Despre FOMO s-a tot scris și discutat, iar termenul îți este probabil familiar. Fear Of Missing Out. Adică te temi, simți neliniște, anxietate că pierzi lucruri, experiențe, că nu îți trăiești viața la maxim, că nu ești în contact cu anumiți oameni care ți-ar putea da senzații fascinante sau pur și simplu conexiune. FOMO implică prezentul și atât, fără o analiză prea mare a consecințelor, în ce mod poate impacta viitorul. Și chiar dacă ancorarea în prezent, mindfulness, reprezintă o formă de armonie înalt recomandată, FOMO nu frizează nici pe departe această noțiune, ci dimpotrivă. Ea îți face rău ție personal, iar asupra cuplului poate avea efect devastator ajungându-se la despărțire.
Dependența de social media
FOMO te face să fii lipită de telefon, iar social media să fie un univers în care trăiești o bună parte din zi. Ești atât de preocupată să vezi ce fac alții, în ce locuri au mai mers, ce petreceri sau evenimente se anunță încât nu mai ești atentă la ce se întâmplă în jur, la partenerul tău.
Comparațiile
Tocmai prin prisma social media ajungi să compari viața ta cu a altora. Evident, că nimeni nu își postează pe Instagram sau Facebook problemele, îngrijorările, ci doar aspectele pozitive ale existenței lor pe care le și gonflează semnificativ. Devii frustrată că alții o duc mai bine decât tine, îi reproșezi partenerului că el nu face pentru tine ce fac partenerii lor pentru alte 10-15 cunoștințe de-ale tale. Desigur, total nerealist și neîntemeiat.
Focus pe grup
Dorința de apartenență este firească, suntem animale sociale, iar aderarea la un grup a avut în vechime inclusiv scop de supraviețuire. Și e sănătos să ai un grup de prieteni cu care să ții legătura și să te întâlnești. Problema apare când acolo e un dezechilibru grup social-cuplu. Când ești mai preocupată de ce vor alții și să petreci timp cu ei, decât preocupată de ceea ce își dorește, simte, are nevoie partenerul tău. Prioritizezi deficitar.
Cheltuieli în exces
FOMO implică multe experiențe variate, ieșit în oraș, vacanțe, achiziții, ce toate costă. Iar de cele mai multe ori cheltui mai mult decât ai, intri într-un lung șir de datorii din care nu mai știi cum să ieși. Nu ești cumpătată, nu faci investiții de viitor.
Permanenta neliniște
E ca și cum trăiești într-un carusel. Alergi dintr-o parte în alta, nu vrei să pierzi nimic. Relaxarea și odihna îți sunt termeni străini, de care partenerul are totuși nevoie. O perioadă poate fi interesant, dar este epuizant să trăiești continuu la turație maximă.
Indisponibilitate emoțională
FOMO te face să fii mereu cu un picior în afara relației. Urmărirea senzațiilor te deconectează emoțional de la partener. Nu construiești cu el dorind să nu pierzi nimic. În plus, cum te poți conecta cu el când ești puternic deconectată de la tine și universul tău interior.
Citește și:
Ce te face să fii infidelă și nu ai curajul să ceri partenerului tău
Foto: PR