Aceste criterii de dating nu sunt despre tine, ci despre persoana care le impune și transmit multe despre nivelul lor de dezvoltare emoțională.
Ți se pare că dinamica amoroasă și cum ajungi într-o relație cu cineva nu mai seamănă cu ce știai că se petrece acum ceva ani? Da, există aplicații de dating, la fel cum acum mulți ani meseria de pețitoare era una importantă sau era un rol pe care și-l asuma cineva din familie sau o prietenă. Există valuri de persoane divorțate sau care se confruntă cu criza vârstei mijlocii și decizii luate nicicum din partea lor sănătoasă.
Și în momentul de față și când era tânără cea mai în vârstă rudă a ta erau bărbați indisponibili, cu dependențe, orientați către infidelitate, rigizi sau care priveau căsătoria precum o afacere din care să aibă cât mai mult de câștigat financiar și la nivel de statut social sau clasă socială. Suntem la un nivel tehnologic ridicat, până la urmă chiar acum citești acest articol online, dar dinamicile relaționale actuale le poți vedea și pe scena teatrelor în piese scrise de Caragiale la finalul anilor 1800.
Nu este un domn deloc tânăr, ci trecut deja de jumătatea vieții, dar care și-a pus un prag de vârstă foarte clar în ceea ce privește viitoarele partenere, care să fie mult mai tinere. Și nu din perspectiva biologică de a face un copil, cel mai probabil deja are și nu-și mai dorește (neapărat), ci din perspectivă fizică. Oare caută o bijuterie frumoasă care să îi stea alături sau o conectare emoțională autentică, un parteneriat real, să construiască în doi o relație sănătoasă?
O anumită înălțime, ochii de o anumită culoare, la fel și părul, sânii o anumită cupă și lista poate continua. În afară de exterior, care evident că e important, nu minimizăm asta absolut deloc, nu acordă atenție calităților pe care le are o potențială parteneră, cum este ea ca persoană în afara trăsăturilor fizice, cum se simte emoțional în relație cu ea, cum poate să se dezvolte în cuplu. Prin prisma stilului său de atașament evitant toată acea listă rigidă care trebuie bifată reduce mult plaja relațională sau chiar forțează partenera la anumite schimbări pe care ea nu și le dorește musai, dar le face pentru a fi acceptată. Ca apoi, desigur, să apară din partea partenerului noi și noi nemulțumiri la pachet cu cerințele aferente.
Adică ce făceau bărbații și ce făceau femeile acum 50 de ani, fără să ia în calcul nevoia ta de sprijin, ideea de responsabilități echitabil împărțite, nevoia ta de independență, de autonomie, de autorealizare profesională. Să mergi și la serviciu, să te păstrezi cochetă și cu o stare de spirit mereu încărcată de veselie, să ai grijă de casă, de masă, de copii. Nu te vede pe tine, nevoile tale, cum se prezintă în realitate lucrurile și cum ar trebui, de fapt, să fie implicat sau în ce să conste contribuția sa.
Acest bărbat caută unicornul relațional. O femeie cu care să se potrivească 100% la nivel de stil de viață, principii, idei, pasiuni, hobby-uri. Da, cu cât sunt mai multe comune cu atât mai bine, dar asta nu face ca relația să fie una cu adevărat împlinitoare emoțional. Pentru că nu se poate să găsești pe cineva exact ca tine, oricât ai căuta. Un astfel de partener nu este dispus la negociere, la compromis sănătos, nu dorește să se adapteze la partenera sa, pe scurt să depună acea muncă relațională necesară pentru o relație sănătoasă.
Foto: PR