Cum faci față în cuplu dacă partenerul tău este narcisist

Partenerul tău de cuplu este narcisist? Ghid de relaționare și autoprotecție cu o tipologie dificilă de personalitate.

Știi despre partenerul tău că este narcisist. Poate fi vorba despre niște tendințe sau elemente, până la urmă nu pui tu un diagnostic, dar e destul de clar că face parte din spectrul respectiv. Uneori nu este deranjant, alteori nevoia lui de a primi atenție, validare, de a avea control deplin și mereu dreptate se transformă într-o sursă de epuizare emoțională. Are și părți bune pentru care îl apreciezi și iubești, te țin în relație, iar manifestările narcisice îți dau uneori impresia că parcă discuți cu alt om care doar arată la fel cu partenerul tău. Nu este sănătos să îți iei rolul de terapeut ca să încerci să obții o atenuare a comportamentelor sale, este o muncă susținută chiar de partener în relație cu un specialist. Dar poți să te uiți la ceea ce ai tu nevoie și ce poți face tu pentru tine în relație cu partenerul.


Psihoeducația

Sunt o mulțime de cărți, articole, prelegeri care să îți ofere informații despre narcisism. Această psihoeducație dă sens, te ajută să înțelegi ce se întâmplă și de ce. Să nu te mai învinovățești sau să te critici spunând că nu ești suficientă, lipsită de valoare. Înțelegi că nu este despre tine, ci despre el. Cunoști mai clar mecanismele, resorturile unui narcisist și astfel devii mai pregătită, cel puțin la nivel teoretic, să le gestionezi atunci când apar.


Privește spre tine

Inițial poate că te-a atras acel bombardament cu dovezi de afecțiune, îți ziceai că este minunat să te simți iubită, importantă. Poate era un fel de a fi de o familiaritate uriașă. Un proces terapeutic personal este o modalitate de susținere proprie și explorare a istoricului care te-a făcut să ți se pară normală o relație cu un narcisist. De asemenea e necesar să îți descoperi (dacă nu le cunoști deja) și să validezi legitimitatea nevoilor tale emoționale. Ai dreptul să fii iubită, în siguranță, tratată cu respect, să fii susținută. De ce anume te temi? Care sunt modurile prin care ai încercat să îi faci față partenerului narcisist? Ai devenit foarte submisivă, te sacrifici? Te distanțezi emoțional sau te autoliniștești în variate feluri? Te-ai concentrat exclusiv pe el și în procesul acesta ai uitat de tine? Toate trebuie reglate ca și cum modifici volumul unei melodii, reducând intensitatea.

Investește în tine

Ca să răspunzi nevoii lui constante de admirație, fiind foarte solicitant, nu că te-ai lăsat pe locul doi, nici măcar nu mai ești pe listă. Cultivă-ți prieteniile, hobby-urile, dezvoltă-te profesional, personal, spiritual, fizic. Pui cărămidă cu cărămidă la construcția încrederii în sine, îți creezi o plasă de siguranță emoțională și socială, îți recapeți puterea. Practic ai grijă de tine, înveți să te prioritizezi.


Pune-i limite

Acele moduri de a face față au fost dezvoltate inconștient de-a lungul întregii tale existențe, pe unele le cunoști bine căci le-ai mai întâlnit și în relație cu alte persoane. Altele te surprind și nu îți vine să crezi că ai acționat astfel. Sunt părți din tine care încearcă să ajute partea vulnerabilă, dar sabotează tocmai împlinirea nevoilor emoționale legitime. Nu îi pui limite ca să îl îndepărtezi din viața ta, ci îi pui limite partenerului ca să îl păstrezi în viața ta. Să te simți și tu văzută, auzită, importantă real, că tu contezi. Iar în primul rând să contezi tu pentru tine.


Citește și:
Ești extrem de furioasă pe partener? Ce să faci când simți că explodezi

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle