Cum să faci față când te-ai despărțit, s-a rupt o relație de prietenie ori ai pierdut ceva important pentru tine

Te-ai despărțit de partenerul de cuplu sau ai pierdut o prietenie și îți este greu. La fel și dacă ai fost concediată. Cum să gestionezi aceste situații.

Cum să faci față când te-ai despărțit, s-a rupt o relație de prietenie ori ai pierdut ceva important pentru tine

Pierderile sunt dificil de gestionat, iar ele pot fi de diferite categorii. Pierderi de relații, când vorbim despre o despărțire amoroasă sau ruperea unei prietenii de durată, pierderea locului de muncă, a unei proprietăți sau chiar a unei șanse la care visai de multă vreme. Tot la capitolul pierderi intră și problemele de sănătate când este redusă o anumită funcționalitate, să spunem capacitatea de a face copii. Sau un accident în urma căruia îți pierzi posibilitatea de a folosi în mod normal un membru – mâna sau piciorul. Iar câteodată un context anume te face să ai senzația că pur și simplu te pierzi pe tine. Ce e de făcut?

Mută-ți atenția pe ceva constructiv

Înlănțuită în durere te gândești numai la ce ai pierdut, ce s-a întâmplat și energia ta este consumată în această direcție. Așa că pot apărea diverse modalități de autoliniștire, prin mâncare, alcool, muncă în exces, filme/seriale văzute fără oprire. Pe moment par că funcționează însă nu sunt soluții eficiente și de durată, care de fapt împiedică să se întâmple exact ceea ce ai nevoie: conectarea. Pune pe listă ce tipuri de activități de voluntariat ar fi agreabile pentru tine, iar apoi alege un top 3. Experimentează din fiecare și ulterior decide-te la una singură. Vei cunoaște oameni cu care poți lega prietenii, vei ajuta, te vei simți utilă.

Gratitudine

Creierul tău este concentrat pe negativ, iar pozitivul nu mai este luat în seamă. Antrenează-ți mintea să vadă și părțile bune din viața ta, notând în fiecare zi 3-5 lucruri pentru care ești recunoscătoare. Un exercițiu pe care să îl faci timp de câteva săptămâni.

Blândețe față de sine

Dă-i timpului timp și nu pune presiune pe tine. Ai nevoie să te vindeci emoțional, iar asta nu se întâmplă peste noapte. Ai nevoie de grijă, afecțiune, înțelegere, acceptare, pe care în primul rând e necesar să ți le oferi tu. Pierderea, de orice tip este ea, pentru a fi integrată emoțional trece prin mai multe stadii: negare, furie, negociere, tristețe, acceptare. Și cu cât te menții blocată în unul dintre stadii, cu atât ciclul nu se poate încheia.

Afirmațiile pozitive…

… nu funcționează la toată lumea, însă le poți încerca să vezi impactul pe care îl au asupra ta. Spune-ți zilnic că nu vei lăsa pierderea să te definească, că ești de ajuns, ești valoroasă, ești puternică. Poți formula propriile afirmații pozitive în funcție de mesajele pe care ai fi avut nevoie să le auzi și nu ți le-a spus nimeni niciodată.

Protejează-te

În aceste momente de vulnerabilitate oferă-ți protecția de care ai nevoie. Te-ai despărțit, deși aveați planuri de nuntă? O prietenă se căsătorește, iar pentru tine e prea dureros să participi? Este în regulă să pui pe primul plan nevoia ta, și să nu mergi la nuntă dacă asta va fi pentru tine ca un cuțit răsucit în rană. Nu înseamnă că ești o prietenă rea, că nu te bucuri pentru ea.

Citește și:
Cum să îi oferi iubitului tău o critică constructivă, fără să înceapă o ceartă teribilă

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle