Courchevel, o destinatie perfecta pentru orice vacanta

Am vizitat destinatia preferata de iarna a jetsetter-ilor si putem spune cu mana pe inima ca isi merita faima. Afla de ce este Courchevel perla coroanei celui mai mare domeniu de schi din lume.

Vara e departe, asa ca, decat sa visez cu ochii deschisi la plajele fierbinti de care ma despart luni bune (sau mai mult de zece ore de zbor cu avionul), ar fi mai intelept sa accept realitatea si sa-mi amintesc cat de mult ma bucura venirea iernii in copilarie… Da, dar parca iarna asta gri pe care o vad eu pe geamul biroului meu nu prea seamana cu iernile pe care mi le amintesc. Cam astea erau gandurile mele cand am primit via e-mail invitatia de a petrece cateva zile la Courchevel.

Courchevel?! Acel Courchevel care e pomenit in toate revistele de people atunci cand e vorba despre vacantele de iarna ale starurilor de la Hollywood? Courchevel pe care Roman Abramovici a vrut pur si simplu sa-l cumpere cu totul acum cativa ani? Courchevel unde William si Kate se sarutau in zapada pe vremea cand inca nu erau cuplul mostenitor? Hell yes! – cum ar spune sotul meu. Si tot asa am raspuns si eu invitatiei trimise de Atout France.

Mai fusesem in Trois Vallees, cel mai mare domeniu de schi din lume – atat de mare incat, cum le place localnicilor sa spuna, ar cuprinde cu totul cele mai mari cinci domenii de schi din America de Nord. Si, desi Val Thorens, statiunea in care schiasem cu un an in urma, mi-a placut foarte mult – acolo ai senzatia ca esti pe acoperisul lumii, cat vezi cu ochii sunt doar munti acoperiti de zapada –, stiam bine ca perla „coroanei Trois Vallées, la crème de la crème, e Courchevel, mai exact partea cea mai inalta a sa, cea situata la 1.850 de metri.

Ceva mai jos se afla inca trei mici localitati sarmante: Courchevel Moriond, Courchevel Village si Courchevel Le Praz. Partea cea mai buna in Courchevel este faptul ca, odata ajunsa acolo, nu ai de ce sa-ti bati capul studiind care sunt cele mai bune partii sau restaurantele cu cele mai sofisticate meniuri. Relaxeaza-te, orice alegere ai face e cea mai buna, pentru ca ambitia si mandria tuturor celor care lucreaza in Courchevel este de a depasi asteptarile oaspetilor lor – stiu, suna ca un text de pliant turistic, dar e adevarat. Poti vedea asta din primul moment in care pasesti in hotel (oricare ar fi acesta si oricate stele ar avea), culminand cu partiile perfect intretinute si sistemul de lifting atat de bine pus la punct incat pur si simplu nu-i nevoie sa stai la coada, indiferent de ora la care alegi sa schiezi.

In ceea ce priveste partiile, am aflat cateva cifre inca dinainte de a-mi pune claparii in picioare: aveam la dispozitie 600 km de partii interconectate, ce-mi permiteau sa schiez pe tot domeniul Trois Vallées, astfel incat, daca voiam, puteam sa nu repet nici un traseu pe intreg sejurul de schi. Practic, aveam de ales intre 318 partii – dintre care 96 doar in Courchevel, cu grade de dificultate de la verde la albastru, rosu si negru, situate la altitudini intre 1.100 m si 2.738 m. Eu sunt inca incepatoare, asa ca am studiat pe harta cele 54 de partii verzi si albastre, dar am aflat ca pentru experti exista 8 trasee spectaculoase – inclusiv vestitul Grand Couloir.

Vezi ce pârtii de ski din România sunt disponibile pentru cei care nu pot ajunge la Courchevel!

Courchevel e la fel de prietenos si cu pasionatii de snowboard, asa ca am vazut o multime pe partii. Nu trebuie ratata nici cea mai vesela partie din Courchevel, chiar daca pentru asta va trebui sa-ti dai schiurile jos si sa inchiriezi o sanie! Partia pentru sanie e spectaculoasa (are 2 km, cu o diferenta de nivel de 300 m), iar distractia e maxima, chiar si atunci cand ajungi cu nasul in zapada.

Dupa cateva ore de alunecat pe zapada – ghici ce? – o sa ti se faca foame. Daca vrei un pranz rapid, ca sa te poti intoarce in scurt timp pe partie (cazul meu), atunci opreste-te la unul dintre cele 36 de restaurante accesibile cu schiurile, situate pe crestele muntelui sau la capatul partiilor. Cum spuneam, nu-ti bate capul sa alegi, sunt toate excelente! Si pentru ca am ajuns la mancare, nu pot sa nu mai pomenesc doua cifre cu care localnicii se mandresc tare: 7 restaurante care aduna impreuna 12 stele Michelin – asta pentru cinele rafinate, prezentate cu eleganta, de care trebuie sa ai parte macar intr-o seara. Nu rata micile restaurante cu specialitati savoiarde si mai ales bucura-te din plin de marea varietate de branzeturi care se afla in meniuri si de toate felurile in care sunt acestea gatite – de la fondue la raclette sau tartiflette.

Cum o vacanta la schi nu inseamna doar partii si restaurante, in Courchevel se intampla mereu ceva spectaculos. Cele mai asteptate momente al sezonului sunt Cupa Mondiala Feminina de Schi Alpin, Polo Master (un turneu de polo pe zapada ce are loc pe micul aeroport din Courchevel), Festivalul International de Arta Pirotehnica, Expozitia de sculptura monumentala, Gala de patinaj artistic „Les Etoiles de la Glisse.

Pe langa aceste evenimente majore, exista tot felul de momente concepute astfel incat sa-ti ofere experiente pe care sa ti le amintesti cu drag: festivitati grandioase de Craciun, o uriasa petrecere de Anul Nou, in aer liber, New Year Ski Show, schi nocturn in fiecare miercuri, concursuri de tot felul. Si cum in aprilie la Courchevel inca e zapada, nici sarbatorile pascale n-au fost neglijate, asa ca ai ocazia sa participi la cea mai tare vanatoare de oua de ciocolata pe partie, urmata de o petrecere pe masura (se zvoneste ca vor fi ascunse in jur de 9.000 de oua dulci pe partii si in telecabine).

Cat despre viata de noapte (daca te mai tin bateriile), aceasta e pe masura unui resort atat de sic. Daca ziua, tocurile de 15 cm si blanurile pretioase sunt o prezenta obisnuita pe strazile intesate de magazine cu logo-uri celebre, la lasarea intunericului posesoarele acestor outfit-uri (si nu doar ele, desigur) se muta in cluburi fancy. Cam totul se intampla in jurul locului numit La Croisette (de unde pleaca mai toate cabinele ce urca pe munte). In aceasta zona gasesti o multime de restaurante, baruri si cluburi in care poti bea un cocktail cu prietenii sau poti dansa pana dimineata (daca n-ai chef sa fii pe partie prea devreme).

The hot spot in materie de cluburi este Les Caves de Courchevel, locul pe care se pare ca n-ai voie sa-l ratezi. Le Caterail este cel putin la fel de renumit pentru muzica live, iar 8611 este locul unde trebuie sa mergi pentru o demonstratie de mixologie. Sigur, aceasta selectie e aproape arbitrara, caci posibilitatile sunt mult mai multe!

Personal, mi-a ajuns o singura noapte de party. Restul zilelor am preferat sa le inchei relativ devreme, cu cine savurate cum se cuvine si un drink in fata unui foc de semineu. Pana la urma, clubbing pot face si in Bucuresti, dar panorama aceea de pe virful partiei, cu Mont Blanc in fata, Italia peste un umar si Elvetia peste celalalt, totul acoperit de cea mai perfecta zapada, e ceea ce doream sa pastrez pe retina pentru cat mai mult timp.

Multumim Atout France pentru sprijin!

de Mihaela Frank
foto: Patrick Pachod, David André, Jerôme Kelagopian, Patrice Mestari

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro