Să ai încredere în partenerul tău de cuplu nu înseamnă numai că nu te înșală. Iată ce nuanțe mai profunde are încrederea! Câteva repere care te vor ajuta în actuala sau viitoarea relație.
În mod clasic termenul de încredere în iubit ne duce cu gândul la fidelitate. Dar lucrurile sunt mai profunde decât atât. Da, într-o anumită măsură încrederea se acordă, dar ea se și construiește în timp prin dovezi cât se poate de clare și concrete. Ești sigură că privești din unghiurile potrivite?
Una dintre funcțiile relației de cuplu este funcția de încredere sau siguranță. Că partenerul nu te va vorbi de rău, îți va lua apărarea, te poți baza pe el. Sunteți o echipă și funcționați ca atare. Dacă ai nevoie, el este acolo pentru tine. În cuplu ajungi să dezvălui multe aspecte sensibile ale trecutului tău, poate povești pe care nu le știe nimeni altcineva. Ori, situații actuale mai delicate. Ei bine, știi că aceste informații nu pleacă mai departe, de la el.
Dacă ați stabilit ceva, lucrul acela se va întâmpla. Nu spunem că el va fi un soldat care îți va îndeplini fiecare ordin, fără să comenteze. Ci că odată ce ați negociat și ați definit clar partea lui de sarcină sau responsabilitate, stai liniștită că o va duce la bun sfârșit.
Valorile, principiile reprezintă fundația relației. Și evident că ai încredere într-un om care știi că prețuiește onestitatea, corectitudinea, fidelitatea. Pe scurt, metaforic, are coloană vertebrală și ți-a arătat asta în multiple ocazii.
Probabil că la un moment dat orice relație trece prin clipe dificile. Tensiuni, conflicte, legate de bani, familia ta sau a lui, copii etc. Până și izolarea la domiciliu și pandemia au adus un plus de presiune în relațiile de cuplu. Însă atunci când apare o fisură în relația voastră, nu te lasă să faci tu singură toată munca de reparare, ci depune eforturi să vă rezolvați împreună problemele.
Cât de obositor este să fii nevoită să fii mereu puternică și stăpână pe situație. Orice om, bărbat sau femeie, are momente de vulnerabilitate. Iar în el ai încredere că îți oferă un spațiu emoțional sigur să îți manifești vulnerabilitatea, fricile. Te ascultă cu empatie și îți validează emoțiile și experiențele fără să le minimizeze. Îți arată compasiune, nu te judecă, nu îți pune etichete.
Când cineva investește în evoluția și dezvoltarea sa personală, asta are impact semnificativ și asupra relației de cuplu. O creștere a individului interesat și de cultivarea relației îți conferă încrederea către o direcție mai bună.
Foto: PR