Crezi că partenerul tău suferă de depresie? Cum îl poți sprijini corect

Persoana cu care îți împarți viața se luptă cu depresia? E timpul să te alături războiului, de partea celui pe care îl iubești.

Crezi că partenerul tău suferă de depresie? Cum îl poți sprijini corect

Să ai depresie nu este un moft, nu este o alegere, o exagerare sau un alint. Nu e nici slăbiciune sau o modalitate de manipulare, o formă de dramatism. Nu este doar pentru femei, și bărbații pot avea depresie. Dacă ești stabil din punct de vedere financiar, ba chiar o duci foarte bine, ai o familie, o parteneră care te iubește, prieteni care țin la tine, tot poți să faci depresie. Iar dacă depresia este un musafir nepoftit ce refuză să plece din spațiul mintal și emoțional al partenerului tău, îl poți ajuta să facă față în aceste momente dificile când se poate simți mai vulnerabil ca niciodată.

Diagnosticul corect

Este o depresie ușoară sau majoră? E prima oară când experimentează această boală sau e o depresie recurentă? Este legată și de o tulburare de personalitate? Depresia e parte din alt tip de tulburare? Internetul poate aduce anumite informații care să capete sens ori să tragă semnale de alarmă și să invite la acțiune punctuală. Dar autodiagnosticarea este foarte periculoasă, ca atare este foarte important ca partenerul să fie văzut de un medic psihiatru. Iar tu să îl însoțești la consult poate fi o formă de suport.

Ajutorul necesar…

… poate fi medicamentos, dacă psihiatrul indică o schemă de tratament, poate fi psihoterapeutic, uneori și internarea poate fi recomandată. Grija de specialitate este esențială. Pe care să o normalizezi astfel încât să fie redusă stigma pe care o pune societatea și poate chiar și partenerul de unul singur.

Nu crea un termen limită

Dar cât mai ești depresiv? Nu îți revii mai repede? Ce motive reale ai ca să ai depresie? Intervenții care cresc stigma de care vorbeam anterior, plus discursul foarte critic pe care și-l livrează partenerul. În spatele acestei presiuni de a se face bine poate fi neputința ta de a-l ajuta, frica să nu se adâncească și mai rău în depresie, frica de a nu-și mai reveni vreodată, frica de a nu fi copleșită de toate responsabilitățile cărora el acum nu le mai poate face față. Poate fi și o înțelegere incorectă a bolii.

Documentați-vă

Pentru a fi mai clar cu ce anume se confruntă partenerul informați-vă din două-trei surse sigure, de încredere. Calibrează așteptările, spulberă miturile, conturează o abordare corectă. Discutați și cu apropiații, deschis, fără ca depresia să devină un subiect rușinos, tabu, care se bagă sub preș. Izolarea este extrem de dăunătoare pentru o persoană cu depresie.

Ce este o resursă

Grupul social, continuarea parcursului profesional, identificarea factorilor declanșatori și cum să facă față atunci, cum poți ajuta tu în acele momente trigger. Care erau activitățile care îi făceau plăcere partenerului și cum îl poți sprijini în reluarea lor. Altfel de activități noi ce ar fi o activare comportamentală și dacă îl poți susține și cu acestea. Să ventileze, să se descarce sufletește în fața ta, în spațiul sigur și fără de judecată al relației.

Citește și:
Greșeli pe care tu și partenerul ar trebui să le evitați în relație cu copiii voștri

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle