Nevoia de atenție este cea care te duce spre comportamente criticate de apropiați? Sabotarea apare și în cuplu.
Nevoia de atenție este o nevoie emoțională de bază, legitimă. Problema apare când comportamentele prin care încerci să îți împlinești această nevoie sunt unele prea ample, exagerate, care chiar rănesc sau sabotează de-a dreptul împlinirea nevoii, obținând tocmai opusul și diluarea sau întreruperea conexiunii emoționale. Iar aceste comportamente în cuplu le poți avea la început, în perioada de dating, când tatonați ce se petrece între voi sau când deja aveți o relație de durată, indiferent că partenerul a devenit ceva mai distant sau maniera în care te tratează a rămas la fel.
Vă sunați, vă dați mesaje, ieșiți în oraș la masă sau la cafea. Sunteți la început. Iar dorința ta de a primi atenție din partea celui pe care îl placi este uriașă și ajungi să îl provoci, să fii insistentă, ba chiar tu să fii cea care îl curtează pe el, așteptând înapoi același tip de comportament cu care îl… asediezi. Această insistență îl face pe partener să-și piardă interesul, deoarece e prea mult ce se întâmplă la nivel de dinamică. Nu mai e o relație crescută organic, ci forțată.
Atenția pe care vrei să o primești, mai precis comportamentele care să o reflecte sunt supuse unor rigori nerealiste. Ori se califică pentru perioada de love bombing în care un narcisist te tratează ca pe o prințesă, urmând apoi să te dea brutal jos de pe piedestal, să te critice, să te devalorizeze. Tendința de a te îndrepta către astfel de parteneri îți hrănește inițial nevoia de atenție, dar apoi te trezești într-o relație toxică.
Tatonezi întâlniri cu mai multe persoane și adori să vezi cum fiecare se dă peste cap pentru a te cuceri. Unul a obosit sau și-a pierdut interesul? Apare altcineva să completeze lista, mai ales dacă ești foarte activă pe aplicațiile de dating. Jocul acesta al seducției în care tu ești marele premiu îți mângâie orgoliul și satisface nevoia de atenție. Doar că te ții angrenată într-o situație în care nu alegi pe cineva.
… este doar la un pas distanță când ești în cuplu, dar în același timp te conversezi cu diferiți bărbați deoarece îți place atenția pe care o primești. Energia ta, investiția ta emoțională este împărțită între cel de acasă, partenerul oficial, și admiratorii care își încearcă norocul, chiar dacă știu sau nu că tu ești într-o relație.
Asta în special în contexte sociale unde vrei să fii în centrul atenției, unde nu mai este despre a vă simți bine împreună acolo, ci despre cum să cucerești asistența și ca atare tinzi să îl ignori pe el. Flirtul, jocurile verbale le vezi ca nevinovate, dar îl rănesc pe partenerul oficial care nu se simte nici în siguranță, nici respectat. Și nu, nu ai absolut nicio intenție să fii infidelă, nu cauți un potențial partener ca să treci dintr-o relație în alta deoarece nu-ți place singurătatea.
Foto: PR