Cum îți dai seama că partenerul te controlează

Nu este atât de greu să-ți dai seama atunci când partenerul te forțează să faci anumite lucruri pe care nu ți le dorești.

Dacă acesta te critică foarte mult, îți spune că niciodată nu faci lucrurile așa cum trebuie, te insultă în public în fața prietenilor sau familiei sau chiar te domină fizic, atunci ar trebui să știi că nu este deloc în regulă.


Nimănui nu-i place să fie controlat, să i se spună mereu ce să facă. Atunci când un partener te controlează, semnele acestui lucru nu sunt evidente și este posibil doar să consideri că așa este felul de a fi al partenerului. Acești indivizi pot fi prea sensibili să recunoască vreo greșeală.

Iată 6 categorii de parteneri care vor să dețină controlul într-o relație:

1. Cel care plânge

Cu siguranță, nu vrem să ne vedem partenerul plângând. Însă, uneori acesta poate plânge chiar din furie. Te poate face chiar să renunți la ceea ce îți dorești sau chiar să-i faci pe plac cu orice îți spune. Nu este bună pentru niciunul dintre voi această dinamică.


Dacă îți poți tolera partenerul în timp ce plânge de foarte multe ori, până când acest lucru nu mai efect, mai mult ca sigur va încerca o altă metodă prin care să te impresioneze. Doar nu încerca să fii prea dură.

2. Cel care te inhibă

Uneori, partenerul tău te poate impiedica să ai ceea ce îți dorești de la relație. Într-o relație trebuie să faci și compromisuri, iar dacă partenerul tău folosește acest lucru împotriva ta, te face să fii frustrată și chiar fără putere.

Pentru ca relația ta să fie sănătoasă, ideal este să existe un echilibru, chiar și în ceea ce privește dorințele voastre. Dacă nu te preocupi ca partenerul tău să fie fericit, atunci fii sigură că vor apărea și probleme. Dacă simți că ai făcut tot ceea ce trebuie pentru ca el să fie fericit, atunci spune-i asta și vezi ce părere are.

3. Cel care are nevoie permanent de ajutor

Atunci când devii dependent de o persoană, cu atât mai mult îți vei dori să controlezi relația. La început îți va părea ușor, mai ales că nu mai depui efort, însă cu timpul vei vedea că nu o să mai ai autoritate în acea relație. Întotdeauna într-o relație, sarcinile trebuie împărțite, la fel și atunci când faceți anumite decizii trebuie să vă consultați și să vedeți dacă sunteți de acord.


4. Cel care provoacă

Dacă partenerul tău are tendința să te provoace în fiecare zi, fie și cu ceea ce spui, ar trebui să îți pui un semn de întrebare. La început poate părea incitant și chiar să facă relația mai interesantă, dar pe măsură ce relația va avansa, îți vei da seama că acest lucru nu face bine relației, implicit nici ție. Acest lucru duce doar la un abuz emoțional.

5. Cel care te învinovățește

Poate fi ușor frustrant atunci când partenerul dă vina pe tine pentru absolut tot ceea ce se întâmplă, mai ales dacă este și vina lui. Cu siguranță îți dorești un partener asumat și mai ales un partener care să nu-ți urmărească fiecare mișcare. Uneori, acest tip de partener se află pe urmele tale și consideră că el niciodată nu este vinovat de ceva.


6. Cel care vrea să te schimbi

Dacă partenerul tău vrea mereu să schimbe ceva la tine, cu scopul să fii mai bună, cu siguranță acest lucru desemnează o hărțuire emoțională. Poate începe cu lucruri minore, cum ar fi să te îmbraci diferit, să-ți schimbi coafura și poate duce la alte schimbări cum ar fi de comportament.

Nu controlul este problema, ci felul în care acesta folosit. Poate fi benefic pentru amândoi ca partenerul să dețină din când în când frâiele relației. Critica constructivă este bună, dar dacă ești în situația în care nu ai nicio putere de decizie în relație, atunci mai mult ca sigur ești dată la o parte.


Citește și:
Cele 6 limite pe care trebuie sa le stabileasca orice cuplu intr-o relatie sanatoasa

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle