Crezi că sunt dovezi de grijă și iubire, dar indică un comportament toxic la care trebuie să pui limite

De multe ori, din dragoste avem tendința să închidem ochi la câte un comportament toxic pe care vrem și ne străduim să-l interpretăm ca semn de iubire. Până când realitatea ne copleșește...

Crezi că sunt dovezi de grijă și iubire, dar indică un comportament toxic la care trebuie să pui limite

Există câteva mituri relaționale, ce perpetuează un comportament toxic, și care pornesc din copilărie. Celebra unde dă mama crește sau bătaia e ruptă din Rai. Și chiar e ruptă din Rai, pentru că locul ei nu este acolo. Ulterior, crezi la maturitate că dacă un bărbat face accese crunte de gelozie e pentru că te iubește. Iar eventualele acte de violență verbală sau fizică consideri că au în spate afecțiune, cum era și în metafora cu mama sau bătaia ruptă din Rai. Mesajul este dublu: cine ar trebui să mă iubească și să mă protejeze mă și rănește. Așa că permit diversele forme ale lui a fi rănită sau nu mai înțeleg (sau nu știu) să fac diferența de comportamentul toxic.

Invadarea intimității

Se referă la telefonul luat la puricat mesaj cu mesaj și apel cu apel. Parole de la conturile de e-mail, social media, astfel încât partenerul să aibă acces la tot ceea ce faci tu în mediul online. Cercetarea poate merge mai departe, în geantă, jurnal (dacă ții așa ceva) etc. Scopul? Să îi arăți că poate avea încredere în tine, ori să te protejeze de persoanele care îți vor răul și pe care tu nu le vezi din naivitate. Cel puțin acesta este mesajul livrat, în spatele căruia se află dorința de manipulare și de a te ține sub control.

Control exagerat

Una este să te roage să îi dai un semn că ai ajuns cu bine acasă, și una e să îți ceară toată ruta sau tot programul pe o zi întreagă. Să nu poți face un pas fără să îl raportezi înainte. Ori să ceri voie să te vezi cu prietenele, să mergi la cumpărături. Până și contul bancar poate intra sub umbrela controlului, la fel modul în care îți cheltui banii. Nu e imposibilă nici instalarea unei aplicații de urmărire a telefonului, pentru o monitorizare mai facilă.

Sculptarea imaginii perfecte

Te învață și îți impune cum să te porți, ce și cum să vorbești, cum să te îmbraci, ce să mănânci. Ca și cum a luat o plastelină și o modelează în forma care îi convine. Mesajul? Tu nu ești suficient de bună, valoroasă, rafinată, cultă, te învăț eu cum trebuie să fii. Stima de sine? Doborâtă sub nivelul mării…

Nu ai nicio putere de decizie

El știe mai bine, tu nu te pricepi. El îți vrea bine și tu trebuie să asculți. Că e vorba despre prietenii tăi, serviciul tău, studiile tale, un drum profesional, amenajarea casei, vacanțe… orice. Alegerea, decizia îi aparțin, tu te supui.

Gelozie furibundă

Ea nu vine din sentimente profunde, ci tot din nevoia de control. Ceea ce implică certuri puternice, obligativitatea de a rupe prietenia cu prietenii bărbați, conflicte când interacționezi cu bărbați la petreceri sau în mediul profesional.

Citește și:
Semne subtile că ești îndrăgostită și nici măcar nu-ți dai seama

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle