Cum sa inchei o casnicie fara sa te simti vinovata?

Sfarsiturile fac parte din viata. Trebuie sa ai un adevarat curaj sa ii spui partenerului ca s-a terminat.

Cum sa inchei o casnicie fara sa te simti vinovata?

Momentul in care se termina o relatie poate fi greu, dureros. Sa recunoastem, ne este greu sa incheiem o relatie de cateva luni, dar mai ales o casatorie de lunga durata.

Trebuie sa ai foarte mult curaj sa ii spui partenerului ca vrei ca totul sa se termine si intr-un final sa ceri divortul. Doar gandindu-te ca ar trebui sa faci asta nu te va lasa sa dormi peste noapte si imediat vor aparea sentimentele de vinovatie – copilul, sotul, ce se va intampla cu viata ta dupa?

Gandeste-te mai bine la ceea ce simti – sa te consideri vinovata cu siguranta nu este un sentiment minunat, dar in urma unor studii facute, cercetatorii au ajuns la concluzia ca sentimentul de vinovatie, intr-o anumita doza, este chiar sanatos. Din momentul in care o sa inveti cum functioneaza acest sentiment, il poti folosi ca indicator pentru a-ti incheia casatoria intr-o maniera curata si potrivita.

1. Asigura-te ca mariajul s-a consumat si ai inteles din ce cauza

Inainte sa vorbesti cu sotul tau despre divort, trebuie sa fii absolut sigura ca vrei ca aceasta casatorie sa se termine. Pune-ti cat mai multe intrebari si, dupa ce faci o cercetare amanuntita a sentimentelor tale si esti convinsa ca asta iti doresti, incepe sa faci un plan pentru anuntarea vestii sotului tau.

Ii poti spune despre neintelegerile pe care le-ati avut de-a lungul casniciei. Trebuie sa comunicati foarte mult cand vreti sa faceti acest pas si sa ii expuneti motivele. Este dificil pentru unele persoane care trec print-o despartire si nu inteleg motivele.

Cateva motive care produc ruptura relatiei sunt:

– Lipsa comunicarii
– Lipsa increderii
– Existenta unor conflicte fara rezolvare
– Abuzurile de orice fel (verbale, emotionale etc)

In trecut, oamenilor le era greu sa renunte la o casnicie, chiar daca nu se mai intelegeau. De cand divortul nu a mai fost un subiect tabu, cuplurile care nu se intelegeau au inceput sa ia atitudine, alegand sa se separe. 

2. Seteaza-ti asteptari realiste

Cea mai buna cale de actiune este sa iti setezi asteptari realiste pentru tine si sotul tau. Trebuie sa stii de la inceput ca incheierea unei relatii de lunga durata va insemna stres si suparare pentru amandoi. Veti trece printr-un mix de sentimente si intensitatea lor va depinde de cum se va sfarsi relatia.

Chiar daca tu initiezi despartirea, te vei simti trista, dezamagita si cateodata singura – te poti simti chiar furioasa si sa suferi uneori de insomnie. Incheierea unei relatii de lunga durata nu este un proces simplu. Vor exista intrebari de diferite feluri: ce veti face cu locuinta? Cum le veti spune copiilor? Trebuie sa puneti la punct un plan bun ca totul sa se termine intr-o nota cat mai relaxata.

Citeste si:
Nu poti trece cu adevarat peste un divort, daca nu faci acesti pasi

3. Creati un sfarsit bun'

Iti cunosti partenerul mai bine decat oricine altcineva. Stii ce il face fericit, dar si ce il intristeaza. Esti sotia lui si stii cum sa il calmezi indiferent de situatie. Sfarsitul unei relatii trebuie facut intr-o nota delicata.

Este bine sa tii cont de cateva lucruri inainte de a face acest lucru:

– Alege momentul potrivit pentru a-i spune. Nu este niciodata timpul potrivit pentru o despartire, dar la un moment trebuie sa o faci. Programeaza timpul si locul unde vreti sa discutati acest aspect fara sa fiti deranjati. In niciun caz sa nu te gandesti sa faci acest lucru la telefon sau prin e-mail. Ideea este sa aveti discutia fata in fata – chiar daca sotul va fi socat de cele auzite.

– Sfarsitul relatiei trebuie sa fie neaparat intr-un spatiu privat – in niciun caz intr-un spatiu public. Singura optiune daca vreti sa faceti asta in public, este doar daca te temi de un abuz din partea lui. Daca veti avea discutia fata in fata veti termina relatia intr-o nota manierata.

– Ai grija sa nu spui lucruri pe care nu vrei sa le zici. Cateodata ne simtim vinovate si facem promisiuni false: oferim o falsa impresie ca ne dorim ca dupa acest divort sa ramanem prieteni, sa avem grija de ei cand vor avea probleme etc.

– Cand vorbiti despre modul in care s-a terminat relatia, vorbeste-i despre rolul tau in casnicia pe care ati avut-o.

Daca timpul pentru promisiuni si schimbari a trecut, atunci poti incepe o pauza de recreere. Este bine sa repui in memorie momentele frumoase pe care le-ati avut in perioada in care ati fost impreuna – trebuie sa sperati la un viitor cat mai luminous pentru amandoi.

Citeste si:
5 factori care determina cat de mult va dura sa treci peste un divort

4. Pregateste-te pentru un rollercoaster de emotii

Daca ai realizat ca esti plina de emotii dupa o despartire, incearca sa faci lucrurile pe care nu le puteai face in timpul casniciei: ingrijeste-te mai mult, dormi mai mult, mananca regulat si incearca sa scapi de stres. Aceste lucruri te vor ajuta sa iti imbunatatesti starea de spirit dar si sanatatea.

Totodata, incearca sa gasesti sprijin  in familie si prieteni. Cu ei vei trece mult mai usor peste aceasta perioada. Poti incepe de asemenea sa tii un jurnal despre gandurile si sentimentele tale – va aduce multe beneficii.

Daca vei fi sincera cu tine, vei incheia mariajul cu integritate si vei putea sa ai grija de tine si de familia ta si in continuare.

Text: Georgiana Ciocan
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle