Creierul nu se schimba deloc atunci cand esti la menstruatie. Asa ca poti sa le spui tuturor ca, desi sangerezi lunar, hormonii nu te fac sa o iei razna.
Daca esti femeie si, daca ne citesti, e foarte posibil sa fii, cred ca te-ai saturat deja de toate miturile legate de menstruatie. De la cele care spun ca nu ai voie sa intri in biserica pentru ca esti necurata pana la cele care iti spun ca devii complet isterica in „acea perioada a lunii', e foarte greu sa nu fi auzit vreo asociere dubioasa legata de menstruatie.
Ca sa nu mai vorbim despre cazurile extrem de publice in care furia sau alte reactii au fost asociate cu menstruatia – mai tii minte cand Donald Trump, pe atunci aflat in campanie electorala, s-a lansat intr-o tirada impotriva jurnalistei Megyn Kelly? Nemultumit de presiunile lui Kelly, care a insistat ca Trump sa raspunda la acuzatiile de sexism, acesta a spus „puteai sa vezi ca ii iesea sange din ochi, de peste tot.'
Nici macar literatura de specialitate nu s-a dat in laturi de la a specula despre existenta unei legaturi intre performantele cognitive si menstruatie. De la orientarea in spatiu la capacitatea de a verbaliza cand nivelul estrogenului sau progesteronului este ridicat, de la tulburari de memorie la dificultati ale atentiei, tot soiul de lucruri au fost asociate cu menstruatia. Chiar daca nu au existat studii temeinice care sa sustina astfel de legaturi.
Iar faptul ca se vorbeste, in continuare, atat de putin despre menstruatie nu ajuta la a trece peste toate miturile acestea. De fapt, doar in ultimii ani au existat cateva episoade care iti arata clar ca un lucru atat de natural e perceput in continuare drept un tabu, daca nu chiar dezgustator cu totul.
Kiran Ghandi a alergat un maraton cu o pata de sange pe colanti (doar nu era sa se opreasca pentru ca i-a venit ciclul?!), iar asta a cauzat un intreg scandal. Iar Rupi Kaur, artista care a postat o fotografie cu o pata cu sange menstrual pe contul ei de Instagram, a fost chiar blocata de reteaua de socializare.
Poate de aceea ne intrebam inca daca fluctuatiile hormonale influenteaza intr-un fel modul in care gandim. Ei bine, raspunsul, foarte categoric, este NU.
Un studiu publicat recent de un grup de cercetatori de la University Hospital of Zurich arata clar ca abilitatea de a gandi nu e afectata de menstruatie. Dupa ce au examinat 68 de femei de-a lungul a doua cicluri menstruale, iar participantele la studiu au fost puse sa treaca de un test pe computer (prin care oamenii de stiinta puteau sa evalueze cat de repede proceseaza creierele lor informatii despre forme, culori, numere, marimi, contururi samd), concluzia lor a fost ca nu exista nici o asociere intre nivelul hormonilor si atentie, memorie sau capacitatea de cunoastere.
Asa ca poti sa stai linistita. Da, poate ca te balonezi, ai pofta de dulce sau chiar emotii mai puternice atunci cand sangerezi in fiecare luna, dar nici unul din aceste lucruri nu inseamna ca esti isterica sau incapabila sa gandesti normal.
Foto: Shutterstock.