Să comunici corect, eficient, matur cu partenerul crește șansele satisfacției în cuplu. În primul rând pentru că celălalt nu poate ghici gânduri, deci ca să știe ce ai nevoie e necesar să îi spui. Ok, unele lucruri sunt de bază, o normalitate, dar fiecare are uneori propria normalitate cu care vine din familia de origine sau diverse experiențe de viață ce i-au construit optica. Și e necesar să găsiți o normalitate a voastră. În plus, ceea ce transmiți este responsabilitatea ta și o poți face mai bine.
Atenție la limbajul corpului
Gesturile vorbesc de la sine, la fel și o privire, încât sunt situații când nici nu mai trebuie să spui nimic. Limbajul corpului a transmis deja totul. Dar și ăsta poate fi un mod de a face față dezadaptativ care să nu fie în acord cu ceea ce simți și vrei de fapt. Așadar, adu atenția conștientă asupra propriului trup și observă de asemenea limbajul corporal al partenerului. Ce mesaje transmite el? Privește-ți partenerul în ochi, nu încrucișa brațele, atenție la tonul vocii. Vorbește calm sau ferm, articulat, fără gesturi amenințătoare. Ce mișcări ale trupului ar putea veni să susțină ceea ce dorești să transmiți verbal? Cum ar putea limbajul corporal să te ajute să dezvolți sau să menții conexiunea emoțională dintre voi chiar și când aveți o discuție mai aprinsă?
Testează realitatea
Nu doar partenerul nu poate să îți citească gândurile, nici tu nu ai această abilitate. În loc să îți imaginezi ce crede sau ce va face este mult mai sănătos ca efectiv să verifici asta. Să îl întrebi concret, să îi ceri părerea.
Analizează-ți onest stilul de comunicare
Ca să poți schimba ceva, să devii mai eficientă la capitolul comunicare e necesar să te uiți la ce anume faci disfuncțional. Ești agresivă sau pasiv-agresivă? Te blochezi și nu mai spui nimic până când poate la un moment dat explodezi? Sau rămâi până la final în acel îngheț? Transmiți ce ai nevoie concret sau exprimi un nesfârșit șir de nemulțumiri? Te angajezi în luptă pentru putere, unde trebuie să fie doar ca tine? Sau ești deschisă la negociere? Încerci să fii flexibilă, înțelegătoare și ajungi să fii atât de înțelegătoare încât nu te mai simți văzută, auzită, importantă?
Eu…
În loc să îl numești pe partener egoist, insensibil, vorbește despre cum te simți tu atunci când el are acel comportament deranjant (și îl indici punctual), și ce ai avea nevoie să se întâmple diferit. Este comunicare asertivă versus reproșuri și frustrare din care celălalt poate nu va înțelege mai nimic. Practic organizezi mai eficient ceea ce se întâmplă cu tine la interior. Emoția pe care o simți, limita încălcată (contextul cu pricina) și ce anume ceri să primești.
Nu!
Comunicare matură în care să îl folosești cu încredere pe NU? Da, atunci când nu vine dintr-un copil rebel interior care se revoltă în fața autorității, să facă în ciudă, ci dintr-un adult sănătos ale cărui limite nu sunt respectate, care nu se simte în siguranță, protejat.
Dă-ți timp
E greu să răspunzi pe loc? Nu ești sigură de cum ar fi mai ok pentru tine? Cere un timp de gândire în care să poți reflecta adecvat, fără presiune. E mai sănătos decât un răspuns pripit, cu care nu te simți confortabil, dat eventual din teama de respingere sau pentru că dorești să performezi.
Citește și:
Crezi că pur și simplu ai un tipar de partener? Ce te face să alegi mereu oameni nepotriviți
Foto: PR