1. Lasa de la tine
Un detinator de restaurant povestea odata cum un jurnalist (care nu-si dezvaluia identitatea) a venit de cateva ori la restaurant si a incercat sa dea mita de fiecare data pentru a primi o masa. Facea o investigatie jurnalistica, iar in articol a scris ca personalul restaurantului a primit banii. Proprietarul restaurantului s-a simtit ofensat si a vrut sa repare greseala. Cu toate ca putea sa incerce alte forme mai dure de a repara imaginea restaurantului, el a ales sa-i strecoare in buzunar o bancnota de 50 de dolari jurnalistului. Acesta a glumit spunandu-i ca-i pastreaza, iar cei doi au mai discutat, ajung in final sa fie prieteni. Ce au vrut sa arate de fapt cu aceasta intamplare? Ca nu trebuie sa adopti o pozitie defensiva si sa nu te abati de la anumite principii cand interactionezi cu cineva. Fii deschis la colaborare si lasa deoparte ego-ul. P.S.: adauga si putin umor!
2. Fii sigura pe tine
Sa luam, de exemplu, o situatie in care esti nevoita sa prezinti ceva in fata unei multimi. De obicei, oamenii sesizeaza usor atunci cand cineva pare nesigur pe el si are nevoie de ajutor, ceea ce ii poate indeparta pe unii. O audienta vrea sa simta ca cel din fata stie ceea ce face. De acest lucru trebuie sa fii constienta si atunci cand vrei sa convingi pe cineva sa faca ceva, sa persuadezi. Fii degajata, sigura pe tine, accentueaza-ti ideea pe care vrei sa o transmiti, ajuta-te de detalii. Cel de langa tine trebuie sa simta ca are de-a face cu cineva care stie despre ce vorbeste si care nu se simte neajutorat, iar astfel il poti avea aproape de tine mai repede.
3. Spune-i (politicos) ce a pierdut
Cu toate ca cei mai multi vor sa auda sfaturi care ii pot ajuta sa ajunga unde vor sau sa primeasca ce isi doresc, ei pot fi mai repede influentati daca afla prima data ce au de pierdut. De exemplu, o sa ai mai mult de castigat daca ii vei spune sefului tau ce oportunitate importanta ai putea pierde daca nu vei lucra la un proiect anume, decat daca o sa-i enumeri cateva potentiale avantaje. Tocmai de aceea indemnul Nu rata!’ din publicitate e mai eficient decat Profita de aceasta sansa’.
4. Ajuta-te de amanunte
Intr-o discutie, cand simti ca cel de langa tine e cu gandul in alta parte si nu te asculta, ia o pauza si foloseste urmatorul sfat: apropie-te si intreaba-l lucruri obisnuite, de zi cu zi, despre familie, o intamplare din cea mai recenta vacanta. O sa se relaxeze instant, iar dupa se va implica usor-usor in conversatie. Ocolind pentru moment subiectul principal, atata timp cat cunosti cat de cat interlocutorul, poate functiona.
5. Foloseste parerea celuilalt
Fii atenta la vorbele si gesturile celuilalt pentru ca te pot ajuta. Ia exemplul unei mame – in loc sa-i spuna copilului sau ca trebuie sa mearga la culcare direct, ea reformuleaza astfel: Stiu ca vrei sa citesti ultimele pagini ramase din carte, insa…’ si adauga dorinta ta. Chiar daca copilul ezita la inceput, el nu se va impotriva total pentru ca va aprecia faptul ca ai fost atenta si i-ai ascultat si dorinta sa.
de Antonia Oprea
Foto: Imaxtree