Cum să îi pui limite în mod sănătos când partenerul se poartă urât cu tine

Partenerul tău a uitat de noțiunea decenței, respectului și chiar comportamentul lui are o tentă abuzivă? Sunt necesare limite ferme.

Ceva s-a întâmplat. Are o perioadă foarte proastă din punct de vedere profesional sau financiar, îl apasă niște probleme legate de familia lui de origine. Nu își poate conține și regla emoțiile negative, iar tu ești la îndemână pentru a le descărca. E grozav că se simte în siguranță cu tine, protejat, acceptat, dar să verse asupra ta toată negativitatea nu este drept și chiar te poate răni. Comportamentul lui urât poate fi în același timp un mod de a face față disfuncțional. Un răspuns la o dinamică anume dintre voi, un eveniment, un context în care s-a simțit amenințat, atacat de către tine. Ajută să identifici mecanismul pentru a avea mai mult sens, a descoperi eventual un tipar, dar atenție la limite. Să găsești explicația comportamentului său nepotrivit nu înseamnă o lipsă de reacție din partea ta.


Reflectorul pe atitudinea disfuncțională

Partenerul poate nici nu își dă seama de această abordare nefericită pe care o pune în practică. Poate a făcut-o toată viața, a văzut-o în familia lui și i se pare o normalitate. Ca să schimbe ceva e necesar să i se arate ce nu este în regulă și de ce.

Impactul asupra ta și relației

Ok, ai indicat comportamentul, acum poți explica ce consecințe are el. Cum te face să te simți nerespectată, singură, neapreciată, cum îți vine să te distanțezi de el și conexiunea emoțională dintre voi are de suferit. Partenerul se poate simți bine când dă tot afară, dar această abordare agresiv-intimidantă în timp va măcina serios relația de cuplu, încât despărțirea nu va mai fi o surpriză.


Cum se simte el…

… când devine bully cu tine? Răzbunat? Puternic? Protejat? Că are voce și în sfârșit se impune? Crede că așa va fi înțeles mai corect? Starea lui de bine este însă temporară și nu obține nici pe moment și nici pe termen lung ceea ce își dorește cu adevărat. Iar tristețea, insatisfacția în mod cert vor reveni. Ajută să îl întrebi direct ce crede sau consideră că obține și de ce face asta, respectiv ce e factor declanșator.

Cum îl ajuți

Dinamica implică doi oameni, iar dacă ați văzut ce este trigger și crede că primește prin comportamentul urât, puteți explora mai departe felul în care să îl ajuți. Cum să formulezi frazele ca să fie mai puțin declanșatoare și să ajungă mesajul la el. Cum să acționați când furia este copleșitoare, ce ai avea tu nevoie din partea lui să facă. Până la urmă vă învățați și adaptați reciproc.

Să fie clar…

… că sub nicio formă nu este acceptabil sau tolerabil comportamentul urât. Că limita ta este definitivă și nicidecum negociabilă. Că ești profund deranjată, jignită, iar atitudinea aceasta se oprește aici și acum. Pot fi momente când ceea ce ați pus în practică mai sănătos să nu funcționeze, deoarece gradul de activare al partenerului este prea mare și nu se mai poate controla. E util să reamintești limita și să ceri un time-out ca apoi să puteți analiza ce s-a întâmplat.


Citește și:
Întrebări pe care să (nu) le pui când partenerul îți cere să vă despărțiți

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle