Descopera cateva sfaturi pentru a te vindeca cu gratie in urma unei despartiri dureroase, fara stresul si deruta pe care ni le fabricam noi insane.
Noi toate am experimentat (cel putin o data in viata) suferinta care se naste in urma unei despartiri dureroase. Fie ca noi suntem responsabile de despartire sau suntem cele parasite, sentimentele care ne incearca sunt aceleasi: tristete, teama, furie, vina, regret, melancolie.
Este firesc ca perioada de dupa o despartire sa fie una extrem de dificila. In unele momente esti linistita si stapana pe situatie, dar imediat cazi prada amintirilor si resentimentelor, si simti ca esti pe punctul de a izbucni in lacrimi. Si cand crezi ca ai depasit total momentul se intampla sa te intalnesti cu el pe strada din intamplare, si toate gandurile si sentimentele (pe care le credeai uitate, stinse, estompate) ies la iveala cu si mai mare putere. Coplesita de atatea sentimente, te confrunti cu o perioada extrem de confuza si delicata. Insa vestea buna e ca nu trebuie sa fie neaparat asa: noi iti oferim cateva sfaturi pentru a te vindeca cu gratie in urma unei despartiri, fara stresul si deruta pe care ni le fabricam noi insane.
Da, suntem fidele regulei lui Greg Behrendt (autorul cartii devenite film He’s Just Not That Into You). Desi, in anumite cazuri, depinde de circumstantele despartirii si de starea de spirit in care te afli post-despartire, cea mai eficienta regula este sa nu-ti contactezi fostul iubit (sub nici o forma!) cel putin trei luni! Este foarte posibil ca, in timpul celor 90 de zile, sa experimentezi o gama vasta de trairi. De aceea, repeta-ti zilnic: „Nu este el ACELA, sigur voi gasi pe cineva mai bun!' Asa ca fa-ti o favoare si fii consecventa acestei reguli!
Una dintre capcanele in care poti cadea dupa o despartire este sa crezi ca fostul tau iubit era o persoana extraordinara, careia iti va fi imposibil sa-i gasesti egal. Incercam sa ne convingem singure ca nu vom mai gasi niciodata un barbat cu astfel de calitati. Iar realitatea sta in felul urmator: da, chiar este foarte posibil sa nu mai gasesti niciodata o persoana cu astfel de calitati, dar cu siguranta vei gasi pe cineva mai bun.
Si, daca ai vreo ezitare, iti mai pun o intrebare: ai avut cumva vreo relatie cu cineva mult mai rau decat cel de dinainte? Bineinteles ca nu, pentru ca si tu evoluezi ca persoana. Iar aceasta evolutie inseamna ca atragi in viata ta si descoperi oameni care rezoneaza cu tine, aflati la acelasi nivel de evolutie ca si tine. Atata timp cat te concentrezi pe propria ta dezvoltare si evolutie, relatiile de care vei avea parte nu pot fi decat mai bune.
Raspunde la aceste intrebari: „cum ar trebui sa fie partenerul meu ideal?', „Cum ar trebui sa fie relatia mea ideala?'. Foloseste relatia recent incheiata ca pe un ghid pentru a afla ce-ti doresti cu adevarat. Utilizeaza-ti toata energia ca sa descoperi ce vei putea imbunatati in urmatoarea relatie, astfel incat, atunci cand vei intalni un potential partener, sa-ti dai seama daca se potriveste si corespunde acestui standard. Relatiile esuate iti pot folosi ca repere solide pentru stabilirea unor stachete.
Despartirile sunt dificile, iar atunci cand suntem triste si incercam sa ne vindecam, ne vine greu sa avem grija de noi insine. Concentreaza-te pe acele lucruri marunte din viata ta, dar care odinioara iti faceau placere: cartile, filmele, sportul, intalnirile cu prietenele tale, rasaritul de soare, florile din gradina, aerul rece si curat al diminetii.
In fiecare zi, asigura-te ca iti rezervi cateva clipe pentru a savura frumusetea si miracolul vietii (e valabil si pentru perioadele in care te afli intr-o relatie). Fa lucruri doar pentru tine: du-te la cumparaturi, fa-ti o baie relaxanta, petrece o zi la un spa sau la o piscina, danseaza singura prin casa sau apuca-te de bricolat! Daca te simti singura, iesi cu prietenele tale in oras sau viziteaza-ti familia! Inlocuieste intalnirile cu fostul prieten cu intalniri cu oameni dragi tie, pe care nu i-ai mai vazut demult!
E firesc si natural sa plangi! Nu te teme sa-ti exteriorizezi emotiile, chiar daca se intampla sa lacrimezi in metrou, pe strada sau intr-o cafenea. Pentru asta s-au inventat ochelarii de soare, nu-i asa?! Ca sa-i impiedice pe ceilalti sa-ti vada mascaraua care ti se scurge pe obraji. Nu te mai intreba ce este in neregula cu tine! E OK sa plangi: nu e nici inadecvat, nici imatur. Sa te arati vulnerabila inseamna sa fii indeajuns de puternica incat sa-ti accepti slabiciunea. Asa ca fii cinstita cu tine insati si cu cei din jurul tau si lasa sa-ti curga niste lacrimi!
Unul dintre lucrurile derutante atunci cand vine vorba de despartiri este ca ne simtim vinovate daca nu suntem suficient de triste. Dar e posibil ca pentru tine despartirea sa fie un motiv de sarbatoare: o eliberare, o iesire din zona de confort, un moment pentru noi inceputuri in viata ta. Asculta-ti intuitia si priveste cu optimism inspre viitor!
Foto: PR