E ca și cum vezi același film de fiecare dată și ajungi cu același tipar de partener? De ce se întâmplă asta și ce poți schimba.
Ai ajuns într-un punct în care ești nemulțumită și dezamăgită. Dacă tragi linie observi același tipar de partener. Chiar dacă te amuzai cu prietenele și stabileați împreună cui îi plac bruneții și cui blonzii, cine e atrasă de bărbații atletici și cine de cei înalți și slabi, tiparul despre care vorbim nu include partea fizică. Ci anumite seturi de comportamente care se tot repetă și un deznodământ de relație total opus celui la care ai fi visat. Ca să obții ceva diferit e necesar să faci chiar tu ceva diferit.
… persoanelor cu care ai avut relații. Ce au în comun? Erau focusați pe carieră, pe a face bani și excludeau relația din start sau era doar ceva adiacent? Aveau deja o parteneră oficială și ai așteptat îndelung să se despartă pentru a fi voi împreună? Mințeau mult? Nu te prioritizau aproape niciodată? Erau foarte egoiști și centrați pe viața și plăcerile lor? Aveau anumite dependențe, de alcool, droguri, jocuri de noroc? Ai ales constant aceeași tipologie dorind de fiecare dată să obții alt rezultat? Ca și cum ai căra apă de la fântănă cu o găleată spartă, iar de fiecare dată când ajungi acasă să descoperi găleata goală.
Uitându-ne la imaginea de ansamblu de mai sus observăm că nu există un filtru de eliminare a persoanelor cu care ar fi greu spre imposibil să construiești relația sănătoasă și de lungă durată pe care ți-o dorești. Desigur, despre mulți afli informațiile pe parcurs și acela este momentul când poți face selecția. Despre alții te lămurești chiar de la primele întâlniri.
Da, ai văzut clar semnalele de alarmă. Ai adus în discuție comportamentele deranjante și ai cerut ceea ce ai avut nevoie. Ai lansat invitația pentru negociere, găsirea unei soluții care să acomodeze nevoile ambilor. Dar indiferent ce ceri sau ce limite pui ceea ce te rănește se repetă. Uneori cu scuzele de rigoare și promisiuni. Alteori cu luptă pentru putere, control și o variantă personală a partenerului forțată ca normalitate. Sau chiar gaslighting, tu ești nerezonabilă și realitatea este cum spune el. Știi ce nu e ok pentru tine și cu toate astea rămâi acolo și dai șanse peste șanse.
Să ți se spună nu? Că nu ești tu cea dorită? Să fii în competiție cu cealaltă femeie sau orice altceva din viața lui care are prioritate? Poate fi o motivație nesănătoasă de a te strădui, de a dori să câștigi tu.
Ai bine creionat portretul robot al partenerului pe care îl vrei. Iar acest bărbat din viața ta bifează câteva puncte. Poate chiar unele importante. Dar cu siguranță nu pe toate, ceea ce e imposibil, nerealist. Din păcate mai există puncte esențiale pe care el nu le acoperă și te agăți de cele unde se încadrează, fără să accepți că imaginea de ansamblu nu este una în concordanță cu nevoile tale.
La ce anume nu a mers, din ce motiv. La modalitățile tale de gestionare a unei probleme, dacă au fost potrivite sau un mod de a face față disfuncțional. Fiecare experiență, chiar și dureroasă, poate fi o bună oportunitate de învățare, să indice ce e necesar să schimbi. Poate că o rană de abandon sau de deprivare, dobândită în copilărie în urma relaționării cu părinții, a făcut să pară familiar ceea ce nu e sănătos pentru tine și să te duci în direcția respectivă. Dar nu e o sentință pe viață.
Foto: PR