Cum devine curiozitatea un aliat la început de relație

Curiozitatea e un atribut important, care nu are nicio legătură cu suspiciozitatea sau nevoia puternică de control.

Cum devine curiozitatea un aliat la început de relație

De multe ori curiozitatea este etichetată greșit și negativ. Este asociată cu intruziunea, cu dorința de a deține puterea în cuplu și de a manipula partenerul. Atunci nu mai vorbim despre curiozitate, ci despre control pur. Nu mai este despre construirea sănătoasă a relației, ci despre mecanisme (in)conștiente care o sabotează. Dar curiozitatea adevărată la începutul poveștii voastre e un dar prețios.

Conectare

Când ești curioasă să afli despre trecutul noului partener, elementele importante, nu istoricul relațional desfășurat în cel mai mic detaliu, despre ce l-a marcat, ce contează pentru el, care îi sunt obiectivele, interesele practic te conectezi emoțional la el. Se conturează acea legătură invizibilă dintre voi care vă aduce mai aproape.

Empatia…

… înseamnă să te pui în papucii partenerului ca și cum ai fi el, să îi accepți și înțelegi emoțiile, să fii dispusă să îi asculți și accepți perspectiva ca autentică, reală. Așa simte și așa vede lucrurile, chiar dacă tu nu ești neapărat de acord, dar le accepți ca fiind veridice. Asta te ajută să demarezi negocierea, să te uiți la nevoile sale și să le răspunzi adecvat. Cum ai putea face toate astea fără curiozitatea de a vedea ce se petrece în universul emoțional al partenerului?

Noi experiențe

Curiozitatea te ajută să testezi noi lucruri, noi experiențe pe care poate că altădată le-ai fi ocolit cu succes. Dar cum ele sunt importante pentru partener dai o șansă. Întâi experimentezi și apoi îți formezi o părere clară.

Adaptabilitatea

Curiozitatea vă face să vă ascultați reciproc și creează premisele de creștere și transformare a unui parcurs pe care îl vedeați doar într-o anumită manieră. Să reconfigurați traseul cuplului vostru atunci când vă loviți de o problemă, vă aflați pe un drum care se înfundă. Deveniți mai adaptați la noua situație și mai adaptabili în găsirea de soluții optime pentru relația voastră.

Vă ancorează în prezent

Fiind curioși unul despre celălalt vă înfigeți puternic picioarele în momentul prezent. Astfel curiozitatea devine o variantă de antrenament a atenției în care focusul este pe voi doi și ceea ce trăiți împreună.

Explorarea proprie

Dar curiozitatea nu este doar despre partener, ci și despre tine. Cum te simți tu alături de el? Ce emoții experimentezi când sunteți împreună? Dar când sunteți separat? Care sunt gândurile pe care le ai în legătură cu el acum? Dar gândurile legate de un viitor în doi? Când apar diferiți factori declanșatori pentru emoții negative ce îți vine să faci și ce ajungi să pui în practică?

Acești factori declanșatori poți să îi legi și de alte situații din trecutul tău relațional sau familial? Te lași pradă îndoielilor, fricii sau te lupți cu ele? Cum faci asta? Ai observat tendința ta de a-i da continuu teste partenerului pentru a te convinge că e chiar așa cum pare? Ce câștigi și ce pierzi cu un astfel de comportament? În ce constă partea ta de responsabilitate în cuplul nou format? Cum te simți cu această responsabilitate? Îndreptățirea e tentantă, a apărut? Cum o ții în frâu?

Citește și:
Ești dezamăgită de viața ta amoroasă? Perspective care îți vor schimba starea de spirit

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle