Cu ce probleme vă puteți confrunta în cuplu când partenerul tău este foarte empatic

În general ești mulțumită de faptul că ai un partener empatic, doar că uneori această trăsătură creează premisa pentru comportamente care te rănesc.

Cu ce probleme vă puteți confrunta în cuplu când partenerul tău este foarte empatic

Un partener empatic este cel care are capacitatea de a se pune în locul celuilalt și de a înțelege ceea ce gândește, ceea ce simte. Empatia ajută la o mult mai bună conexiune emoțională, la a interacționa arătându-vă vulnerabilitatea, nu a vă lovi de niște măști. Dar empatia mai presupune și un consum emoțional ridicat precum și anumite reacții care îți apasă ție butoanele.

Se izolează

Este de-a dreptul secat de energie, mai ales dacă are o meserie unde interacționează mult cu oameni aflați în situații dificile, ori e o perioadă în care cineva drag lui trece prin anumite probleme extrem de serioase. Și pentru a se încărca, a se regla, tinde să se izoleze ceea ce te face pe tine să intri în panică. Oare nu te mai iubește? Oare vrea să vă despărțiți? Oare ai greșit tu cu ceva, nu știi ce, iar asta e o manieră de a te pedepsi? Sau chiar ești perfect conștientă de dinamica lui interioară, de faptul că nu are nicio legătură cu tine și relația voastră nu este în pericol, dar perioadele lui de solitudine se suprapun cu planuri sau dorințe pe care tu le aveai pentru voi doi.

Evită mulțimile

Nu este un introvert de fel, îi plac oamenii, este o persoană de acțiune. Doar că timpul îndelungat petrecut cu grupuri mari de oameni, chiar și prieteni buni, îl obosește. De ce? Pentru că la un moment dat fiecare începe și se plânge, își expune dificultățile, apar situații conflictuale între parteneri, iar ceea ce ar fi trebuit să fie distracție și relaxare se transformă în altceva. Poate alege conștient evitarea și să vă întâlniți mai rar, percepând corect mecanismul și nici că se poate ascunde pe vecie într-o peșteră sau în casă. Ori nu știe ce se petrece și intră într-un soi de carapace din care îți este greu să-l scoți.

Tinde să fie salvator

Și asta cu costuri de timp, resurse pentru voi ca relație. Se pune în papucii persoanei care suferă, este impresionat și vrea să ajute până când fără să își dea seama se duce spre autosacrificiu. Ori se dedică atât de mult în direcția respectivă încât tu și relația sunteți neglijate. Te simți pe ultimul loc în viața lui, și observi cum mereu apar tot felul de proiecte care speculează această tendință a lui de a salva, a face bine.

Să nu-ți pună limite

Și nici să nu îți ceară ce are el nevoie în relație cu tine. Înțelege atât de mult până când ajunge să se nege pe el. Nu se vede pe sine și ca atare devine invizibil și pentru tine. Chiar dacă acele comportamente pe care tu le-ai avut în interacțiune cu el îl rănesc de-a dreptul, intelectualizează toată dinamica atât de tare încât, da, înțelege, trece peste, iar ție îți întreține acele atitudini pe care de fapt ar fi util inclusiv și pentru tine să le schimbi.

Citește și:
Tu și partenerul sunteți foarte stresați? Strategii de relaxare ce pot deveni timp de calitate în doi

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle