Cum să gestionezi situațiile când partenerul tău de cuplu are un comportament dramatic

Nu doar femeile, ci și bărbații pot avea un comportament dramatic. Felul în care reacționezi îl poate calma și influența cursul relației.

În general un comportament dramatic a fost asociat cu femeile. De unde și expresia americană de drama queen. O titulatură pe care o pot purta cu succes și unii bărbați. Iar dacă partenerul tău se poartă astfel, exagerat, dramatizează, e necesar să nu intri în jocul său și să îi temperezi comportamentul. Eviți escaladarea conflictului, ba chiar cearta în sine, și crearea unui context neplăcut pentru desfășurarea relației.


Nu-l alimenta

Și atenția negativă este tot atenție. Dacă te porți și tu ca un copil furios nu veți ajunge nicăieri, așa că este momentul ca tu să ai rolul de adult sănătos sau cap limpede, cum vrei să îi spui. Reproșurile din partea ta, critica, nu vor ajuta și nici invalidarea sentimentelor sale. Prin urmare rămâi pe poziții, iar pentru a te calma poți apela cu încredere la exerciții de respirație. E necesar să fii rațională și să gândești fiecare pas pe care îl faci, deoarece ești în fața unei bombe cu ceas, gata să explodeze. El nu mai are control, menține-l tu pe al tău.


Pune întrebările potrivite

Scoate-l din comportamentul dramatic și ajută la clarificarea situației formulând întrebări punctuale și deschise, la care el să ofere explicații, nu simple răspunsuri de tipul da sau nu. Ce anume din ceea ce ai făcut sau zis l-a declanșat? Când anume s-a mai simțit așa? Cum să adresezi o problemă, cum să îi vorbești astfel încât el să nu se simtă amenințat, jignit, forțat etc?

Fii deschisă să te uiți la tine

E facil să dai vina pe celălalt, să spui că este exagerat, iar dacă dorești să fii în continuare cu acest partener de cuplu e necesară și o scanare sinceră a atitudinii tale, vorbelor, limbajului corpului. Ce faci înainte ca el să aibă acest comportament și ce faci după? Îl alimentezi în vreun fel? Îl ignori, îi aplici tratamentul tăcerii, îl privești cu superioritate? Ce probleme nerezolvate din alte relații sau din copilărie ai tu, astfel încât el să fie atât de reactiv?

Stabilește clar limitele

Poate că țipă la propriu, vorbește exagerat de tare, sunteți într-un loc public, aveți oameni în jur, începe să vorbească urât… Spune-i clar ce nu este ok pentru tine, iar limita să fie impusă ferm.


Fii empatică

O persoană care reacționează astfel a fost extrem de rănită. Și acum nu face decât să își urle nevoile emoționale neîmplinite într-un mod neinspirat, disfuncțional. Poate că are nevoie să fie văzut, ascultat, să fie securizat, validat. Pune-te în papucii lui și încearcă să îi înțelegi perspectiva, suferința, nesiguranța. Abordează-l cu blândețe și compasiune, și, desigur, cu multă răbdare.

Citește și:
Când este util să nu ai așteptări în relația de cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle