Cum îți pot fi de folos afirmațiile pozitive după o dezamăgire în dragoste

Afirmațiile pozitive sunt utile oricând, iar după o dezamăgire amoroasă nu-ți mai lasă mintea să-ți fie propria capcană.

Îți mai amintești de filmul The Help sau Culoarea sentimentelor (așa cum a fost tradus titlul filmului)? Acesta a avut în 2012 multiple nominalizări la premiile Oscar și Globul de Aur, iar Octavia Spencer a fost cea care a câștigat ambele premii pentru cea mai bună actriță în rol secundar. În același film, personajul interpretat de Viola Davis o învăța pe fetița familiei la care era angajată să… își vorbească frumos. O scenă puternică, dureroasă, care cel mai probabil te va lăsa în lacrimi.


Era o încercare de a contracara impactul înalt deprivant și abuziv al familiei micuței. De a-i da o lecție de apreciere și iubire. Iar tu, atunci când suferi, devii și tu o fetiță mică, tristă, care poate că se simte singură, lipsită de valoare, inadecvată. Și ai de asemenea nevoie de cuvinte frumoase, de blândețe, de iubire. Ți le poți spune în oglindă, privindu-te în ochi. Le poți nota pe o agendă și să le zici cu voce tare pe măsură ce le notezi. Sau le poți scrie pe bilețele, pe care să le lipești prin casă, la vedere. Iar impactul lor e mai mare decât îți imaginezi.


Acoperă vocea critică

Chiar și atunci când ești rănită, tendința de a te critica, de a te blama e mare. Iar vorbele pe care ți le adresează vocea ta critică interioară sunt ca un fel de bullying pe care ți-l faci singură. Și te simți mai neiubită și nevăzută. Afirmațiile pozitive o alină pe fetița mica din tine care suferă.

Mesajele pe care ți-ai fi dorit să le auzi

Critica aceasta e cu vechime. A devenit propria ta voce critică toată critica primită de la părinți, de la îngrijitori. Afirmațiile pozitive reprezintă toate acele cuvinte frumoase, mesaje bune pe care ai fi vrut să le auzi de la ei în copilărie, în adolescență, dar nu au venit. Devii tu acum pentru tine un părinte suficient de bun.

Te învață să te uiți la tine

Dacă ai fost obișnuită să le faci pe plac celorlalți, să te îngrijești de nevoile lor și pe tine să te ignori, acum înveți să te scoți din conul de umbră. Să fie de bine doar despre tine. Mai ales că formularea începe cu eu sunt/ești. Reflectorul se pune pe tine, pe calitățile tale. Iar când faci asta îți descoperi resurse de care uitasei sau nici nu bănuiai că există.


Te antrenezi pe pozitiv

Afirmațiile pozitive, așa cum le zice și denumirea, au o încărcătură puternic pozitivă. Cu ajutorul lor înveți să ieși din bucla negativității. Creierul tău să se obișnuiască treptat, căci este un proces cu care e util să ai răbdare, să gândească în termeni mai puțin pesimiști.

Proiecțiile pozitive…

despre viitor devin o consecință a afirmațiilor pozitive. Când îți spui că ești valoroasă, ești bună, ești frumoasă, ești inteligentă, că meriți să fii iubită, te menții în siguranță, ai grijă de tine, nu mai pici în capcane mentale unde viitorul este sumbru.


Citește și:
Nu te poți desprinde de fostul partener? Ce complicații emoționale îți vor sabota recuperarea

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle