Relațiile toxice sunt cauza multor crize emoționale în familii și la serviciu, dar ele nu sunt neapărat apanajul celor slabi, nesiguri pe ei sau ușor de dominat. Chiar și oamenii independenți, puternici și sănătoși din punct de vedere emoțional se pot trezi prinși în relații toxice. În mod similar, și relațiile care la început par foarte promițătoare se pot deteriora și se pot transforma în ceva foarte nociv pentru cei implicați.
Pentru că relațiile se transformă. Iar semnalele că relația voastră devine una toxică sunt foarte subtile, iar sentimentele inițiale se transformă în gelozie, resentimente și abuz. O relație toxică îți contaminează respectul de sine, felul în care vezi lumea și modul în care te raportezi la ceilalți. Paradoxul este că, deși le afectează mai toate palierele vieții, cei implicați înțeleg și acceptă foarte greu ce li se întâmplă.
Cum recunoști, așadar, o relație toxică? În primul rând, nefericirea, furia, tensiunea devin „normale’. În al doilea rând, toate palierele existenței tale au de suferit, de la job, la relațiile cu ceilalți. Să rămâi într-o astfel de relație echivalează cu acceptarea procesului de auto-distrugere. Sună foarte dur, dar așa stau lucrurile.Nu toate relațiile toxice sunt ușor de părăsit, dar identificarea situației în care te găsești te ajută să iei mai ușor decizia corectă. O relație toxică este definită prin consistență, intensitate și daune emoționale.
Și de semnalele de mai jos:
1. Simți că ești nefericită. Tot timpul!
Adormi cotropită de gânduri negre și te trezești la fel. Te uiți la cuplurile din jurul tău, și ți se pare că între parteneri domnesc armonia și dragostea, iar tu simți o strângere de inimă când analizezi relația ta. De ce nu ți se (mai) întâmplă și ție asta? Nu e niciodată ușor să ieși dintr-o relație, mai ales că o relație toxică îți erodează puterea, curajul și încrederea în tine.
2. Trăiești mereu cu impresia că ți se întinde o capcană
Te temi mereu că nu dai răspunsul corect, că nu ai atitudinea potrivită, că faci ceva greșit. Simți că totul este sau ar putea fi o capcană. Orice propoziție rostită de partenerul tău este încărcată cu un dublu-sens. „Aseară părea că te simți foarte bine în compania șefului tău’, „Cum de ți s-a terminat bateria telefonului așa repede?! Când ai plecat de acasă îl aveai încărcat’, „De ce ai zâmbit chelnerului? Vă cunoșteați, ai mai fost cu altcineva în acel restaurant?’, „Cu cine chicoteai la telefon? Și de ce ai închis când am intrat în cameră?’. Relația voastră pare o junglă, plină de pericole ascunse, cărora nu mai știi cum să le faci față și cum să le eviți. Iar atunci când ești „prinsă’, nu există „milă’, ci doar satisfacția acelui „știam eu!’. Oricine face greșeli, dar ale tale sunt dovada că nu-l meriți, că nu te duce capul, că ai fost mereu o profitoare! Îți sună oare cunoscut?!
3. Eviți să spui ce simți sau de ce anume ai nevoie de la acea relație
Într-o relație de cuplu, cu toții avem nevoi care trebuie împlinite. Iar unele dintre cele mai importante sunt conexiunea,validarea, aprecierea, dragostea, sexul, afecțiunea. Când aceste nevoi sunt ignorate sau luate în derâdere, apare frustrarea. În cazul în care încerci să le aduci în discuție, ești acuzată de gelozie, nebunie, insecuritate emoțională, ți se spune că ești acaparatoare sau intruzivă. Toate acestea sunt semne că ești într-o relație toxică.
4. Partenerul tău nu mai depune nici un pic de efort
Dacă ești pe ringul de dans asta nu te transformă automat într-un dansator; la fel, dacă te afli fizic lângă partenerul tău asta nu înseamnă că (mai) aveți o conexiune reală. Dacă el nu mai depune nici un efort ca relația voastră să funcționeze asta nu înseamnă că mai e ceva între voi. Evident că este sănătos și chiar indicat pentru relație să faceți lucruri separat, dar eu vorbesc aici de detașarea emoțională. Atunci când nu mai depune efort să petreacă timp cu tine, să te facă să te simți bine, să împărtășească lucruri cu tine, înseamnă că oferi mai mult decât primești. Și știi cum se spune: „Nu există persoană mai ocupată decât un partener indisponibil emoțional.’
5. Eforturile, dragostea, compromisurile vin întodeauna de la tine
Într-o relație, ca și într-un dans de tango, este nevoie de ambii parteneri, altfel lucrurile pur și simplu nu funcționează. Dacă tu faci treaba pentru amândoi, vei sfârși prin a te simți singură și epuizată. Așa că renunță la fantezia relației întreținută printr-un efort unilateral, și pune-i capăt. Cât mai repede!
6. Când „nu’ este un cuvânt interzis
„Nu’ este un cuvânt important în orice relație și în orice interacțiune umană. Așa că nu-l îndepărta din vocabular, nici măcar în numele iubirii. În relațiile sănătoase există compromisuri, dar în egală măsură există și respect pentru nevoile și dorințele ambilor parteneri. Așa că este foarte important să comunici și ce-ți dorești, dar mai ales și ce nu-ți dorești. Un om care te iubește va aprecia că nu ești mereu de acord cu el, că-ți exprimi părerile fără cenzură. Dacă îi spui mereu „da’ partenerului tău, este un semnal că trebuie să spui „nu’ relației.
7. Abuzul verbal și fizic
Aici nu vorbim neapărat de semne subtile (și sper din toată inima că nu te afli într-o astfel de situație), dar statistic vorbind cel puțin una din patru femei se confruntă cu experiența violenței domestice măcar o dată în viață, iar una din zece femei este agresată în cuplu cel puțin o dată pe an. Așa că simt nevoia să-ți amintesc că dacă te afli într-o astfel de situație, ești într-o relație toxică pe care trebuie să o părăsești cât mai rapid. Cu toții spunem cuvinte grele la nervi și se întâmplă să ne pierdem controlul în situații tensionate, dar umilirea ta (constantă) în public, încercările de manipulare, limitarea libertăților tale (inclusiv a celor financiare și de relaționare cu ceilalți), critica permanentă sunt toate semne ale abuzului emoțional.
Citește și:
6 lucruri pe care le puteți face în cuplu pentru o relație mai puternică
Foto: Imaxtree