Cum sa fii un lider mai bun la locul de munca

Sa conduci un intreg departament intr-un mod creativ si placut necesita mai multe abilitati. A fi un lider nu inseamna doar sa iei decizii si sa depasesti obstacole, ci si sa creezi o cultura a echipei, sa ii inspiri pe cei cu care lucrezi si sa ii ajuti sa depaseasca orice bariere

Cum sa fii un lider mai bun la locul de munca

Vrei sa stii cum poti fi mai buna? Citeste in continuare sfaturile noastre.

1. Gaseste-ti un mentor

Chiar daca ai ajuns pe o pozitie de conducere nu inseamna ca stii absolut tot. Incearca sa gasesti oameni de la care poti invata. Cu siguranta ai persoane care te inspira. Incearca sa ii contactezi si poate vei avea norocul sa te intalnesti cu ei si sa obtii chiar si sfaturi.

2. Comunica intr-un mod eficient

Nu tot ceea ce comunici echipei tale reiese din cuvinte. Atat limbajul corpului, cat si stilul personal trimit mesaje diferite. Invata sa transmiti exact ceea ce trebuie. Elimina din vocabular cuvintele care ti-ar putea afecta mesajul. Poate este mai buna o abordare directa si clara, sau din contra, echipa ta functioneaza mai bine daca esti mai incurajatoare. Testeaza si evalueaza ce se potriveste mai bine pentru voi si incearca sa nu privesti lucrurile doar din perspectiva ta.

3. Modestie

Liderii cu adevarat buni reusesc sa ii inspire pe cei din echipa sa prin propriul exemplu. Acestia ii incurajeaza pe ceilalti sa fie responsabili si sa faca ceea ce trebuie, insa nu fac acest lucru prin lauda de sine. Ei creeaza ocazii pentru ca echipa sa fie inspirata si sa se simta bine. Atunci cand cei din jurul tau iti sunt loiali si sunt entuziasmati, atunci te vei simti si tu mai bine si cu siguranta veti obtine impreuna rezultate mai bune.

4. Apropie-te de echipa ta

Daca vrei sa ii inspiri pe cei cu care lucrezi, afla mai multe despre ei. Adreseaza-le intrebari personale, ce le place, ce ii face fericiti. Sa stii cum sa ii abordezi te va ajuta foarte mult in gestionarea unor eventuale probleme. Nu uita, modul in care o echipa functioneaza este reflectia modului tau de lucru. Un leadership eficient face ca totul sa functioneze perfect.

5. Accepta esecul

Libertatea de a gresi este foarte importanta in orice mediu creativ. Inovatia necesita riscuri, iar esecul este inevitabil intr-un mediu in care se risca destul de mult. Aminteste-ti ca pentru a reusi cateodata trebuie sa iti asumi si aceste lucruri. Vorbeste cu echipa ta despre toate ideile si incurajeaza-i sa isi exprime parerea. Riscati, atunci cand credeti ca este cazul, iar daca lucrurile nu vor fi asa cum ti-ai propus, invata sa accepti asta si asigura-te ca si echipa ta face acelasi lucru. Nu renunta niciodata si invata din orice greseala.

6. Sarbatoreste succesul

Oamenii au nevoie de recunoasterea contributiei, iar asta inseamna ca tu trebuie sa ii premiezi pe cei alaturi de care lucrezi. Sa feliciti echipa atunci cand face un lucru minunat poate fi mai un stimulent mai mare decat un bonus financiar. Daca un angajat se descurca foarte bine, lauda-l. Nu este nimic mai rau decat sa simti ca munca ta nu este apreciata de cei din jur. Ofera premii speciale si motiveaza-ti echipa pentru a avea rezultate si mai bune.

7. Afla ce defecte ai

Cum le poti afla? Intreaba-i pe cei din echipa ta, pe mentori, pe prieteni sau pe cei din familie. Intereseaza-te cum este sa fie cineva langa tine, cum se simt in jurul tau. In felul acesta vei afla mai multe opinii. Nu trebuie sa iti notezi totul, insa incearca sa fii deschisa unei critici constructive. Intreaba-te cum te poti dezvolta mai bine, cum ii poti ajuta mai mult pe cei din jur. Daca nu stii sa iti raspunzi singura la aceste intrebari, cere ajutorul celor din jur.

8. Imparte sarcinile

Un lider eficient stie cand trebuie sa lase pe altcineva sa faca o anumita sarcina. Nu trebuie sa faci tu totul, nu este vorba de a fi tu cea mai buna. Atribuie membrilor echipei sarcini potrivite si in felul acesta vei obtine rezultate mai bune intr-un timp mai scurt.

9. Incearca sa te adaptezi

Poti visa la cum ar trebui sa lucreze fiecare angajat si ce rezultate veti avea, insa este mai bine sa privesti lucrurile exact asa cum sunt. Renunta la a te gandi mereu la modul ideal in care in ar arata lucrurile intr-o echipa si observa realitatea. Daca nu iti place situatia in care te afli, incearca sa descoperi cum ai putea sa imbunatatesti lucrurile si ce te tine in loc, atat pe tine, cat si restul angajatilor.

Text: Georgiana Livadaru
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle