Cum ne gestionam finantele?

Perioada de recesiune pare sa nu se mai termine. Cu totii am ajuns la capatul rabdarii si al resurselor. Iata cateva sfaturi practice care ne ajuta sa avem un comportament financiar mai sanatos.

Simptome pacient: in fiecare inceput de sezon te cuprinde febra cumparaturilor; n-ai economisit un ban in viata ta, iar din salariu abia apuci sa iti platesti datoriile si cu toate astea nu te poti abtine sa iti cumperi perechea aceea noua de pantofi pe care ai vazut-o in mall? Diagnostic: faliment, boala cronica, adesea urmata de complicatii la nivelul sistemului nervos. Recomandarea medicului: inghite aceasta „tabletade educatie financiara si te vei simti mai bine. Asta daca urmezi intocmai sfaturile specialistului Ruxandra Andrei, analist financiar-bancar.


Nu trebuie sa fii absolvent de ASE ca sa stii cea mai simpla definitie a profitului: suma veniturilor trebuie sa fie mai mare decat suma cheltuielilor. Incearca sa te gandesti la tine de acum inainte ca la o mica companie privata, unde tu esti singurul actionar, administrator si angajat. Vrei o viata fara batai de cap, fara frustrari si austeritate? Incepe prin a avea un comportament financiar sanatos.

Primul pas in a constientiza pe ce iti cheltuiesti banii, care sunt veniturile tale reale si nevoile pe care le poti acoperi cu ele e sa iti intocmesti un buget personal. Asta inseamna ca iti treci intr-un tabel toate veniturile (salariu, dobanzi, chirii) si toate cheltuielile (intretinere, haine, asigurari, benzina). Dar atentie, pentru a avea o analiza reala a comportamentului tau financiar, e foarte important sa nu renunti atunci cand dai de greu, adica dupa primele doua-trei luni. Poti descarca modele de astfel de tabele de pe site-urile de specialitate. Ia-ti un ragaz in fiecare zi si noteaza tot ce cheltuiesti si tot ce incasezi si fa-ti un obicei din asta. Am citit undeva o regula conform careia o actiune repetata de cel putin patruzeci de ori in fiecare zi tinde sa devina obicei. Daca nu esti genul care umbla cu agenda dupa ea, exista aplicatii pentru smartphone care te ajuta sa-ti gestionezi bugetul personal. CashControl.ro sau Mint.com iti ofera acces la conturile tale, te ajuta sa tii socoteli si chiar sa faci planuri de economisire.


Imparte cheltuielile pe categorii

Incepem prin a face ordine in cheltuieli. Vom imparti banii pe care ii cheltuim in mai multe categorii. O prima categorie este cea a cheltuielilor obligatorii. Include intretinerea (apa/caldura/cheltuieli administrative); curentul; telefonia fixa si mobila; cablu-tv-Internet, rate lunare catre banci si IFN-uri (institutii financiare nebancare); asigurari obligatorii; gradinita, ITP; verificarea auto; taxe auto; taxe proprietate imobiliara; alte taxe si impozite la stat.

Urmeaza categoria cheltuielilor necesare si aici vorbim de alimente, obiecte de igiena personala (sapun, sampon, deodorant, pasta de dinti) si cele de intretinere a locuintei (detergenti, hartie igienica), benzina/motorina. Cheltuieli utile sunt reprezentate de haine si incaltaminte, vizite medicale de control preventiv, imbunatatiri necesare ale locuintei, innoirea electrocasnicelor si a articolelor IT & C care nu mai functioneaza, asigurari/pensii facultative. Cartile, muzica, biletele la concerte, calatoriile, iesirile in oras, cosmeticele, bijuteriile si oricare dintre categoriile de achizitii de mai sus, in masura in care achizitia lor nu este absolut necesara, reprezinta cheltuieli de placere.


Banii dati atunci cand apar probleme medicale, probleme grave de familie, accidente, inundatii sau cutremure intra in categoria cheltuielilor de urgenta sau pentru situatii neprevazute. Si mai exista cheltuielile de investitie, reprezentate de achizitia unei masini, a unui apartament sau a unei case, a unui teren, renovarea completa a imobilului, centrala termica, izolarea termica, geamuri termopan si tot felul de alte masuri ce pot duce la diminuarea cheltuielilor curente de intretinere. Inainte de a trece mai departe, tinem sa subliniem o exceptie de la clasificarea de mai sus: achizitia lunara a revistei ELLE, desi ar parea ca intra in categoria cheltuieli de placere, trebuie trecuta la capitolul cheltuieli absolut necesare!


Stiu, ai ajuns in acest punct si realizezi ca pana acum comportamentul tau financiar a fost unul guvernat de haos, ca si la tine cheltuielile de placere au avut mereu intaietate in fata celor obligatorii (ma duc in club sau platesc intretinerea?). Vestea buna e ca exista cateva solutii la indemana de a face economii si pentru asta vom analiza fiecare categorie de cheltuieli in parte.

ECOnomiseste resursele

Am aflat de la Ruxandra Andrei ca exista cateva reguli dupa care functioneaza aceste cheltuieli. In primul rand, fa-ti urmatorul calcul simplu: reprezinta cheltuielile obligatorii mai mult de 50% din veniturile tale? In cazul acesta, masura care se impune e una singura: cauta-ti un al doilea job sau unul mai bine platit decat cel de acum. Asta daca nu vrei sa renunti de nevoie la telefon, cablu-tv-Internet sau masina. In plus exista o sumedenie de metode de a castiga bani online. Ne petrecem atat de mult timp la calculator, de ce nu am face in timpul acesta ceva care sa ne aduca si venituri? Luna trecuta povesteam ca se pot face bani frumosi din blogging in Romania si aceasta e doar o idee.


Stiai ca, pe langa apa care intra in casa, platim si apa evacuata, inclusiv cea provenita din precipitatii? Renunta la cantatul sub dus si redu timpul petrecut aici la trei minute. Opreste apa cand iti periezi dintii etc. Stinge lumina cand parasesti o incapere, foloseste becuri economice, nu tine aparatura in priza cand nu o folosesti, cumpara electrocasnice din clasa energetica superioara. Stiu ca ai mai auzit toate aceste sfaturi, dar chiar le pui in aplicare?

Acorda timp studierii contractelor pe care le ai cu serviciile de telefonie mobila sau cablu: chiar ai nevoie de cel mai scump abonament in conditiile in care nu folosesti nici jumatate din minutele incluse in acesta? Cauta oferte de la toti furnizorii si alege-o pe cea care iti acopera cel mai bine nevoile. Daca cheltuielile legate de deplasarea cu masina sunt greu de acoperit (si aici nu vorbim doar de benzina sau motorina, ci si de asigurarea obligatorie, controalele tehnice periodice), alege mijloacele de transport in comun sau imparte vehiculul cu colegii de birou sau cu vecinii.


Hrana, un lux necesar

In privinta cheltuielilor necesare, si aici vorbim in primul rand de hrana, se stie ca in Romania cea mai mare suma de bani se duce pe mancare. Nu spune nimeni sa renunti complet la restaurant, dar gandeste-te numai cati bani cheltuiesti pe mancarea de la cantina lunar. N-ar fi rau sa renunti si la gustarile de la birou, care sunt scumpe si iti strica silueta! Pe bune, inca mai folosesti deadline-ul drept scuza? Inlocuieste-le cu fructe de sezon din piata locala.

Inca o masura la indemana e aceea de a nu mai cumpara alimente pe care nu le consumi si care ajung in cosul de gunoi dupa ce s-au invechit in frigider. Sau daca nu te poti abtine, macar ia-le in cantitati mai mici. Atunci cand mergi la cumparaturi, e bine sa iti faci de acasa o lista foarte stricta, pe care sa o respecti intocmai. Mergi la cumparaturi o singura data pe saptamana sau chiar mai rar si intotdeauna cumpara din hypermarket-uri, nu de la magazinul de cartier. Cand vine vorba de articole de igiena personala si intretinerea locuintei, cumpara produse noi doar atunci cand s-au epuizat cele din casa. Ia in calcul produsele la promotie doar daca acestea se afla pe lista de cumparaturi.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle