Cum am ratat interviul despre feminisim cu actrita Maria Obretin

«Ti-ai dat cu Alien, de Thierry Mugler, nu?». I-am raspuns "da" cu un soi de retinere pudibonda, care nu stiu de unde rasarise, pentru ca nu ma caracterizeaza. Daca as fi stiut ce urma, probabil ca as fi pupat-o pe obraz pe actrita Maria Obretin, ca pe o fosta colega de liceu, pe care n-ai mai vazut-o de zece ani.

«Si eu facusem o fixatie cu Alien. Dar de la moartea bunica-mii nu mai pot sa il folosesc. La inmormantare i-am parfumat hainutele cu care era imbracata si i l-am pus in poseta, sa-l aiba pe lumea cealalta. Avea acolo si rujul de la vara-mea. De atunci nu l-am mai cumparat ». Am simtit, dincolo de simplitatea cu care a impartasit cu mine amintirea asta asa de intima, o tristete lina. O resemnare tacuta si melancolica. Probabil ca asta a fost secunda in care am inteles, fara sa o accept, ca poate nu alesesem persoana potrivita pentru un interviu despre feminism. Cat de naiva sunt. Cat de usor m-am lasat pacalita de rolurile in care o vazusem pe Maria Obretin si datorita carora mi-am imaginat o femeie cu inclinatii ofensive de amazoana. Sau poate asta imi suflase la urechea inconstientului, carura ei dreapta, privirea directa si limpede. In orice caz, m-am inselat si nu am putut – sau poate imi place si mie prea mult sa castig un pariu – sa renunt la intrebarile pe care i le pregatisem : Maria, te-ai simtit vreodata discriminata ? Maria, ti se pare ca femeile sunt suficient de respectate in Romania?


Maria, am gresit. Te-am antrenat prea multa vreme pe un teren pe care ai acceptat sa calci mai mult din politete pentru mine si pentru ELLE, desi imi spusesesi de la inceput ca ti-a fost frica de interviul asta. «Nu mi se pare ca sunt un om care are dreptul sa vorbeasca mai mult decat altii. Cata importanta sa imi dau? ». Cu actrita Maria Obretin nu se vorbeste despre feminism. Se vorbeste despre Femeie. Si despre Barbat. Despre femei si barbati laolalta. Despre batranii din Romania, care nu au bani sa-si cumpere de mancare. Despre respect si despre munca. Cu Maria Obretin se vorbeste despre oameni. Nu despre concepte.


Interviu cu actrita Maria Obretin, nefumatoare convinsa, care a sudat patru tigari in parcul Cismigiu intr-o ora si jumatate de dialog.

ELLE: Ti se pare ca femeile si barbatii au drepturi egale in Romania?
Maria Obretin: Nu stiu, nu prea ma preocupa subiectul. Noi, actorii, traim intr-o lume destul de izolata. Traiesc in Romania, dar nu am atat de multe legaturi cu alte medii, incat sa observ ca o femeie sau un barbat sufera din cauza discriminarii legate de gen. Mi se pare ca noi, ca popor, avem alte probleme, mai importante, ca nu suntem educati, ca suntem saraci, ca nu exista respect pentru omul care munceste, ca munca nu e rasplatita cum trebuie. Astea mi se par probleme mai mari.


ELLE: Nu te-ai simtit niciodata discriminata pentru ca esti femeie ?
Maria Obretin.: Nu. Dar cred ca fac parte dintr-o categorie privilegiata. In lumea teatrului si a filmului nu se fac impartiri pe barbati si femei. Nu esti platita mai putin pentru ca esti femeie. Esti platita in functie de nivelul tau, la momentul respectiv. Dar asta nu e discriminare. E mai greu sa fii femeie doar pentru ca sunt mai multe actrite decat actori. Chiar si la admiterea la facultatea de teatru e la fel. Vin mai multe fete si mai putin baieti. Desi, in teatrul clasic, in Cehov sau in Shakespeare, sunt mult mai multe roluri de barbati. Dar probabil ca fetele, in general, sunt mai harnice si mai rabdatoare. In meseria asta, pe langa talent, rezisti si daca ai multa rabdare. Barbatii, poate din orgoliu, mai renunta si se apuca de altceva. Din fericire, in teatrul contemporan sunt mult mai multe figuri feminine. Sunt multe femei care scriu piese de teatru. O femeie stie sa scrie pentru femei, are o sensibilitate anume. Si cred ca asta e important. Imi place energia feminina pe scena. De exemplu, am lucrat la un proiect cu domnul Andrei Serban, Regele Lear la Bulandra. Regele Lear era doamna Mariana Mihut. Toate personajele erau jucate de femei. Domnului Andrei Serban i s-a parut important sa faca genul asta de experiment, sa inteleaga cum isi traduc femeile cu sensibilitatile lor, problemele respective, dintre care unele tipic masculine.


ELLE: Crezi ca publicul are nevoie de mai multe personaje masculine?
Maria Obretin.: Nu cred ca e problema de masculin sau feminin. Cred ca publicul are nevoie de lucruri de calitate. Are nevoie sa se bucure, sa se emotioneze. E deschis si la probleme de femei si la probleme de barbati.

ELLE: Ce roluri ti-ar placea sa joci?
Maria Obretin: Sunt multe roluri din teatrul clasic pe care nu mi le permit inca, pentru ca nu am varsta necesara. Stiu ca la un moment dat o o sa le pot juca, daca o sa am noroc. E o lume in care lucrurile nu prea depind de tine. E o chestie de noroc : daca se monteaza o piesa, daca ajungi la proba. Eu lucrez pe zona independenta, nu sunt angajata intr-un teatru. La actorii angajati, mai ales pe vremuri, existau niste „reguli': in functie de varsta si de datele tale, primeai un anumit rol. Teatrele isi propuneau sa creasca personalitati artistice, sa le dea roluri, sa le dezvolte. Directorii se gandeau: „Oare ce-o sa joace acest actor peste cinci ani, daca il angajez acum? Dar peste zece sau peste douazeci?' Cand esti independent, ai noroc daca afli ca se tine un casting. Traim intr-un alt sistem, in care nu prea poti visa la un anumit rol, te fac practic sa nu ai asteptari. Nici interiorul tau nu te recomanda pentru toate rolurile. De exemplu, Julieta n-a fost niciodata un rol potrivit pentru mine.


ELLE: Nu ai putea sa o joci pe Julieta ?
Maria Obretin.: Acum e tarziu, oricum. Eu si in scoala am facut roluri colorate, am fost in clasa Sandei Manu care imi dadea roluri speciale si ofertante. Personajele nu erau cum sunt eu, iar asta m-a ajutat mult sa ma dezvolt. Trebuia sa gasesc solutii. As fi jucat mai degraba o Antigona, decat o Julieta. Eu ma cred comica, dar ma atrag mult personajele dramatice.

ELLE: Ti-ar placea sa o joci pe Antigona ? Antigona e feminista…
Maria Obretin: Hm, nu stiu. Are o credinta puternica, dar ceea face ea ar putea sa faca si un barbat, cred. As experimenta orice rol, pana la urma, ca-mi iubesc meseria. Imi place sa muncesc. Ma enerveaza oamenii care stau pe margine si spun uite „uite ce face ala, haha'. Mi se pare important sa faci, sa te lasi sa fii vulnerabil, sa vezi cum e.


ELLE: Nu te deranjeaza stereotipurile despre femei ? De exemplu asta cu femeile care habar nu au sa conduca ?
Maria Obretin: Nu stiu daca suntem slabe la volan, dar femeile cand conduc fac cinci chestii in acelasi timp, se dau cu ruj, raspund la telefon… Barbatii fac unul singur, conduc. Poate de aia o fac mai bine. Femeile au o atentie distributiva care e recunoscuta. Barbatii se duceau la vanatoare, isi fixau tinta, alergau dupa caprioare, o prindeau, o puneau pe masa. Femeia in timpul asta facea mancare, era atenta la copii si tinea casa. Creierele noastre sunt diferite. Eu am prieteni barbati, cand vorbesc la telefon, nu mai aud nimic din ce se intampla in jur. Cred ca sunt lucruri pe care noi le facem mai bine si lucruri pe care ei le fac mai bine. Cred ca barbatilor le este mai usor sa se focuseze pe un singur lucru, poate de aceea ajung sa faca performata, cum sunt marii bucatari, de pilda. Femeile gatesc, dar multe nu-si propun sa obtina stele pentru asta. Mai au multe alte treburi de facut si nu se asteapta la o coronita pentru fiecare dintre ele, desi ar merita.


ELLE: Femeia moderna poate si trebuie sa le faca pe toate. Nu e un pic cam mult ?
Maria Obretin: Nu, pentru ca putem. Uite, ma deranjeaza stereotipul femeii la cratita. Mie chiar imi face placere sa gatesc pentru prieteni. E o bucurie pentru mine. Femeile le fac pe toate, pentru ca pot sa faca de toate. Au alte abilitati. Au vocatia, asa cred eu, sa aiba grija de ceilalti, sa protejeze, sa ofere. Sigur, ideal ar fi sa si primeasca inapoi, pe masura nevoilor lor.

Citeste si:
Interviu exclusiv: 24 de minute cu regizorul Arnaud Desplechin


ELLE: Daca iti spun cuvantul „femeie', cu ce iti vine sa il asociezi ?
Maria Obretin.: Bunatate. Generozitate. Energia feminina este foarte puternica, dar este dintr-o zona calda, care te cuprinde. O prezenta feminina modifica lucrurile. Uite, dupa o premiera, m-am intors cu Olimpia Melinte si cu domnul Besoiu, care are 80 si ceva de ani. Ne-a spus ca pentru el femeia este sfanta, pentru ca este creatoare. Cand era mic si avea vreo noua-zece ani, matusa lui a nascut si el a trebuit sa mearga cu mama lui la spital. Mama lui l-a oprit in fata unui salon de nasteri si l-a tinut acolo cateva minute sa auda cum tipau femeile care nasteau. Si i-a spus: „Uite prin ce trec femeile ca sa aduca oameni pe lume'. Domnul Besoiu a invatat atunci de la mama lui ca femeile sunt ca niste Dumnezei. „Indiferent de cum e o femeie, eu nu am dreptul sa o judec, pentru ca ea creeaza viata, naste un om. Ori eu nu pot face asta. Ea o sa fie mama candva si asta o face sfanta'. In ora petrecuta cu domnul Besoiu, ne-a spus multe din poeziile de iubire ale lumii, Eminescu, Lemontov, Labis. Eram topite. Ce pacat ca nu mai e la moda modul asta frumos de a curta o femeie. Nu mai exista poezie, nu mai avem rabdarea sa construim relatii si povesti. Suntem curtate cu mijloace mici. Nu mai ridica nimeni un gardulet colorat, nu mai planteaza o floare, se pune maxim o sarma care marcheaza teritoriul. Construind asa, nici nu avem sanse sa rezistam. E pacat, merg pe strada si vad o multime de fete superbe…


ELLE: Te uiti dupa fete pe strada?
Maria Obretin: Da, mi se par foarte frumosi oamenii. Probabil e un „defect' profesional sa fiu atenta la oameni. Am calatorit mult si am purtat defectul cu mine. Femeile din Romania sunt cochete, ingrijite si frumoase.

ELLE: Imi place sa pun intrebarea asta. Te-ai simtit vreodata un obiect frumos si atat?
Maria Obretin: Nu, nu mi-am pus niciodata problema astfel. Sigur, e un argument ca o actrita sa mai fie si frumoasa, cat de cat. Ne place sa vedem oameni armoniosi pe scena. Dar cred depinde de tine cum esti vazut de ceilalti, iar eu nu am mizat niciodata pe frumusete.

ELLE: De ce? Esti o femeie frumoasa.
Maria Obretin: Exista multe femei superbe pe lume, in fata carora te opresti si spui „Doamne sfinte, Doamne'. Sunt foarte departe de ele, asa ca m-am bazat pe munca. Nivelul meu de frumusete mi-a permis sa scot la iveala si alte calitati.

ELLE: De ce ai ales sa fii actrita?
Maria Obretin: Mi s-a parut intotdeauna o meserie interesanta, care te dezvolta ca om, pentru ca poti sa experimentezi tot felul de intamplari. E o meserie in care faci mereu altceva, in care cunosti oameni interesanti. Ce-i drept, iti trebuie multa energie, sa fii tot timpul pregatit pentru orice. Exploram niste vieti, care nu ne apartin, spre bucuria noastra si a celorlalti.

ELLE: Care e personajul de care te-ai simtit cel mai aproape?
Maria Obretin: Cel din Noi 4 (piesa scrisa de Lia Bugnar, jucata la Godot). Probabil si pentru ca rolul e scris de Lia cu gandul la mine. E un rol greu, care ma consuma si ma incita de fiecare data cand il joc. E ofertant pentru tine, ca actor, sa ai un rol greu, pentru ca iti forteaza limitele. E o lupta dura cu tine, dar pe care eu o gasesc savuroasa.

ELLE: Care sunt responsabilitatile unui actor?
Maria Obretin: Responsabilitatea mea fata de oameni este ca sa fiu cat pot eu de buna, in momentul respectiv, pe scena. Pentru ca oamenii au venit cu bucurie sa ma vada si eu trebuie sa raspund acestei bucurii. Simt responsabilitatea asta numai pe scena, in viata sunt ca orice om. Fac piata, merg cu metroul, plimb catelul prin parc. Imi place normalitatea. Mai sunt oameni care te recunosc si te abordeaza ca si cand le-ai fi prieten, pentru ca te-au vazut jucand. E placut, dar nu cred ca asta ar trebui sa ne modifice. Eu o vad ca pe o bucurie care mi se intoarce.

Citeste si:
Interviu ELLE: Nelly Miricioiu, doine din exil

ELLE: Nu esti feminista, nu ai fost discriminata niciodata. Atunci ce te supara, ce te preocupa pe tine?
Maria Obretin: Of, sunt multe nedreptati. Ce ma preocupa ? Ca salariile sunt mici. Ca sunt batrani la piata care nu au bani sa-si cumpere mancare. Ca nu putem sa ne lasam copiii in siguranta la o gradinita. Sunt multe lucruri sunt grave. De exemplu, faptul ca nu ne asumam rolurile in societate. Daca ai o meserie, fa-o pana la capat. Daca esti sofer de taxi, du-ma unde vreau eu, nu unde vrei tu sa ajungi la ora aia. E ca si cum le-as spune eu spectatorilor : « In seara asta nu o sa dau decat jumatate de monolog, ca vreau sa ajung mai devreme acasa ». Daca ai ales sa fii ceva, respecta-ti alegerea. Ma deranjeza cand oamenii nu-si fac treaba.

ELLE: Crezi ca asta e o problema structurala in Romania?
Maria Obretin: Da, este, pentru ca daca ne-am face toti treaba si nu ne-am mai preocupa atat de mult de ce fac ceilalti, lucrurile ar merge mai bine. In loc sa comentam, mai bine am pune mana sa facem. Traim intr-un conflict permanent cu vietile altora si nu cred ca e sanatos. Cred ca e important sa fim mai atenti la noi, si generosi cu ceilalti, pentru ca oricum traim foarte putin.

ELLE: Ce valori lipsesc violent din societatea noastra?
Maria Obretin: Respectul. Fata de celalalt sau fata de munca. Nu avem grija de trecut, de batranii nostri, si nici de viitor, prin educatia copiilor.

ELLE: Simti ca se mai indreapta un pic lucrurile?
Maria Obretin: E o societate care clocoteste, care inca are de crescut, dar care a fost foarte zdruncinata. Suntem derutati, incercam sa supravietuim. Am incredere in noua generatie, ca va schimba un pic lumea. Noi am fost foarte derutati, e normal ce se intampla, ni s-au rupt valorile. Am fost prinsi intre sisteme si am invatat sa ne descurcam cu ce avem. Sper ca smecheria sa nu mai aiba trecere la cei care cresc. Bine, eu sunt si idealista.

Interviu realizat de Ileana F.Buzea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle