre cine esti si ce vrei de la viata – nu ce spun altii ca vrei tu, de fapt – vei avea mai multa incredere in tine si vei sti ce sa faci.

Ceea ce alti oameni spun sau gandesc vor avea un impact mai mic fata de cel initial pentru ca tu stii mai bine ca ei cine esti. Si din moment ce ai toate aceste experiente, din moment ce ti-ai luat timp pentru a te cunoaste pe tine insati cu adevarat, vei avea incredere in propria-ti opinie si capacitate mai mult decat oricine altcineva din exterior. Deja esti stapana pe tine.

Desigur, toate astea vor avea nevoie de timp. Acest lucru poate fi ceva care nu se termina cu adevarat niciodata. Asadar, ai putea sa incepi chiar de acum!

Text: Denisa Matei

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle