Gelozia este firească, dar în exces poate produce daune semnificative relației și să îți afecteze imaginea despre tine sau partener.
De multe ori gelozia este folosită, în mod fals, ca un barometru al sentimentelor. Dacă este un bărbat gelos atunci este cât se poate de clar că te iubește. Doar că gelozia poate avea în spate îndreptățire, dorința de control, posesia, fără o legătură directă cu dragostea. În același timp poți considera gelozia drept un semnal de alarmă valid. Dacă ești geloasă atunci sigur se întâmplă ceva necurat și e necesar să iei atitudine. Ca să îți protejezi relația și să îți ferești partenerul de persoanele care sunt intruzive și ar putea atenta la echilibrul cuplului vostru. Doar că partenerul este un adult care nu ar trebui să fie păzit, ci să știe el singur cum să respingă contextele cu potențial vătămător pentru relație. Și nu orice discuție cu cineva este și un flirt, calea către o aventură.
Când vezi o persoană care este amabilă cu partenerul și devii geloasă, se mai poate insera în dinamica interioară și atât de injusta și dăunătoarea comparație. Un individ are multiple fațete, plusuri și minusuri, doar că atunci când te compari cu ceea ce consideri a fi o amenințare te pui pe tine într-o lumină negativă. Vezi ce teoretic are în plus cealaltă persoană față de tine, nicicum imaginea de ansamblu. În același timp, tocmai pentru că îți spui că nu ești suficient de bună sau valoroasă, să supracompensezi narcisic arborând o atitudine arogantă, superioară care creează o distanță emoțională între tine și partener prin plasarea ta pe piedestal.
Comparația se poate transforma și într-o competiție între voi și alte cupluri. Cine merge în cele mai frumoase vacanțe, are cele mai bune haine sau casa impresionantă. Să compari gesturile pe care bărbații respectivi le fac față de partenerele lor și să fii geloasă că iubitul tău nu procedează la fel. Din nou vezi doar partea strălucitoare, iar de aici până la reproșuri că el nu poate, nu este la fel de capabil… mai e doar un pas. Și te întrebi dacă are rost să mai rămâi în relație, să îți zici că alături de el nu poți construi nimic.
… sunt un punct sensibil pentru tine. Sau una singură în special te face să explodezi la interior și să reverși la exterior furia precum un vulcan. Toată lumea vorbește frumos despre persoana respectivă, iar ori de câte ori ai ocazia tu arunci cu noroi. Fie că ai dreptate (sau nu), și acea fostă nu a fost atât de grozavă, ori, tocmai, un om ok, indiferent de ce s-a întâmplat acolo ea a fost la un moment dat alegerea lui. Iar criticând persoana aceea îl critici pe el, de unde și abordarea lui defensivă. Ce poți cere este să nu o mai aducă în discuție, deoarece nu este confortabil pentru tine. Ferm, asertiv, fără jigniri.
S-au scris povești și s-au făcut filme despre relația dintre soacră și noră, dintre mama lui și iubita cu care tocmai a început o relație serioasă. Războiul cu familia lui de origine se poate transforma într-un război de secesiune, doar că pentru relația voastră. Nu discutăm despre relaționări disfuncționale, în care nu a fost tăiat cordonul ombilical, părinții nu vor să se confrunte cu sindromul cuibului gol și nu vor să le dea drumul copiilor. Ci despre o gelozie a ta declanșată și de o relaționare normală. E firesc ca partenerul să fie autonom și ca atare să existe o anumită distanță între el și familia din care provine. Dar să se rupă complet de ei și să se dedice în întregime relației este o așteptare ce ascunde o rană emoțională ce trebuie adresată.
Foto: PR