Cum deconspiri o persoana mincinoasa

In timp ce unii oameni par sa minta mai bine decat altii, specialistii sustin ca oricine se poate “antrena” in acest domeniu. De ce iti trebuie antrenament pentru a-ti imbunatati abilitatea de a minti? Explicatia e destul de simpla: a spune minciuni necesita un efort mental de care nu ai nevoie atunci cand spui adevarul.

Astfel, exista in mintea ta un conflict intre doua informatii: realitatea si ceea ce inventezi. Totusi, sunt suficiente 20 de minute pentru a memora datele false, iar daca ti le repeti continuu in acest timp, te vei convinge singura de existenta lor. Asadar, atunci cand le folosesti, iti vor veni automat in minte si iti va fi mult mai usor sa disimulezi.


Cu toate acestea, majoritatea minciunilor venite din partea celorlalti ne afecteaza, asa ca e de preferat adevarul. Cum nu avem intotdeauna un poligraf dupa noi, iata cateva metode sau semne pentru a deconspira o persoana mincinoasa:

1. Ii ia prea mult timp sa raspunda

In cazul in care cineva sta sa se gandeasca atunci cand ii adresezi o intrebare destul de simpla, ar trebui sa gasesti asta putin suspect. Daca vrei sa iti dai seama cam cat ii ia acelei persoane sa dea un raspuns real, intreab-o mai intai ceva despre care stii sigur ca nu va minti, de exemplu anul nasterii sau unde locuieste. Mai apoi, cand pui intrebarea capcana’, observa daca timpul de gandire e mai mare sau aproximativ egal. Nu uita, adevarul vine automat in minte.


2. Pupilele se maresc

Dilatarea pupilelor este un indicator sigur deoarece ele se maresc atunci cand creierul lucreaza din greu, ca de exemplu atunci cand trebuie sa inventeze ceva. Daca observi ca pupilele cuiva se dilata pe masura ce iti raspunde la intrebare, poate fi semnul potrivit ca isi construieste raspunsul pe masura ce vorbeste sau ca incearca sa isi aminteasca o minciuna mai veche pe care ti-a mai spus-o.

3. Ceea ce iti spune nu prea are sens

Ar trebui sa te puna pe ganduri o poveste in care lipsesc detaliile livrate de obicei de respectiva persoana. Daca de obicei iti spune totul cu lux de amanunte si acum a uitat locul, ora aproximativa sau chiar oamenii care au luat parte la actiune, poate fi un indiciu pentru ascunderea adevarului. Multe minciuni se incadreaza in categoria prin omisiune’, asadar mare atentie la firul logic al povestii. Chiar daca persoana nu prezinta niciun semnal aferent minciunii, iti poti da seama si in acest mod daca ea minte.

4. Se uita in partea stanga

Este destul de cunoscuta ideea conform careia atunci cand o persoana priveste spre dreapta e un semn de rememorare, iar cand se uita in stanga indica o activitate crescuta in centrul creativitatii, ceea ce ai nevoie pentru o minciuna. Totusi, se pare ca specialistii au demontat acest mit, iar privitul in partea stanga nu mai reprezinta o sursa sigura pentru a prinde’ un mincinos. Se considera ca ceea ce spune si cum spune e mai important decat gesturile aferente.


5. Schiteaza un zambet sau o expresie faciala amuzanta

Expresiile faciale pot reprezenta uneori o componenta a minciunii, insa nu caracterizeaza pe toata lumea. Se cunoaste ca acestea sunt in stransa legatura cu raspunsurile emotionale, dar asta difera de la persoana la persoana. Daca unii se stramba, fac fete amuzante, altii doar schiteaza un mic zambet fals in coltul gurii.

Text: Georgiana Calin
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle