Un partener care te manipulează, sau cel puțin are tentative să facă asta, te pune constant la încercare. Nici aerul său de superioritate, că este special, nu te ajută sau nu face situația mai ușoară. Ieși din zona de victimizare. Atunci când îți aduci aminte cine ești, jocul se schimbă. Ca să eviți epuizarea emoțională pune în practică toate aceste comportamente de autoconservare.
Nu-ți neglija visurile
Nu uita care sunt obiectivele tale și fă în continuare pașii necesari pentru a ajunge acolo. Nu-ți neglija nevoile emoționale și nu-ți ignora sentimentele. Partenerul în mod cert și-ar dori ca întreaga ta atenție să se îndrepte asupra lui, ceea ce presupune ca tu să devii absentă în propria ta viața. Evită această capcană și renunță inclusiv la fanteziile romantice sau existențiale care te-ar putea băga și menține într-o buclă imaginativă care în final îți oferă mai mult frustrare. Ancorează-te în realitate și nu te pierde în iluziile celuilalt.
Setează limite clare…
… care să fie și ușor de recunoscut. Partenerul se poate simți îndreptățit și să reacționeze ca atare. Discută care sunt limitele, evidențiază-le constant, stabilește și care sunt consecințele încălcării lor fără clemență sau inconstanță din partea ta. Dacă limitele devin flexibile sau se aplică parțial, asta e o invitație să fie încălcate și oricum nu vei mai fi luată în serios.
Spune ceea ce ai de zis
Tăcerea nu este o soluție și nici să devii pasiv-agresivă sau de-a dreptul agresivă. Comunică în cel mai clar mod posibil, fără ca tonul sau gesturile tale să devină fitilul pentru o bombă confictuală. Scopul nu este să pornești o ceartă, ci să transmiți care este acel comportament neacceptabil, care te-a rănit, cum te-ai simțit și care este nevoia din partea partenerului.
Nu accepta să-ți asumi o vină care nu este a ta
Poate că vrei să fii împaciuitoare, consideri că așa ești diplomată. Greșit. De dragul păcii nu-ți asuma o vină care nu este a ta, narcisicul având tendința de a proiecta asupra celorlalți comportamentele sale negative. Nu este sănătos pentru tine, pentru el sau pentru relație să-i mângâi orgoliul în felul acesta.
Menține-ți plasa de siguranță emoțională
Adică hrănește-ți relațiile cu familia, prietenii, oameni în care ai încredere și pe a căror perspectivă sănătoasă te poți baza. Hrănește-ți relația cu tine, cu copilul tău interior, spune-ți cât ești de valoroasă, minunată, frumoasă, inteligentă, unică. Te va ajuta să faci față ieșirilor critice care lovesc în stima și încrederea în sine.
Oferă-i exemplu
Asta se numește modelare. Exemplul tău, personal, exemplul altor oameni din jur, despre cum se sprijină, sunt generoși, formează o echipă, sunt empatici, le pasă de alți oameni.
Citește și:
Greșeli pe care nu trebuie să le faci niciodată la început de relație
Foto: PR