Nimeni nu este perfect. Cu toții avem de îmbunătățit diverse aspecte ale existenței sau personalității noastre. Iar o schimbare vine din proprie inițiativă sau se mai întâmplă să fie cerută. Și este cu atât mai greu de pus în practică atunci când este sugerată din exterior. Partenerul tău de cuplu insistă să faci o astfel de schimbare, iar tu nu știi încotro să o apuci? O analiză în profunzime te va lămuri mai bine.
Pilonii motivației
Când ne gândim la componentele motivației distingem două elemente esențiale. Primul: sunt în stare, capabil să? Al doilea: ce beneficii am. Dacă partenerul vrea să alergi la un semimaraton de 21 de kilometri, iar tu abia urci scările e greu de crezut să poți face acea schimbare pe loc. Dar în timp, cu pregătirea de rigoare, cu siguranță va fi posibil. Ceea ce câștigi în urma schimbării vine ca o recompensă imediată sau în viitor. Insistă să te lași de fumat? Un beneficiu este clar sănătatea protejată, ten mai frumos, respirație mai proaspătă, bani economisiți cu care poți face ceva mult mai constructiv.
În acord cu nevoile și valorile tale
Nu se poate ca o schimbare să fie de lungă durată, permanentă, și nici de realizat pe moment, dacă ea intră în coliziune cu nevoile tale emoționale, cu valorile și principiile tale de viață, cu ceea ce consideri tu bun sau rău. Iar aici este acoperit practic orice, de la viziuni de parenting (bătaia nu e ruptă din rai, tocmai pentru că locul ei nu este acolo!), la practici sexuale, relaționări cu familia, prietenii, serviciul etc.
Poți în mod real să susții schimbarea?
Sunt elemente diverse care presupun alimentarea schimbării: timp, energie, costuri financiare, contexte sociale sau economice globale. Ca atare este realist ceea ce ți se cere? Poate că îți cere să îți schimbi serviciul și să lucrezi împreună cu un cunoscut de-al său. Dar faci mult timp pe drum, afacerea nu este stabilă, cerințele job-ului ți-ar canibaliza timpul cu familia.
Îți place cine devii…
… în urma schimbării? Căci este evident un impact la nivelul personalității sau identității tale. Ai fi prin prisma schimbării o versiune mai bună a ta? Sau, dimpotrivă, ți se pare un pas în spate în evoluția ta și că sabotează tot ceea ce ai muncit și ai devenit în timp?
Citește și:
Dovezi de curaj de pe urma cărora ai numai de câștigat în relația cu bărbații
Foto: PR