Cum să îi oferi iubitului tău o critică constructivă, fără să înceapă o ceartă teribilă

Iubitul tău este foarte sensibil la critică? Există modalități de a face o observație, fără ca ea să capete un înveliș preponderent negativ. Iată cum.

Cum să îi oferi iubitului tău o critică constructivă, fără să înceapă o ceartă teribilă

Într-o societate în care au existat în copilărie preponderent comparații cu colegii, frații, prietenii, în care critica era văzută ca o modalitate de motivare a copilului, nici nu este de mirare că astăzi vedem adulți foarte critici sau care sunt foarte sensibili la acest tip de comportament. În cuplu, pe de altă parte, este imposibil să ne placă totul la celălalt, să fim 100% mulțumiți. Apar greșeli, neglijențe care e necesar să fie semnalate și ulterior corectate. Contează foarte mult cum punem problema, cum îl protejăm pe celălalt și ca atare cum ne protejăm relația.

Calm și bunăvoință

Când cuvintele sunt însoțite de o atitudine superioară, un ton dezaprobator sau umilitor ori de țipete, rezultatul nu are nicicum să fie unul pozitiv. Limbajul corporal comunică mai mult decât cuvintele, așadar mare atenție și la grimase, mimică, ochi dați peste cap etc. Așadar chiar și atunci când comunici ceva ce nu îți convine, mesajul va fi mult mai sănătos și va fi mult mai bine integrat de interlocutor când îți păstrezi calmul, ai bunăvoință, înțelegere și ești dispusă să asculți. Poate că celălalt a avut intenții bune, a vrut să te ajute și chiar și așa lucrurile nu au ieșit cum și-ar fi dorit.

Nu îi citi gândurile

Probabil că și tu la rândul tău ai fost rănită, dezamăgită, frustrată de acțiunile celuilalt. Lasă-l să le explice, nu intra în capcana citirii gândurilor. Nu ești în mintea partenerului tău și nici nu ai cum să fii. Decât să faci presupuneri și scenarii complexe pe baza lor, este mult mai funcțional să întrebi, să ceri detalii.

Nu eticheta

Când ai tendința să critici, de regulă începi să îi spui că el este neglijent, egoist, imatur etc. Ceea ce este direct un atac la persoană. Numește comportamentul fără să îi pui partenerului eticheta pe frunte și astfel să înceapă o ceartă explozivă. Comportamentul său a fost rău, nu el este rău, iar un comportament poate fi schimbat.

Exprimă-te clar

Confuzia creează confuzie, la fel și lipsa specificității. Ajută să îți repeți mental un discurs cu toate lucrurile pe care vrei să i le spui. Și nu generaliza: întotdeauna faci așa…, niciodată nu…. Sunt capcane ce îl vor plasa instantaneu într-o poziție defensivă. Referința trebuie să fie la situația, comportamentul punctual, ce anume te-a supărat, cum te-ai simțit, ce ai avea nevoie de la partener.

Comunicarea de tip sandviș

Tu cum te simți când cineva aruncă numai cu noroi sau cu lucrurile rele în tine, și îți prezintă un șir mai lung sau mai scurt de ce ai făcut prost? O strategie de comunicare eficientă este aceea în care menționezi ceva ce face bine partenerul, ce ți-ai dori să îmbunătățească, apoi iarăși ceva ce face bine. O tehnică pe care o poți folosi și în relație cu prietenii sau chiar la serviciu.

Citește și:
Partenerul tău te acuză că ești egoistă și absorbită de sine? Ce e de făcut dacă are dreptate

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle