Cum să gestionezi situațiile când partenerul de cuplu te stresează mai rău decât șeful

În cuplu nu e totul lapte și miere. Iar uneori partenerul de cuplu te stresează atât de tare încât nu mai știi cum să-i faci față. Iată câteva idei.

Te stresează și îți vine să îi faci bagajele și să îl trimiți la părinții lui înapoi acasă. Te întrebi cât costă un avocat de divorțuri sau unde ai putea tu să pleci și să rămâi acolo deoarece nu mai ai resurse să îi faci față. Sigur, nu trebuie să se ajungă aici. Sunt fantezii când simți că nu mai poți, iar alternativa sănătoasă implică autocontrol, gestionarea propriilor gânduri și emoții ceea ce va avea un efect pozitiv nu doar în ceea ce privește starea ta, ci și a lui și a calității relației.


Recadrează contextul

Este simplu să îți spui că ești o victimă neajutorată sau că îți face viața un calvar. Acest dramatism nu este nicicum folositor și știi cât se poate de clar că nu vrei să te desparți. Privește situația în care el te stresează cu alți ochi. Că este o modalitate prin care înveți să gestionezi un context tensionat, să fii tu cea calmă când el nu reușește, și o variantă prin care crești și îți dezvolți tu abilități sănătoase, funcționale în relaționarea cu partenerul.


Nu e ceva permanent

Ai tendința să generalizezi? Mereu ești agitat și nervos! Întotdeauna nu îți convine nimic! Nu avem și noi nicio clipă de liniște! Oare chiar așa este? Sau sub imperiul emoțiilor nu mai vezi și restul relației care nu se prezintă în acest fel? Ce impact au aceste observații asupra partenerului? Devine și mai critic sau iritat? Începe un conflict serios? E mai util să te raportezi la situație așa cum este ea de fapt și au mai fost și altele: un moment dificil pentru amândoi, care nu ține la infinit, este doar temporar.

Observă ce îl declanșează

Oare el te stresează după ce a avut o ceartă cu părinții săi? Are probleme la serviciu? E îngrijorat pentru ceva anume? Îi este foame? Este foarte obosit? Trebuie să facă un lucru care îi aduce o stare de disconfort? Observă punctele și unește-le, așa nu o vei mai lua personal.

Controlează-te

Când un copil e obosit și face un tantrum de toată frumusețea îl ajută dacă începi să țipi la el și să-l jignești? Desigur că nu. Reține în memorie imaginea unei fotografii cu partenerul de când era mic. Atunci când ești tentată să te lansezi într-un atac adu în prim plan acea imagine. Mai poți să îi spui că este rău, nerecunoscător etc.? Simți că explodezi? Fă câteva exerciții de respirație, numără în gând până la 10 sau mai mult, cere un time out.


Nu uita de nevoile și limitele tale

Gestionarea situațiilor când partenerul te stresează nu înseamnă submisivitate, protejarea lui și sacrificarea ta. Da, lupți cu tine să nu intri pe panta negativismului, să nu aveți un conflict teribil, dar ții cont și de ceea ce ai tu nevoie și ce nu este ok pentru tine în ceea ce privește comportamentul său, reflectându-i asta.

Citește și:
Dependența de telefonul mobil îți poate afecta relația de cuplu. Cât este de periculoasă

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle