Cum ne-a schimbat internetul viata amoroasa

Avatar, chat, emoticon: noii termeni din vocabularul indra­gos­­titilor. Cum functio­neaza seductia in spatiul virtual si in ce masura ne poate afecta in viata reala?

„Sentimentul amoros isi are, ca toate cele omenesti, evolutia si istoria sa, care seamana foarte mult cu evolutia si istoria unei arte. In el se succed stilurile. Fiecare epoca isi are stilul sau de a iubi. In fapt, fiecare generatie modifica permanent, intr-un fel sau altul, regimul erotic al celei antecedente.’ Jose Ortega y Gasset spune asta, in Studii despre iubire.


Stim deja, din cu totul alte surse – din reviste, de la televizor, de la prieteni, din studiile pe care le intreprind neobositii savanti americani –, ca Internetul ne-a schimbat viata. Cum si-a bagat insa coada acest dracusor miraculos in viata noastra amoroasa? Ne intalnim pe un forum, ne cunoastem pe blog-uri, ne seducem pe e-mail si, in cele din urma, ne inselam cu un alt „avatar’ (ca sa nu mai vorbim de razbunarile virtuale…). Etapele par a fi aceleasi, numai ca pe net regulile („stilul’) sunt cu totul altele decat cele din viata reala.


Socializarea

Prietenii mei au nenumarate conturi pe retele de socializare: Myspace, facebook si altele, in care oamenii intra pentru comunicare (in subsidiar, pentru flirturi, de multe ori nevinovate). Se arata fotografii (ea pe malul marii, in ipostaza romantica, el umflandu-se in pene, cu un tricou destul de mulat), se expun preferinte (muzicale, culinare), preocupari (cititul, plimbarile, clubbing-ul), se schimba mesaje, se leaga prietenii. Posibilitatile sunt infinite. Un suflet-pereche poate fi la un click distanta (in plus, ai avantajul ca nu trebuie sa te ridici de la birou ca sa-l gasesti, nici sa te imbraci sexy si sa mergi la club).

Din punct de vedere social, lucrurile stau simplu: nu mai avem timp pentru cautari, alergam dupa eficienta maxima, suntem sclavii noilor tehnologii si-n materie de amor. Pana si butonul de cautare poarta precizarea „rapida’. Cum stau lucrurile din punct de vedere psihologic ne explica Daniela Luca, psihanalist: „Jocul seductiei, cu scenariile fantasmatice prezente in el, este mult mai simplu, din cate ne dam seama, in «invizibil», in virtual. Libertatea de a refuza/primi un cuvant, o idee, un mesaj, o imagine, o invitatie, un proiect este mai mare, nu se izbeste de «roca realitatii», permite un spatiu de miscare, amplifica dorinta, satisface uneori instant sau, dimpotriva, amana pana la contactul cu realul celalalt’.


Avatarul

Pe Internet, toata lumea are un profil. In termeni specializati, un „avatar’. Un fel de al doilea „eu’ pe care ti-l poti crea singur. O proiectie a dorintelor si fantasmelor tale, a felului in care doresti sa fii receptat de ceilalti. Nu trebuie sa minti neaparat, ci pur si simplu sa omiti sa precizezi lucruri (ca de exemplu starea matrimoniala, sau numarul kilogramelor, sau faptul ca ai inclinatii depresive). Se spune ca ne indragostim, de cele mai multe ori, de o proiectie. Con­stru­im in jurul celuilalt, cu ajutorul imaginatiei, un fel de personaj imaginar pe care il inzestram cu calitatile do­rite. Pe Inter­net, asta de­vine ex­trem de simplu; datorita con­­textului (virtual), totul este un joc al imagina­tiei, pornind de la niste cuvinte si, uneori, o fotogra­fie (care poate sa nici nu cores­punda cu rea­li­tatea).


Este un fel de revival al romantismului: aler­gam dupa himere pe care nu le putem vedea, scriem epistole (chiar daca e-mail-ul a inlocuit hartia parfumata), visam la cineva fara o corporalitate precisa, vibram la niste cuvinte trimise in eter, prin cabluri, modemuri si placi de retea, ne ghicim starile dupa niste figurine stilizate (emoticoane), ne indragostim de un „avatar’. Apoi, cu un simplu click (close sau shut down) putem inchide totul, ca si cum am inchide o camera secreta, si reveni la „viata reala’, fara mari probleme. Cel putin aparent…


Totusi, in ce masura ne poate afecta aceasta „dedublare’? Dr. Daniela Luca explica: „Relatia virtuala este, in cele din urma, o falsa relatie, o falsa indragostire. Totusi indragostirea si relatia respectiva sunt traite ca fiind autentice, palpabile, fiindca se muleaza pe realita­tea/lu­mea interna, unde fantasmaticul, imaginarul, emo­tionalul, memoria, fi­gurabilul, afectul si instinctul domina. Si atunci, iluzia «atingerii» celuilalt si a rela­tiei «reale» este cu atat mai mare, dar si cu atat mai semnificativa in producerea unor sciziuni, unor «rupturi» de viata reala, umana’.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle