DELICIILE COMERTULUI SOCIALIST DE STAT
Cred ca aveam vreo sase ani cind stateam in baie, sprijinita de caloriferul rece (era in toiul iernii!) si cascam gura la mama care, in rochie de seara, se machia aburind oglinda, pregatindu-se sa ajunga la prezentarea de moda de la Intercontinental. Avea o rochie neagra, cu un umar dezgolit, prinsa in talie cu o curea lata din piele, si in picioare niste pantofi cu tocuri cui, foarte inalte, cu care mergeam prin casa in lipsa ei. Daca mama ar fi avut inspiratia sa o pastreze, rochia aceea ar fi fost astazi o minunata piesa vintage… Dar in iarna geroasa si lipsita de perspective a anului 1985, notiunea de „vintage nu exista in vocabularul si imaginarul nostru.
Mama se ducea pe atunci la prezentari de moda, nu pentru ca facea parte din lumea mondena a acelor vremuri, ci pentru ca lucra la CENTROCOOP, Serviciul Textile-Tricotaje, unde se ocupa cu achizitionarea de – ati ghicit! – textile si tricotaje. CENTROCOOP-ul (Uniunea Cooperatiei de Consum) impreuna cu la-fel-de-gingasul UCECOM (Uniunea Cooperatiei Mestesugaresti) erau dovada vie a sistemului economic centralizat. Confectiile si tricotajele se aflau in rafturi nu de capul lor, ci conform unui plan bine stabilit. Cineva acolo sus stabilea de cite rochii, mantouri, camasi de noapte etc. (inclusiv masurile si culorile) are poporul nevoie pe regiuni, fabricile produceau conform planului, iar aceste institutii cu nume formate din multe majuscule repartizau marfa „in teritoriu. Alaturi de alte doamne absolvente de facultati economice, mama mea avea ca „job description (un alt concept care s-a inventat mult mai tirziu!) mersul la „contractari, ceea ce presupunea vizionarea ofertelor fabricilor de textile-tricotaje si apoi alegerea cantitatii si modelelor care urmau sa fie comercializate in magazine.
Nici un fel de lege a cererii si ofertei nu guverna piata, astfel ca situatiile degenerau in absurd: de exemplu, in ultimii ani dinainte de Revolutie, „chilotii de dama ajunsesera un adevarat obiect de lux, greu de gasit in magazinele care abundau, in schimb, de „capoate de casa din diftina si alte asemenea delicii ale comertului de stat socialist. Insa cu toate greutatile si nedreptatile vremii – pe care nici un fel de nostalgie a Epocii de Aur nu le poate nega sau indulci – , femeile erau interesate de aceleasi lucruri ca si acum: moda, frumusete, amor, cresterea copiilor…
REVISTA PRESEI ANII 80
O simpla rasfoire a celebrului almanah Femeia de la sfirsitul anilor ‘80 ne dezvaluie (cu uimire) ca structura si subiectele nu erau prea mult diferite de cele din revista pe care tocmai o cititi acum. E drept ca titlurile rubricilor s-au cam schimbat, dar va asigur ca nu e mare diferenta intre „Din tarile socialiste si „Elle Global, sau intre „Reportaj pe glob si „Travel! In rest, in almanahul Femeia gasim sfaturi pentru slabit care se pot aplica cu la fel de mult succes si astazi (se pare ca renuntarea la dulciuri si grasimi combinata cu gimnastica este o metoda care nu se demodeaza niciodata). Trebuie doar sa inchidem ochii la cele nu mai putin de 30 de pagini de ode si osanale dedicate „marelui erou national, ctitor al Romaniei moderne si „fiicei poporului roman, remarcabila personalitate politica si stiintifica (!) si, desigur, sa ignoram limbajul desuet, bombastic, cliseistic, imbicsit de ideologie, idealizind femeia ce se avinta spre comunism in zbor. Sportivele sint numite „aceste minunate campioane ale sportului romanesc, cintaretele – „mesageri ai cintecului popular, stewardesele traiesc „o viata in azur, iar actritele „o viata dedicata teatrului.
Aneta Popescu, un fel de fashion & beauty editor, ne dezvaluie tendintele anului de gratie 1988: machiajele de zi „au ca dominanta naturaletea', iar cele de seara sint „mai stilizate; coafura oscileaza „intre practic si elegant, special pentru a multumi „femeia activa a zilelor noastre; cit despre moda, tendinta era „retro, dar croiala „moderna.
Editorialele de moda contin „o mare varietate de articole adecvate pentru toate anotimpurile si gusturile prezentate de manechine care se uita in zare cu priviri galese, iar in loc de rubrica „Elle Deco, gasim „Sfaturi pentru cine tricoteaza si croseteaza, de unde doamnele invatau cum sa confectioneze cu minutele lor „perne fantezii, „pulovere-sal, „rochite cu platca, „bluza primaverii sau „fete de masa din pinza de in. Zimbiti, cumva? Este doar o varianta incipienta a curentelor hand made si do-it-yourself, care fac valuri astazi… Vorba poetului: toate-s vechi si noua toate! Inclusiv recomandarile stilistului de atunci: „Ramine ca fiecare dintre dvs. sa alegeti ceea ce vi se pare mai frumos si mai potrivit pentru tinuta dvs., „Dincolo de virsta si, totusi, la toate virstele, ingrijiti-va frumusetea! si „Fetelor, moda va avantajeaza! si, totusi, virsta are un cuvint de spus!.