Urăști să dai vești proaste și te indispune și pe tine când o faci. Vrei să îl protejezi și pe celălalt și nu știi cum? Un mic ghid.
Nu este deloc o situație plăcută să dai vești proaste unei persoane la care ții. Ai inima strânsă, te gândești să nu îi faci și tu rău suplimentar, pe lângă vestea care cu siguranță va avea un impact negativ. Nu poți șterge emoțiile celuilalt, însă poți să acționezi cât mai curat emoțional. Ajută și să te gândești de ce ai avea tu nevoie dacă ai fi în locul celuilalt.
Dacă tot dai vestea proastă, fă-o integral. Nu cu jumătăți de adevăr, fraze incomplete, confuze, care ar putea duce la interpretări multiple. Este de datoria ta să fii onestă cu prietena ta sau partenerul tău.
Este nevoie de puțină pregătire în avans. Chiar dacă acest avans înseamnă două minute în care îi transmiți că urmează să spui ceva neplăcut, dureros, dar consideri că așa este corect să o faci. Un mic avertisment versus o veste care pică brusc din cer.
Alege cu grijă contextul, și ar fi de dorit ca acesta să fie unul cât mai privat, intim, retras. Poate că persoana respectivă va izbucni brusc în lacrimi, va țipa, și are nevoie de un cadru unde să se simtă în siguranță să se manifeste, să nu se cenzureze. Unde să nu mai audă și alții ceea ce tu îi transmiți, să poată pune întrebări fără frâna penibilului.
Nu intra în jocul furiei, anxietății, în capcana unui conflict uriaș. Nici în mirajul asigurărilor de tipul totul va fi bine/ treci tu și peste asta, ori invalidării sentimentelor – nu ai de ce să fii supărată, nu e capătul lumii etc. Celălalt are dreptul să simtă tristețe, furie, dezamăgire.
Dă dovadă de respect, empatie, compasiune. Un ton cald este de preferat unuia glacial, unul ferm unuia nesigur. Ia în calcul și sentimentele celuilalt, cât de greu trebuie să îi fie, și rămâi pe poziții.
Ai aflat ceva neplăcut, i-ai împărtășit persoanei direct vizate. Chiar dacă e absolut șocant, neașteptat, păstrează informația pentru tine. Dacă dorește ea să spună mai departe las-o să o facă singură. Nu este elegant, respectuos să duci tu vorba mai departe în grupul vostru de prieteni sau într-un mediu de necunoscuți.
I-ai zis vestea proastă, ați discutat pe moment, ai fost acolo emoțional. Peste o vreme verifică cum se simte. Cel mai probabil va avea nevoie să simtă că îi pasă cuiva de ea, că nu e singură, fără sprijin într-un moment atât de dificil. Poate are nevoie să se ventileze, să scoată la lumină emoțiile, sau de un sfat, de ghidaj.
Foto: PR