Astfel, potrivit comparatorului si calculatorului de salarii lansat în România de eJobs, media salarială netă din sectorul bancar este de 718 euro pe lună. Cel mai bine plătiți din regiune sunt cei care lucrează în băncile din Cehia, acolo unde încasările medii lunare ajung la 931 de euro. Foarte aproape de aceștia (930 de euro pe lună) se situează lituanienii.
În Letonia și Ungaria sunt oferite salarii care se apropie de 850 de euro pe lună, iar în Croația media ajunge în jurul sumei de 830 de euro, lunar. Mai aproape de câștigurile din România sunt cele din Serbia, acolo unde specialiștii din bănci au salarii de aproximativ 750 de euro. La o diferență sensibilă este însă Bulgaria, țară care se află pe ultimul loc în clasament și care raportează venituri medii lunare de 586 de euro.
„Media salarială pentru sistemul bancar nu este neapărat mică, mai ales dacă o raportăm la salariul mediu net pe economie, însă dacă ne comparăm cu alte țări, regăsim o situație comună aproape la nivel general – angajatorii din afara României plătesc mai bine. Trebuie, totuși, să luăm în calcul, de fiecare dată când facem astfel de comparații, și care este costul vieții din fiecare stat în parte pentru că important nu este neapărat salariul în valoarea lui absolută, ci la ce nivel de calitate a vieții ne situăm cu acel salariu. Ieșind din granițele Europei Centrale și de Est vom vedea salarii duble sau chiar triple, dar acolo și costul vieții este pe măsură. În Finlanda, spre exemplu, un angajat din industria bancară are un salariu mediu lunar de aproape 1.500 de euro, iar în Finlanda de 2.400 de euro', spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
În ultimii ani, sectorul financiar din România a trecut printr-un val considerabil de restructurări, iar acum industria a ajuns la un număr de aproximativ 53.000 de angajați. Cu toate acestea, încă se mai fac angajări în domeniu. Astfel, aproape 2.000 de locuri de muncă sunt disponibile, în acest moment, pe eJobs.ro, pentru candidații care vor să lucreze în sectorul financiar-bancar.