Crezi că sunt niște lucruri care vin de la sine dar este în regulă să i le ceri partenerului de cuplu

Pentru că te iubește asta nu înseamnă că și știe să îți ofere în funcție de ce ai tu nevoie. E cazul să ceri, cât mai concret.

E greu să ceri? Ei bine, nimeni nu îți citește gândurile, nici partenerul care te iubește. Iar iubirea și dorința de a fi împreună nu sunt condiții propice sau suficiente pentru ceea ce crezi tu că vine de la sine. Pentru ce ai spune că este o banală și absolută normalitate. Căci istoricul de viață diferit, experiențele variate, ajung să ne sculpteze reacții, comportamente ce reprezintă normalul… propriu. Și care se întâmplă să nu fie în acord cu ceea ce are nevoie celălalt.


Falsele încurajări

Având părinți foarte critici și exigenți, partenerul tău a preluat același model. Acela în care crede sincer că dacă te critică, te ceartă, te compară cu alte persoane te va determina să faci o schimbare importantă, ori să te oprești dintr-un obicei dăunător. Dar să pui jos pe cineva are un singur efect: persoana să rămână la podea. Prin urmare e necesar să îi spui cât se poate de concret cum sună pentru tine cuvintele încurajatoare, cum arată suportul emoțional.


Derapajele verbale

În familia lor cuvintele jignitoare se aruncau extrem de ușor, la prima ceartă sau semn de iritare. Se răcoreau emoțional, chiar dacă asta însemna să se facă albie de porci, apoi viața continua ca și cum nimic rău nu s-a întâmplat. Dar pe tine jignirile te dor și nu poți să ștergi cu buretele sau nu vrei să transformi într-o normalitate astfel de comportamente.

Alinturile degradante

Văcuță, purcică, prostuță și altele asemănătoare. Chiar dacă sunt spuse în glumă, cu amuzament și ton cald, reprezintă o altă formă de lipsă de respect, nu limbaj al iubirii manifestat prin cuvinte. Cere-i ferm să nu ți se mai adreseze așa.

Întrebările

Aici scenariul se schimbă. Poate că este temător să nu devină prea intruziv, sufocant. Se teme să nu te simți tu controlată. Dar ți-ar plăcea să se intereseze legat de cum ți-a fost ziua, anumite probleme de la serviciu, iar cantitatea informațiilor în final o dozezi chiar tu. La polul opus insistă să știe fiecare mic detaliu al vieții tale, inclusiv secretul pe care ți l-a împărtășit prietena ta cea mai bună? Fiecare persoană are dreptul la intimitate și spațiu personal.


Întreruperile

Efectiv te scoate din minți faptul că ori de câte ori îi povestești ceva, partenerul te întrerupe punând o mulțime de întrebări. Poate așa crede că se manifestă interesat, însă poate bloca fluxul comunicării și conectării dintre voi. Sau nici măcar nu te ascultă și schimbă subiectul cu prima ocazie când tu ai făcut o pauză în firul narativ.

Oferta de conectare

De câte ori nu l-ai ascultat vorbind despre fotbal, baschet, tenis, doar pentru că știai că îl pasioneaza, deși tu nu ai nicio afinitate cu sporturile respective? Asta se numește ofertă de conectare. Eu îți spun despre ceva care mă interesează și tu mă asculți pentru că îți pasă, iar asta mă face să mă simt important pentru tine. Lesne de imaginat că reciproca e valabilă și poate să facă un efort și să accepte oferta ta de conectare.


Citește și:
Ești în cuplu cu un bărbat extrovert? Cum să folosești asta în avantajul relației voastre

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle